Marina Britanică se va dota cu o navă care să protejeze cablurile subacvatice

Marina Britanică se va dota cu o navă care să protejeze cablurile subacvatice

FOTO EPA-EFE

Britanicii intenţionează să construiască o navă de supraveghere care să protejeze cablurile subacvatice, expuse în prezent riscurilor de sabotaje.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sute de mii de cabluri subacvatice înconjoară globul, asigurând comunicaţiile între ţări, conexiuni la internet, tranzacţii financiare etc. 

Sunt „vitale pentru economia globală şi pentru comunicaţiile dintre guverne”, remarcă Ministerul britanic al Apărării.

Având în vedere că sunt „expuse riscului de sabotaje”, Ministerul britanic al Apărării a decis să-şi doteze Marina cu o navă care să prevină astfel de acţiuni ostile.

Potrivit ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, noua navă va proteja infrastructura critică, inclusiv cablurile submarine.

Va fi o navă de supraveghere cu rol multiplu, echipată cu „senzori avansaţi” şi cu „drone submarine” care vor fi autonome, operate de la distanţă şi vor putea colecta date.

Nava, prevăzută cu un echipaj de 15 persoane, „va fi capabilă să sprijine şi alte sarcini de apărare, inclusiv exerciţii şi operaţiuni în Arctica, care va deveni o zonă din ce în ce mai disputată”, precizează Ministerul britanic al Apărării. Ar urma să fie livrată Marinei Britanice în anul 2024.

Există tot mai multe îngrijorări în legătură cu siguranţa cablurilor subacvatice, americanii şi britanicii avertizând recent să submarine ruseşti operează „în mod agresiv” în apropierea lor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările