Ministrul german al Afacerilor Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”

Ministrul german al Afacerilor Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”

Mjinistrul german de Externe, Annalena Baerbock / FOTO EPA-EFE

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a acuzat, miercuri, Rusia că blochează exporturile de cereale din Ucraina ca armă de război, potrivit dpa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugând silozurile, străzile şi căile ferate, Rusia a lansat războiul grânelor, provocând o criză alimentară globală", a spus Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de Externe la ONU, în New York. 
 
„Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foamete, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, - din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de Covid, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni.
 
Potrivit guvernului german, Rusia a blocat exportul a 20 de milioane de tone de grâne din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Asia. O mare parte din această cantitate este blocată în portul Odessa.
 
Ucraina este una dintre cele mai mari producătoare de cereale din lume. 
 
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a subliniat importanţa introducerii cerealelor ucrainene, precum şi a alimentelor şi a îngrăşămintelor produse de Rusia şi Belarus pe pieţele mondiale. 
 
Ucraina şi Rusia produc împreună aproape o treime din grâul şi orzul din lume şi jumătate din uleiul de floarea soarelui, a spus el.
 
Războiul din Ucraina ar putea arunca milioane de oameni în insecuritate alimentară şi ar putea provoca "o criză care ar putea dura ani de zile", a spus el.
 
Nivelul global al foametei este la un nou maxim, potrivit ONU. 
 
„În doar doi ani, numărul persoanelor cu insecuritate alimentară severă s-a dublat, de la 135 de milioane înainte de pandemie la 276 de milioane în prezent”, a spus Guterres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările