Pandemia de COVID-19. Belgienii au calculat preţul imunităţii de grup

Pandemia de COVID-19. Belgienii au calculat preţul imunităţii de grup

Belgia pe vremea pandemiei de COVID-19 FOTO EPA-EFE

Preţul imunităţii naturale de grup ar fi creşterea numărului morţilor de cel puţin patru ori, estimează autorităţile belgiene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile sanitare de la Bruxelles calculează, în baza studiilor de seroprevalenţă, că între 10% şi 20% din populaţia Belgiei va avea anticorpi împotriva SARS-CoV-2 după actualul val doi al pandemiei, procent care va ajuta la încetinirea transmiterii noului coronavirus, dar va face imposibilă atingerea imunităţii de grup în lipsa unui vaccin, relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Mai multe modele estimează că, dacă ne-am îndrepta către o imunitate de grup doar pe cale naturală, am avea în ţara noastră cel puţin 60.000 de morţi”, adică un număr al deceselor de 4,3 ori mai mare decât cele 13.891 înregistrate până în prezent în Belgia în condiţii de măsuri de izolare, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Comitetului tehnic belgian de combatere a pandemiei de COVID-19, Yves van Laethem.

„Prin urmare, unica opţiune este să aşteptăm un vaccin bun, să limităm contactele şi să respectăm măsurile”, a subliniat oficialul.

Van Laethem a confirmat opiniile conform cărora pentru o imunitate de grup este necesar ca un procent de minim 60-70% din populaţie să formeze anticorpi, notează EFE.

Mai mult, spune expertul, nu se ştie încă în ce măsură şi pentru cât timp persoanele vindecate de COVID-19 sunt protejate de anticorpii dobândiţi pe cale naturală, în timp ce procentul persoanelor care au anticorpi variază de la o regiune la alta în funcţie de cât de mult au fost afectate de epidemie.

„Imunitatea de grup nu înseamnă dispariţia virusului în sine”, conchide el.

Belgia are 1.232 de noi cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, una dintre ratele cele mai ridicate din Europa. În total, 520.393 de belgieni s-au infectat până acum cu noul coronavirus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările