Primarul unei mici localităţi din Ungaria, alesul opoziţiei unite pentru a pune capăt domniei lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Marki-Zay, primarul din oraşul Hodmezovasarhely
Peter Marki-Zay, primarul din oraşul Hodmezovasarhely

Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, primarul din oraşul Hodmezovasarhely, a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în 2022, transmite AFP .

Peter Marki-Zay, 49 de ani, un catolic practicant şi tată a şapte copii, a obţinut 56,71% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de comisia pentru alegerile primare.

"Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban", a spus el în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

El a lăudat procesul fără precedent al primarelor, care a făcut posibilă selectarea de candidaţi în toată ţara, "capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei" la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.

Concurenta sa, avocata proeuropeană de centru-stânga Klara Dobrev, a câştigat 43,29% din voturi. "De acum, îl susţin pe Marki-Zay", a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală.

Organizatorii au numit-o "un succes incredibil". A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

"Este multă lume în comparaţie cu ţări care, contrar Ungariei unde aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată înainte, au o lungă tradiţie a alegerilor primare", a declarat pentru AFP la momentul numărării voturilor Marta V. Naszalyi, primar ecologist al sectorului unu din Budapesta.

A cheltuit doar 10,000 de euro pentru campanie

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

El a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

După primul tur al alegerilor primare, el s-a clasat pe locul al treilea, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%).

Acesta din urmă a estimat că opoziţia ar avea şanse mai mari de a câştiga alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban dacă Klara Dobrev nu conduce coaliţia. Ea a ieşit pe primul loc la sfârşitul lunii septembrie, cu 35% din voturi.

Partizanii candidatei de centru-stânga, din principalul partid de opoziţie, Coaliţia Democrată (DK), au scos în evidenţă experienţa ei în Parlamentul European, unde ocupă funcţia de vicepreşedintă.

Dar faptul că este soţia fostului prim-ministru Ferenc Gyurcsany ar constitui un handicap pentru ea, potrivit sondajelor.

Acesta din urmă a fost foarte nepopular de când au apărut în presă conversaţii private în care admitea că a minţit în legătură cu starea reală a economiei ţării, care a ajuns aproape de faliment în 2008.

Victoria lui Peter Marki-Zay este "un coşmar pentru Viktor Orban", a subliniat analistul Robert Laszlo. "Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany", a adăugat.

"A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi", a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să prezinte un front comun. O căsătorie din interes, susţinută de rezultate promiţătoare la municipalele din 2019 şi de sondaje favorabile.

Formaţiunile reprezentate în parlamentul ungar, liberali, ecologişti, social-democraţi sau de extremă-dreaptă, au semnat o declaraţie comună, unde îl acuză pe Viktor Orban că a croit în avantajul său legea electorală pentru a împiedica alternanţa, şi s-au angajat la un program guvernamental. 

Simpatizat şi de electoratul FIDESZ

   

 Péter Márki-Zay este primarul a cărui popularitate printre alegătorii anti-Orbán este în creştere în măsura în care atrage votanţi din întreg spectrul politic cu viziunea sa pragmatică şi centristă, în care include şi asigurări privind respectarea drepturilor comunităţii LGBTQ+.

Márki-Zay promite să uneasca stânga şi dreapta politică şi susţine că are cele mai şanse să-l învingă pe Orbán, pentru că „este conservator de mai mult timp decât Fidesz”.

Márki-Zay spune că tacticile standard îndreptate contra oponenţilor de stânga ai Fidesz sunt „inutile” împotriva sa, care este un conservator.

Katalin Lukácsi, un activist apropiat de acest primar, l-a descris ca având o gândire „foarte deschisă” şi un reprezentant al „centrului” politic.

De-a lungul anilor,  Márki-Zay a stârnit controverse cu comentariie sale între care o declaraţie cum că sunt mai mulţi homosexuali în Fidesz decât în alte partide sau apărarea unor forme de corecţie fizică pentru disciplinarea copiilor.

Între partidele care şi-au arătat susţinerea pentru primarul conservator se numără centristul Momentum şi Partidul Socialist Maghiar.

A lucrat în cea mai mare parte a timpului în mediul privat

Cu diplomă de inginer în domeniul electronicii, are un masterat în istorie economică şi a lucrat cea mai mare parte a carierei sale mediul privat, inclusiv în SUA şi Canada. 

În 2018, Fidesz a suferit o înfrângere neaşteptată în alegerile pentru primăria oraşului Hódmezővásárhely, una dintre localităţile cu 44.000 de locuitori din sudul Ungariei,  pe care acesta se baza. Péter Márki-Zay, în vârstă de 46 de ani, care nu este membrul niciunui partid politic l-a înfrânt pe candidatul formaţiunii Fidesz, a premierului Viktor Orbán. 

Susţinut atât de Jobbik (partid naţionalist), cât şi de stânga liberală şi de societatea civilă, acest nou venit în politica maghiară a creat o surpriză în Ungaria câştigând cu 57,49% din votri postul de primar într-un fief Fidesz.

Primarul glumeşte pe seama prejudecăţilor împotriva rromilor - şi face totul cu umor. Comunitatea locală a rromilor îl apreciază pe jovialul lor primar. Spre deosebire de mulţi alţii, el îi tratează cu respect.

Înainte, Marki-Zay simpatiza cu politicile lui Orban, însă în ultimii 13 ani politicianul şi-a schimbat total poziţia.

Marki-Zay e un pro-european convins şi şi-a propus să atace corupţia din rândurile guvernului şi propaganda xenofobă.

„Mulţi unguri consideră corupţia din rândurile guvernului ca nefiind supărătoare cât timp Orban nu lasă să intre în ţară migranţi care, zic ei, le violează femeile şi le fură slujbele. Din păcate, propaganda plină de ură a guvernului a dat roade.E important pentru noi ca Ungaria să rămână o ţară europeană democrată, bazată pe statul de drept. E regretabil faptul că guvernul nostru a ieşit de pe această cale“, spune edilul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite