LIVE TEXT Război în Ucraina. Incident la centrala nucleară din Zaporojie, soldat cu decese şi răniţi. Pod-cheie din Herson, lovit de armata ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Potrivit analiştilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ruse au lansat o serie de atacuri la sol în regiunea Doneţk, şi anume la est de Siversk şi la sud de Bahmut. De asemenea, şi-au intensificat ofensiva asupra Avdiivka. În Herson, un pod-cheie din teritoriul ocupat de ruşi a fost lovit de armata ucraineană cu sisteme de rachete HIMARS. Un incident a avut loc la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi încă din martie.

UPDATE 22.01 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru „medierea" în acest dosar, în cadrul unei întâlniri la Teheran, relatează AFP.

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru eforturile de mediere, pentru că aţi propus Turcia ca teren de negociere în privinţa problemelor de producţie alimentară, a problemelor de exporturi de cereale prin Marea Neagră", a declarat Putin, conform unor afirmaţii incluse într-un comunicat de presă transmis de Kremlin.

„Datorită medierii dvs., am avansat. Este adevărat, nu sunt reglate încă toate chestiunile, însă există mişcare şi este un lucru bun", a adăugat el, informează Agerpres.

Cei doi lideri se află la Teheran pentru discuţii cu omologul lor iranian, Ebrahim Raisi, despre conflictul din Siria, dar şi despre războiul din Ucraina.

Putin şi Erdogan ar urma să discute în Iran despre mecanismele pentru a permite exporturile, prin culoare maritime sigure, de cereale din Ucraina, blocate de ofensiva militară rusă în această ţară, cu riscul de a provoca o criză alimentară mondială.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că va fi gata în scurt timp un „document final" pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina.

În cadrul întâlnirii de marţi cu Erdogan, Putin a evocat de asemenea „numeroase chestiuni" privind rezolvarea conflictului din Siria, precum şi „o altă chestiune importantă", rezolvarea conflictului din Nagorno-Karabah.

„Avem o ordine de zi foarte încărcată. Sunt extrem de bucuros să vă văd", i-a mai spus Putin lui Erdogan.


UPDATE 21.59 Reznikov cere Occidentului, la Atlantic Council, „cel puţin 100“ de sisteme de tip HIMARS

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, cere marţi Occidentului, într-o intervenţie prin videoconferinţă la Atlantic Council, să furnizeze Ucrainei în mod considerabil mai multe ssteme de artilerie de precizie şi subliniază că acestea pot ”schmba situaţia” şi permite o contra-ofensivă împotriva armatei ruse, relatează AFP, preluată de News.ro.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, cere marţi Occidentului, într-o intervenţie prin videoconferinţă la Atlantic Council, să furnizeze Ucrainei în mod considerabil mai multe ssteme de artilerie de precizie şi subliniază că acestea pot ”schmba situaţia” şi permite o contra-ofensivă împotriva armatei ruse, relatează AFP.

”Aceste sisteme ne-au permis să distrugem aproximativ 30 de posturi de comandament şi depozite de muniţie”, subliniază, la Atlantic Council, Reznikov.

”Asta a redus în mod semnificativ înaintarea ruşilor şi a redus enorm intensitatea tirurilor lor de artilerie. Deci funcţionează. Le suntem recunoscători partenerilor noştri”, adaugă el.

Reznikov pledează ca Occidentul să trimită Kievului şi mai mult armamernt de acest tip.

”În vederea unei contra-ofensive eficiente, vom avea nevoie de cel puţin 100 (de sisteme de tip HIMARS), cred eu”, insistă el.

”Asta ar putea să schimbe situaţia pe câmpul de luptă”, adaugă ministrul ucrainean.

Oleksii Reznikov cere, de asemenea, să se livreze Ucrainei sisteme cu rază mai mare de acţiune - de 100-150 de kilometri -, cu scopul de a întrerupe legătura dintre militarii ruşi şi dispozitivul de susţinere a acestora.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a refuzat, însă, să furnizeze acest tip de armament Ucrainei. Ea se teme că Kievul l-ar putea folosi pentru a viza ţinte pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar implica Occidentul într-o confruntare directă cu Rusia.


UPDATE 20.42 Autorităţile ucrainene oferă o recompensă de 100 de dolari pentru denunţarea colaboratorilor ruşilor

Autorităţile ucrainene oferă o recompensă de 100 de dolari pentru cei care vor ajuta la identificarea colaboratorilor ruşilor, a anunţat marţi, guvernatorul regiunii Nikolaev, din sudul Ucrainei, într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Guvernatorul Vitali Kim invită la furnizarea de informaţii despre "cei care le dezvăluie ocupanţilor locuri de desfăşurare a trupelor ucrainene" sau îi ajută la stabilirea coordonatelor potenţialelor ţinte ale bombardamentelor, conform Agerpres.

"După verificări minuţioase şi confirmarea informaţiilor furnizate, primiţi o primă de o 100 de dolari", a anunţat el.

În plus, guvernatorul a precizat că intenţionează să "închidă" oraşul Nikolaev pentru câteva zile pentru a-i neutraliza pe trădători şi pe colaboratorii ruşilor. 

"Vrem să punem capăt" acestui lucru, a afirmat guvernatorul. "Dispunem de o bază de date importantă. Vom închide oraşul pentru câteva zile, vom merge să batem la uşa unor persoane rele", a declarat el pentru media Hodorkovksi Live. 


UPDATE 19.59 Ucraina va primi cele şase tunuri Caesar suplimentare promise de Macron

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a afirmat, marţi, că cele şase tunuri Caesar suplimentare, promise de preşedintele francez Emmanuel Macron la jumătatea lunii iunie, sunt „în drum” spre Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.

Colonna a comunicat în faţa comisiei pentru afaceri externe, apărare şi forţele armate din cadrul Senatului, la Paris, că douăsprezece tunuri Caesar „au fost deja livrate” şi „celelalte şase sunt pe drum”, conform Agerpres.

Totodată, şefa diplomaţiei franceze nu a menţionat data la care vor ajunge aceste arme pe teritoriul Ucrainei. 

De la debutul „operaţiunii militare speciale”, Parisul a furnizat Kievului, pe lângă tunurile Caesar, rachete antitanc Milan şi rachete anti-aeriene Mistral. 

Sébastien Lecornu, ministrul Apărării, a informat, la sfârşitul lunii iunie, că Franţa va expedia „cantităţi semnificative" de vehicule blindate de transport de trupe. 

De asemenea, Lecornu a afirmat că livrarea de rachete anti-navă, cerută de Kiev pentru „a deschide breşe în această blocadă maritimă impusă de Rusia şi care privează numeroase ţări de livrările de cereale şi de materii prime”, se numără printre „dosarele examinate". 


UPDATE 19.37 Muncitorii ruşi din construcţii care au fost duşi în regiunea ocupată Doneţk pentru presupusa reconstrucţie a Mariupolului au spus că planurile Federaţiei Ruse pentru oraş s-au schimbat, a scris consilierului primarului, Petro Andriuşcenko pe Telegram.

„Mulţumiri speciale lucrătorilor ruşi care s-au stabilit în satul Melekine şi care, datorită dragostei ruşilor pentru alcool, au confirmat informaţii importante despre planurile pentru această iarnă, reparaţii şi viitorul oraşului. După cum era de aşteptat, toate discuţiile despre reparaţii în masă s-au dovedit a fi o farsă, un spectacol pentru mariupolenii înşelaţi. Nu vor fi reparaţii la clădirile înalte şi nu vorbim deloc de locuinţe private", a menţionat el, conform ZN.ua.

Potrivit lui Andriuşcenko, ocupanţii nu mai vor reconstrui Mariupolul din două motive - refuzul constructorilor de a merge în oraş, unde situaţia se poate schimba în orice moment, şi temerile ocupanţilor cu privire la contraofensiva Armatei ucrainene. 

El a mai subliniat încă o dată că, în ciuda propagandei ruseşti, care încearcă să pretindă că oraşul revine la viaţa normală, de fapt au mai rămas foarte puţini localnici. 


UPDATE 19.35 Doi înalţi ofiţeri GRU au făcut parte din delegaţia Rusiei la negocierile de la Istanbul

Christo Grozev, directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat, a afirmat, marţi, că cel puţin doi dintre cei cinci membri ai delegaţiei ruse la negocierile, care au avut loc săptămâna trecută la Istanbul cu privire la deschiderea unor coridoare pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene, erau înalţi ofiţeri ai Serviciului de informaţii al armatei ruse, relatează Ukrinform, conform Agerpres.

Ziariştii Bellingcat l-au recunoscut pe unul dintre ei ca fiind generalul GRU, Vladimir Alekseev, care supervizează companiile militare private, a afirmat Grozev într-o postare publicată pe Twitter. 

„Este generalul GRU, Vladimir Alekseev, cu numele de cod 'Stepanîci'. El figurează pe lista cu sancţiuni (americane) pentru atacurile cibernetice asupra serverelor DNC (Comitetul Naţional al Partidului Democrat); în prezent supervizează activitatea companiilor militare private care ucid mii de oameni în Ucraina. În iulie 2014, el supraveghea coloane ale unei astfel de companii care escortau lansatoare Buk transferate ilegal din Rusia în Ucraina”, afirmă Grozev.


UPDATE 19.33 Kievul se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014

Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată ilegal de Rusia în anul 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, conform unui oficial guvernamental ucrainean, citat, marţi, de DPA, conform Agerpres.

„Primim capabilităţi anti-navă şi mai devreme sau mai târziu vom viza flota", a afirmat unul dintre vice-miniştrii ucraineni ai Apărării, Volodîmîr Havrîlov, pentru The Times în timpul unei vizite la Londra. „Rusia va trebui să părăsească Crimeea dacă ei doresc să existe ca ţară", a mai adăugat Havrîlov.

Conform lui Havrîlov, recâştigarea Insulei Şerpilor, ocupată de Rusia la debutul invaziei, a constituit un prim pas. „Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră, dacă avem această capacitate", a declarat el. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că părerile lui Havrîlov confirmă necesitatea „operaţiunii militare speciale”. 


UPDATE 17.46 Campanie de curăţare în serviciile secrete ale Ucrainei

Volodimir Zelenski a demis marţi o serie de ofiţeri de rang înalt din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), ca parte a unei ample campanii de curăţare în instituţiile de forţă ale ţării vecine după mai multe dezertări la nivel local în tabăra rusă.

Astfel, Volodimir Horbenko a fost eliberat, prin decret, din funcţia de adjunct al şefului SBU. De asemenea, au fost demişi şefii filialelor SBU din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Transcarpatia, Poltava şi Jîtomîr.

În plus, Zelenski a numit un nou şef la conducerea SBU din regiunea Harkov, post vacant încă din luna mai.

Tot marţi, Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei, a votat pentru demiterea lui Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, de la şefia SBU şi a procuroarei generale Irina Venediktova.

Şeful statului ucrainean a lansat o amplă campanie de curăţare la nivelul conducerii serviciilor de informaţii şi parchetelor ca răspuns la un număr mare de dezertări în tabăra ocupanţilor ruşi.

Potrivit secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, aceste probleme survin după ce Rusia şi-a implantat timp de 30 de ani agenţi în ţara sa.


UPDATE 16.20 Forţele armate ale Ucrainei au lovit un pod-cheie aflat în teritoriul ocupat de ruşi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei.

Într-un filmuleţ publicat de agenţia de presă TASS, adjunctul şefului administraţiei instalate de ruşi în Herson, Kirill Stremusov, spune că armata ucraineană a atacat podul Antonovski şi a provocat distrugeri. Atacul, purtat cu sisteme de rachete HIMARS, nu s-a soldat cu victime.

Acest pod cu o lungime de un kilometru este unul dintre cele două puncte de trecere către teritoriul controlat de ruşi din partea de vest a râului Nipru, notează Reuters, potrivit Agerpres.

În opinia mai multor analişti militari, sistemele HIMARS, cu rază lungă de acţiune şi precise, ar putea schimba jocul pentru Kiev în încercarea de a lansa o contraofensivă în sudul ţării.


UPDATE 16.18 Persoane decedate şi soldaţi ruşi răniţi în urma unui incident la centrala nucleară din Zaporojie

Un număr neprecizat de persoane au murit şi nouă soldaţi ruşi au fost răniţi în urma unui incident despre care nu se cunosc detalii şi care s-a petrecut luni la centrala nucleară din Zaporojie, regiune din sud-estul Ucrainei ocupată parţial de trupele ruse, a declarat primarul oraşului Energodar, citat de CNN şi Agerpres.

Potrivit primarului Dmitro Orlov, care nu se află în prezent în Energodar din cauza ocupaţiei ruse, soldaţii armatei invadatoare „au fost transportaţi rapid la spitalul din oraş cu răni cu mai multe grade de severitate”.

„Unii au fost spitalizaţi şi unul se află la terapie intensivă. Sunt de asemenea oameni decedaţi, dar nu ştim deocamdată numărul lor exact”, a declarat Orlov, potrivit CNN şi Agerpres.

Rusia nu a comentat încă acest caz. Oraşul Energodar şi centrala atomoelectrică din provincia Zaporojie sunt ocupate de ruşi încă de la începutul lunii martie.


UPDATE 15.17 Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat, marţi, că armata ţării sale ar putea primi în viitorul apropiat din partea SUA rachete cu rază lungă de acţiune, de până la 300 de kilometri, după ce iniţial SUA au livrat sisteme HIMARS cu o rază de acţiune de până la 80 de kilometri.

Ruşii se tem însă de un astfel de scenariu deoarece potrivit oficialilor ucraineni noile sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care au început să le primească luna trecută, le permit să atingă ţinte în Peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, şi în alte zone ocupate de armata lui Putin.

De altfel, potrivit oficialilor ucraineni, ruşii ar fi început să mute deja o parte din navele aflate în portul Sevastopol, de teama unor lovituri.


UPDATE 15.12 Fostul secretar general al NATO (2009-2014) Anders Fogh Rasmussen a criticat dur în cadrul unui interviu pentru „The Atlantic” sugestia „dezastruoasă” a preşedintelui francez cum că Vladimir Putin nu ar trebui umilit pentru a lăsa o uşă deschisă diplomaţiei ulterioare războiului din Ucraina, relatează Insider.

Respingând ideea de a-i oferi preşedintelui rus ceea ce Macron a numit o „rampă de ieşire”, fostul şef NATO a remarcat că Occidentul a „reacţionat prea blând şi i-am transmis mesajul greşit” liderului rus după invaziile ruse anterioare în Georgia (2008) şi în Ucraina (2014).

„El şi-a făcut calculul că ar putea fără a-l costa mai nimic să înşface pământ de la vecinii săi. Din acest motiv declaraţia lui Macron este un dezastru atât de mare. Pentru că sugerează apropierea unei noi  ordini mondiale în care ceea ce contează nu e domnia legii, ci a celui mai puternic. Or, ca Putin să aibă posibilitatea să scape după ce ia teritorii din Ucraina este ceva înfiorător – ce urmează?”

Rasmussen a avertizat că dacă Putin e lăsat să scape – să ia Crimeea şi acum Donbasul - asta ar trimite un „semnal foarte rău” Chinei care „urmăreşte îndeaproape evoluţiile din Ucraina” şi ar putea vedea într-un acord de pace prin care Rusiei i se cedează teritoriile cucerite „o invitaţie să ia Taiwanul prin forţă”.


UPDATE 15.09 Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete efectuat de forţele ruse marţi la Kramatorsk, un oraş din estul Ucrainei.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk, unde se află Kramatorsk, a declarat că atacul a provocat explozii puternice şi un incendiu într-o clădire rezidenţială.

„Ruşii au lovit partea centrală a oraşului... În prezent există informaţii referitoare la existenţa a cel puţin un mort în rândul civililor”, a scris Kirilenko pe contul său de Telegram.

La faţa locului se aflau echipaje de urgenţă. O fotografie postată online de primarul oraşului, Oleksandr Honcearenko, arată flăcări ieşind dintr-o clădire rezidenţială, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Atac cu rachete la Kramatorsk FOTO Twitter

FOTO Twitter


UPDATE 14.54 Rada Supremă i-a destituit marţi, prin vot, pe directorul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov şi pe procuroarea generală Irina Venediltova.

Cei doi oficiali au fost demişi după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că autorităţile de la Kiev investighează 651 de cazuri de trădare, inclusiv în rândurile SBU.


UPDATE 13.42 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev susţine că Moscova va impune condiţiile păcii în Ucraina.

„Rusia îşi va atinge toate obiectivele. O să fie pace, dar în termenii noştri”, a scris Medvedev pe contul său de Telegram.


UPDATE 12.44 Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-a simţit rău zilele trecute şi a fost dus la spital. Există informaţii că fostul şef al FSB, fostul KGB, ar fi fost expus la o otravă sintetică.

Potrivit canalului de Telegram General SVR, Nikolai Patruşev, în vârstă de 71 de ani, s-a simţit rău la scurt timp după ce a ajuns acasă seara, după muncă.

Bodyguarzii săi au chemat o echipă medicală, dar medicii care l-au examinat au recomandat internarea şefului Consiliului de Securitate al Rusiei. Internat de urgenţă, Patruşev a fost tratat într-o stare stabilă.

„Rezultatele analizelor sale au confirmat că substanţa toxică era o otravă sintetică. Patruşev a fost salvat prin îngrijiri medicale în timp util şi, probabil, o concentraţie insuficient de mare a unei substanţe toxice care a intrat în organism prin piele”, scrie General SVR, un canal asociat politologului Valeri Soloviov.

O anchetă strict secretă a fost deschisă în legătură cu această tentativă de asasinat. Nu există informaţii despre presupuşii atentatori la viaţa lui Patruşev.


UPDATE 12.42 Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc, marţi, la Teheran, pentru a discuta despre exportul de cereale din Ucraina, a declarat un consilier de la Kremlin.

„Problema transportului de cereale din Ucraina va fi discutată cu Erdogan... Suntem dispuşi să continuăm lucrul pe această cale”, a declarat, luni, Iuri Uşakov, consilier pe probleme de politică externă al lui Putin.

Putin se va întâlni, de asemenea, cu ayatollahul Ali Khamenei. Este vorba de prima călătorie a liderului rus într-o ţară din afara fostei Uniuni Sovietice de la lansarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie.

Negocierile dintre Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite sunt aproape de a ajunge la un acord, care urmează să fie semnat la sfârşitul acestei săptămâni pentru a relua transportul de cereale din Ucraina din Marea Neagră.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a confirmat că „a fost găsit un acord de principiu” între Ucraina şi Rusia pentru a stabili un coridor maritim securizat care să permită transportul cerealelor.


UPDATE 08.00 Forţele ruse au tras şapte rachete Kalibr în regiunea Odesa: Şase răniţi, inclusiv un copil

„Inamicul a lovit insidios regiunea Odesa cu rachete în timpul nopţii. Şapte rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Una a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană, şase au lovit un sat paşnic", se arată în raportul Comandamentului Operaţional Sud. 

Atacul a lovit trei case particulare. Două anexe au fost distruse şi au luat foc. Mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural au fost, de asemenea, avariate. 

Atac cu rachete in Odesa FOTO Twitter

UPDATE 05.33 În prezent, Federaţia Rusă se concentrează pe capturarea a două oraşe din Donbas

În stadiul actual al războiului, Rusia se va concentra pe capturarea localităţilor Siversk şi Bakhmut, fără a acorda prioritate capturării Slovianskului, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiştii notează că planurile ocupanţilor pentru Bakhmut şi Siversk sunt confirmate şi de întâlnirea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cu comandantul Grupului de Armate de Est, general-locotenentul Rustam Muradov, care a avut loc pe 18 iulie. Potrivit rapoartelor Ministerului rus al Apărării, Şoigu a inspectat Grupul de Est şi l-a instruit pe Muradov să acorde o atenţie prioritară distrugerii rachetelor ucrainene cu rază lungă şi a sistemelor de artilerie. Potrivit experţilor, Muradov conduce trupele în direcţia Izyum. Acest grup lucrează pentru a captura Sloviansk, dar Shoigu nu i-a dat instrucţiuni generalului să prioritizeze capturarea teritoriului.

Pentru prima dată, ISW a descoperit o referire directă la grupul estic de trupe care operează în Ucraina în această etapă a războiului. Se ştia anterior despre participarea grupurilor de trupe din Centru şi Sud sub comanda generalului-colonel Oleksandr Lapin şi a generalului de armată Serhiy Surovykin.

Grupul de trupe estic constă probabil din unităţi din Districtul Militar de Est al Federaţiei Ruse care operează în direcţia Izyum.

Este de remarcat faptul că Muradov are un rang mai mic decât Lapin şi Surovikin. Experţii presupun că Kremlinul consideră districtul Izyum-Slovyansky ca fiind o prioritate mai mică decât acapararea altor teritorii din Donbass. Kremlinul va concentra probabil resursele militare şi conducerea superioară pe succesele locale din jurul Siversk şi Bakhmut.

În acelaşi timp, ISW ezită dacă Muradov îi va conduce pe ocupanţii din jurul Harkivului.

Potrivit analiştilor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ruse au lansat o serie de atacuri la sol la est de Siversk şi la sud de Bakhmut şi şi-au intensificat ofensiva asupra Avdiivka şi au efectuat atacuri terestre limitate pe linia frontului Doneţk-Avdiivka.

UPDATE 04.49 Forţele armate ale Ucrainei au distrus depozitele şi echipamentele trupelor ruse în sud: peste 60 de ocupanţi au fost eliminaţi

În cursul zilei trecute, Forţele Armate ale Ucrainei au distrus acumularea de depozite de echipamente şi muniţii ale ocupanţilor de pe liniile de apărare sudice, raportează Comandamentul Operaţional „Sud” pe  Facebook .

Pierderile totale ale inamicului în sud s-au ridicat ieri la 65 de invadatori. Lângă Snigurivka din regiunea Mykolaiv, ruşii au pierdut un alt depozit de muniţii. Două avioane de atac ucrainene au lovit ţintele.

Artileriştii ucraineni au distrus complexul de comunicaţie Redut-2US, precum şi 11 echipamente blindate şi auto. Ruşii au ridicat şi aeronave de la sol, dar fără rezultat.

„Un avion de luptă inamic Su-35 din zona Novaya Kakhovka a încercat să ne atace avioanele cu o rachetă aer-aer, dar nu a reuşit. Aviatorii noştri au făcut faţă sarcinii fără pierderi”, - a menţionat OK „Sud”.

Unităţile de artilerie de rachete au lovit un grup de arme, echipamente inamice şi depozite de muniţii în districtul Raisky al comunităţii Novokahov din regiunea Herson. Un alt depozit rusesc a fost distrus lângă Berislav.

UPDATE 03.50 Atac masiv asupra regiunii Odesa. Un copil s-a numărat printre victime

În regiunea Odesa, 6 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac masiv cu rachete. Jurnaliştii au fost informaţi despre aceasta de Comanda Operaţională „Sud”.

"Inamicul a lovit insidios regiunea Odesa cu rachete noaptea. 7 rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din Marea Neagră. Una a fost doborâtă de forţele de apărare antiaeriană, 6 au lovit un sat paşnic. 6 persoane au fost rănite, inclusiv 1 copil", se arată în mesaj.

În urma impactului, 3 case particulare şi 2 anexe au fost distruse şi au luat foc. Au fost avariate şi mai multe proprietăţi private, maşini, o şcoală şi un centru cultural.

UPDATE 02.24 De la începutul războiului, Rusia a tras peste 3.000 de rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean.

Lansarea unei astfel de rachete costă câteva milioane de dolari.

În fotografie: consecinţele unei lovituri de rachetă la Viniţa.

UPDATE 00.15 Aşa arată străzile din Bakhmut din regiunea Donetsk după atacurile cu rachete ale armatei ruse.

ŞTIRE INIŢIALĂ Arestovici a prognozat ce se va întâmpla în Rusia după eliberarea Hersonului

Înfrângerea morală a Rusiei  în Ucraina va veni după eliberarea Hersonului de sub ocupanţi. Această opinie a fost exprimată de consilierul şefului biroului preşedintelui, Oleksiy Arestovych, într- un interviu acordat „Celui mai bun radio al Israelului”. Potrivit acestuia, după aceea, în Rusia se va pune întrebarea: „Pentru ce am pierdut o treime din armata noastră?”.

"Atunci va apărea întrebarea despre obiectivele acestui război, pregătirea pentru el, adecvarea, planificarea. Ele au apărut deja", a adăugat el.

Arestovici este convins că situaţia din Federaţia Rusă se va agrava după eliberarea Hersonului sau a altui „oraş semnificativ”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că sarcina armatei ucrainene este  de a dezocupa întregul teritoriu al statului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite