Peter Marki-Zay, propunerea opoziţiei ungare la postul de premier, se profilează ca un rival de temut pentru Viktor Orban: Declaraţia care dă fiori Moscovei

Peter Marki-Zay, propunerea opoziţiei ungare la postul de premier, se profilează ca un rival de temut pentru Viktor Orban: Declaraţia care dă fiori Moscovei

FOTO EPA-EFE

Peter Marki-Zay, politicianul ales de şase partide de opoziţie pentru a a purta stindardul în lupta împotriva regimului Viktor Orban, şi-a prezentat viziunea sa pentru Ungaria, pledând pentru adoptarea monedei euro, alăturarea la Parchetului European (EPPO) şi revizuirea relaţiilor cu ţările autoritariste.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peter Marki-Zay, un conservator în vârstă de 49 de ani, a fost ales pentru a candida împotriva lui Viktor Orban în alegerile din primăvara anului viitor.

„Principala prioritate a Ungariei ar trebui să fie o reorientare a politicii sale externe, ceea ce nu este doar un pas simbolic”, a declarat Marki-Zay duminică seară, citat de Reuters.

Viktor Orban, un ultraconservator aflat la putere de peste un deceniu, întreţine relaţii tensionate cu UE, mai ales din cauza încălcării standardelor democratice.

În opinia lui Marki-Zay, legăturile strânse menţinute de Orban cu Rusia, China şi Turcia nu sunt în linie cu valorile europene.

„Pentru noi, valorile europene - integrarea europeană, democraţia, statul de drept şi o economie de piaţă liberă - sunt extrem de importante. Lupta împotriva corupţiei ar fi o parte din această declaraţie de valori”, a declarat acest politician conservator.

Marki-Zay a mai declarat că va reanaliza acordurile încheiate de guvernul lui Viktor Orban cu Moscova şi Beijingul, printre care contractul în valoare de 12,5 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare Paks, care a fost încredinţat companiei ruse Rosatom fără licitaţie, şi legătura feroviară dintre Budapesta şi Belgrad, dezvoltată prin intermediul unor companii chineze.

„Trebuie să vedem dacă aceste acorduri servesc intereselor naţionale ale Ungariei”, a subliniat Marki-Zay, precizând că l-a deranjat lipsa concurenţei în încredinţarea proiectului de la Paks.

Peter Marki-Zay a devenit cunoscut pe plan naţional în 2018 după ce a fost ales primar al oraşului Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al partidului Fidesz, aflat la putere.

Fost alegător Fidesz, Marki-Zay spune că nu se mai regăseşte în politicile regimului Orban, pe care îl acuză de corupţie şi autoritarism.

Victoria lui Peter Marki-Zay este „un coşmar pentru Viktor Orban”, afirmă analistul Robert Laszlo. „Este câştigătorul cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi”, explică el pentru AFP.

Sondajele de opinie arată că Fidesz şi alianţa de opoziţie sunt cot la cot în intenţiile de vot, dar aceste date nu includ impactul alegerii lui Marki-Zay ca potenţial candidat la postul de premier.

Peter Márki-Zay promite să unească stânga şi dreapta politică şi este convins că are cele mai şanse să-l învingă pe Viktor Orbán, pentru că „este conservator de mai mult timp decât Fidesz”.

Katalin Lukácsi, un activist apropiat de primarul din Hodmezovasarhely, îl descrie ca având o gândire „foarte deschisă” şi un reprezentant al „centrului” politic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările