LIVE TEXT Război în Ucraina. Cel puţin 10 morţi şi 35 de răniţi în urma unor bombardamente la Harkov. Explozii auzite sâmbătă dimineaţa la Kiev şi Liov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tanc rusesc distrus stă lângă un pod în regiunea Cernihiv, Ucraina. FOTO EPA-EFE
Un tanc rusesc distrus stă lângă un pod în regiunea Cernihiv, Ucraina. FOTO EPA-EFE

Cea de-a 52-a zi a războiului din Ucraina a debutat cu bombardamente puternice asupra Harkovului, în urma cărora cel puţin 10 oameni au murit şi alte câteva zeci au fost rănite. Explozii au fost auzite sâmbătă şi în Kiev şi în Liov. Din cauza pierderilor grele, ocupanţii ruşi au redus semnificativ activitatea în spaţiul aerian ucrainean, în schimb lovind de la distanţă cu rachete balistice şi de croazieră.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.30 În zona Herson, armata ucraineană a lovit o coloană de echipamente de luptă a ruşilor, a raportat Brigada 28 Mecanizată Independentă, pe pagina de Facebook . Au fost didtruse trei blindate Tigru şi un BMP-3, iar rămăşiţele infanteriei inamice au fost, de asemenea, eliminate", - este spus în mesaj.

Herson trăieşte sub ocupaţie de o lună şi jumătate: armata rusă trage în participanţii la mitingurile pentru Ucraina, încearcă să introducă rubla ca monedă de circulaţie şi a  început o capturare intensă a voluntarilor şi activiştilor ucraineni din oraş.

UPDATE 23.02 Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a făcut din nou apel la soldaţii ruşi să depună armele şi să refuze să ia parte la războiul cu Ucraina. El şi-a însoţit textul cu o ilustraţie cu crucişătorul rusesc „Moskva” şi muzică a trupei Scorpions. Ministrul le-a cerut ruşilor să fie inteligenţi.

"Urmăreşte Moscova... sau fii deştept şi întoarce-te acasă. Şi aşteaptă o invitaţie la o excursie gratuită la Haga. Aceasta este o oportunitate "acum sau niciodată". Nu o rata", a scris Reznikov pe Twitter .

UPDATE 22.46 Trei genişti ucraineni au fost ucişi şi alţi patru au fost grav răniţi în timpul operaţiunilor de deminare de lângă Harkov astăzi. Acest lucru a fost anunţat de ministrul de Interne Denis Monastyrsky la emisiunea teletonului naţional (şedinţa zilnică de lucru în format online).

Ministerul Afacerilor Interne a făcut apel la ucraineni să fie deosebit de atenţi cu muniţia detectată.

UPDATE 22.10 „Nu există perspective de anulare a deciziei Consiliului de a suspenda activităţile „OPZZH”, a anunţat prim-vicepreşedintele Radei Supreme, Oleksandr Kornienko, în emisiunea teletonului de informaţii, conform agenţiei ucrainiene de ştiri UNIAN. El a reamintit că decizia privind facţiunea OPZZ a fost luată de deputaţi în baza unui decret al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din 20 martie de suspendare a activităţii a 11 partide cu legături cu Federaţia Rusă, în timpul legii marţiale. Ministerul Justiţiei pregăteşte şi procese pentru desfiinţarea partidului politic Platforma Opoziţie pentru Viaţă.

UPDATE 21.55 În cadrul unei convorbiri telefonice, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord Boris Johnson l-a informat pe preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky despre transferul de vehicule blindate în Ucraina în zilele următoarese arată într-o declaraţie postată pe site-ul guvernului britanic.

Johnson şi Zelensky au discutat despre necesitatea unei soluţii de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Premierul britanic a declarat că va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii şi partenerii pentru a oferi Ucrainei oportunitatea de a-şi apăra suveranitatea.

Prim-ministrul l-a informat pe Preşedinte despre cele mai recente informaţii cu privire la noile sancţiuni impuse de Regatul Unit săptămâna trecută. Johnson a subliniat că Regatul Unit va continua să ofere Ucrainei mijloace de autoapărare, inclusiv vehicule blindate în zilele următoare. Johnson a mai spus că sprijinul internaţional pentru Ucraina este din ce în ce mai puternic şi că crede că Ucraina va reuşi şi că preşedintele rus Vladimir Putin va fi învins.

În plus, Zelensky a vorbit despre situaţia actuală din Mariupol, iar Johnson a salutat rezistenţa ucraineană din oraş. Johnson a adus un omagiu şi curajului forţelor ucrainene, care continuă să apere cu curaj libertatea Ucrainei.

UPDATE 21.41 Ministrul de Externe al Cehiei a anunţat sâmbătă că ţara sa a fost avertizată de Rusia să nu transfere Ucrainei armament ce datează din timpul alianţei cu Uniunea Sovietică în cadrul Pactului de la Varşovia.

ntr-o intervenţie pentru agenţia de presă cehă CTK, Jan Lipavsky a menţionat că nu există clauze în acordurile originale care ar putea împiedica Cehia să transfere arme ce datează dinainte de destrămarea blocului sovietic.

Întrebat despre armele livrate Ucrainei de către Cehia, Lipavsky a refuzat să comenteze pe această temă.

Potrivit presei de la Praga, Cehia a furnizat Ucrainei tancuri T-72 din epoca sovietică şi vehicule de luptă de infanterie BMP-1.

Kievul a făcut apel la ţările care încă deţin armament greu din epoca sovietică să-l transfere armatei sale, remarcând că aceasta este familiarizată cu astfel de arme şi nu ar avea nevoie de o instruire suplimentară.

Avertismentul anunţat de Cehia urmează unei note în care Rusia transmite Statelor Unite că transporturile de arme din state membre NATO către Ucraina ar putea duce la „consecinţe imprevizibile”, relatează agenţia de presă DPA.

UPDATE 21.32 Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că întreaga zonă urbană Mariupol a fost “curăţată” de forţele ucrainene şi că un grup de luptători ucraineni este blocat în zona oţelăriei Azovstal, notează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a precizat că ucrainenii au pierdut peste 4.000 de luptători la Mariupol şi că alţi 1.464 s-au predat.

“Întreaga zonă urbană Mariupol a fost curăţată. Ce a rămas din grupul ucrainean este acum complet blocat în zona oţelăriei Azovstal. Singura lor şansă să scape cu viaţă este să se predea”, a afirmat el.

UPDATE 21.11 O rafinărie de petrol din Lîsîceansk, un oraş situat în apropierea liniei de front din estul Ucrainei, a fost lovită sâmbătă de forţele ruse.

Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Luhansk, Serhii Gaidai, rafinăria, aflată la 4 kilometri vest de oraş, a fost atacată sâmbătă dimineaţă.

Oraşele Lîsîceansk şi Severodoneţk sunt noua ţintă predilectă a atacurilor zilnice ale armatei ruse, constată AFP.

Aproximativ 400 de civili au fost îngropaţi la Severodoneţk de la începutul războiului.

UPDATE 21.00 Soldatul rus interceptat în timp ce obţine permisiune din partea soţiei sale să violeze ucrainence a fost identificat de RadioFreeEurope/RadioLiberty.

Potrivit unei investigaţii publicate vineri de RFE/RL, soldatul rus care glumit cu soţia sa despre violarea ucrainencelor şi chiar a primit permisiunea să comită un astfel de act considerat drept crimă de război se numeşte Roman Bîkovski şi are 27 de ani.

Născut şi crescut la Oriol, un oraş din Rusia Centrală, Bîkovski şi soţia sa Olga s-au mutat în Crimeea după anexarea acestei peninsule de la Marea Neagră de către Rusia, în 2014.

RFE/RL precizează că a obţinut numerele celor doi de la serviciile secrete ucrainene şi le-a identificat apoi ca fiind trecute la conturile de pe reţelele sociale ale soţilor Bîkovski.

RFE/RL i-a sunat apoi. Roman Bîkovski şi-a confirmat identitatea şi a spus că se află acum la Sevastopol, în Crimeea. El a negat că ar fi soldatul care a glumit cu soţia sa despre violarea ucrainencelor. Olga Bîkovskaia a confirmat că soţul ei se află la Sevastopol, precizând că a fost tratat într-un spital din cauza unor răni.

În ciuda negării lui Roman Bîkovski, vocea lui şi cea a soţiei sale se potrivesc cu vocile din interceptarea efectuată de serviciile secrete ucrainene, precizează RFE/RL.

UPDATE 20.58 Rusia reia insinuările cu privire la cercetarea biologică din Ucraina, numind-o ca fiind „periculoasă” şi susţinând că Germania a participat la ea împreună cu Statele Unite.

Germania a participat împreună cu Statele Unite în cercetarea biologică din Ucraina, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

„Conform informaţiilor confirmate, partea germană a coordonat îndeaproape activitatea în domeniul securităţii biologice cu colegii săi americani, care au creat o reţea de cel puţin 30 de laboratoare biologice în Ucraina”, a spus Zaharova pentru postul de televiziune RT, un instrument al propagandei ruse.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a descris activitatea drept cercetare ştiinţifică din Ucraina ca fiind „periculoasă". Totuşi, ea nu a furnizat dovezi care să-i susţină acuzaţiile, transmite DPA.

UPDATE 20.37 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că “eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni din oraşul Mariupol asediat de armata rusă “ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova, informează AFP.

“Eliminarea militarilor noştri, a oamenilor noştri (din Mariupol) va pune capăt oricărei negociere” de pace dintre Rusia şi Ucraina, a afirmat Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda. Liderul ucrainean a precizat că într-o astfel de situaţie cele două părţi s-ar afla “în impas”.

În ceea ce priveşte bilanţul victimelor umane, acesta ar putea fi la Mariupol de zece ori mai mare decât la Borodianka, a adăugat Zelenski.

UPDATE 19.22 Un comunicat atribuit fracţiunii din Duma de Stat a Rusiei Unite, partidul preşedintelui rus Vladimir Putin, anunţă că vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, se pronunţă pentru distrugerea constelaţiei de sateliţi Starlink. Rusia Unită respinge comunicatul şi precizează că site-ul respectiv a fost blocat deja Roskomnadzor.

„Preşedintele Partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, a anunţat sarcinile pentru distrugerea grupului de sateliţi Starlink de către Forţele Aerospaţiale Ruse”, se arată într-un comunicat publicat sâmbătă dimineaţă pe un site er-duma.ru similar cu cel al fracţiunii Rusiei Unite din Duma de Stat.

Potrivit comunicatului, operaţiunea privind distrugerea sateliţilor Starlink ar fi legată de evoluţia situaţiei de pe frontul din Ucraina.

Comunicatul face referire la atacul asupra crucişătorului „Moskva”, acuzând sateliţii Starlink că au contribuit la ghidarea şi reglarea focului asupra acestei nave considerate o mândrie a flotei militare ruse.

Practic, ar fi vorba de o recunoaştere din partea autorităţilor ruse că scufundarea crucişătorului „Moskva” ar fi fost cauzată de un atac cu rachete, şi nu de un incendiu, aşa cum susţin ele.

Într-un comunicat postat la câteva ore după acest anunţ, Rusia Unită anunţă pe site-ul său oficial că Roskomnadzor a blocat accesul la un site care se prezenta ca fiind al fracţiunii sale din Duma de Stat. Rusia Unită susţine că site-ul oficial al fracţiunii sale parlamentare este er-gosduma.ru, nu er-duma.ru. Potrivit Rusiei Unite, site-ul cu „comunicatul fals” ar avea adresa IP în Statele Unite.

UPDATE 18.30 ONU: Încă 40.000 de persoane au părăsit Ucraina în ultimele 24 de ore

Karolina Lindholm Billing, reprezentanta Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în Ucraina, a declarat că mulţi dintre cei aproape cinci milioane de oameni care au părăsit ţara nu vor avea unde să se întoarcă, locuinţele lor fiind distruse sau afându-se în zone nesigure.

„Locuinţele sunt una dintre cele mai mari îngrijorări. Deşi sute de mii de oameni stau acum în adăposturi temporare sau sunt găzduiţi de familii care şi-au deschis uşile cu generozitate, trebuie găsite soluţii pe termen lung”, a subliniat Lindholm Billing.

Conform UNHCR, 4.836.445 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul ofensivei militare a Rusiei, în 24 februarie.

UPDATE 18.26 Generalul Vladimir Petrovici Frolov a fost înmormântat sâmbătă la cimitirul Serafimosvki din Sankt Petersburg. Generalul Frolov, al cărui tată a fost un comandant al Armatei Roşii şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a murit în războiul din Ucraina.

Generalul Vladimir Petrovici Frolov a fost înmormântat sâmbătă la cimitirul Serafimosvki din Sankt Petersburg. Generalul Frolov, al cărui tată a fost un comandant al Armatei Roşii şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a murit în războiul din Ucraina.

Vladimir Petrovici Frolov a primit gradul de general-maior printr-un decret semnat la 12 decembrie 2019 de către Vladimir Putin.

Potrivit presei ruse, generalul Frolov este al optulea militar din Sankt Peterburg care a decedat în războiul din Ucraina. 

Pe 12 aprilie, locotenent-colonelul Miras Başakov a fost înmormântat la rândul său la Sankt Petersburg.

Armata ucraineană a ucis şapte generali ai armatei invadatoare ruse până în data de 25 martie, un fapt considerat drept foarte neobişnuit de către generalul David Petraeus, fost director al CIA.

UPDATE 17.35 O eventuală livrare de armament greu, precum tancuri, pentru Ucraina nu ar constitui intrarea în război împotriva Rusiei, afirmă ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann.

Într-un interviu acordat pentru publicaţia „Die Welt”, Marco Buschmann, membru al liberal-democraţilor, spune că dreptul internaţional nu consideră livrările de arme drept ca reprezentând o intrare în război.

„Dacă Ucraina îşi exercită dreptul legitim de autoapărare, sprijinirea sa prin furnizarea de arme nu poate conduce la concluzia că astfel se participă la război”, explică ministrul german.

Potrivit lui Buschmann, aceasta este şi opinia întregului guvern german, nu doar a sa.

Deşi în interiorul coaliţiei guvernamentale din Germania s-au înmulţit vocile care solicită acordarea unui sprijin militar mai solid pentru Kiev, inclusiv cu armament greu, cum ar fi tancuri, elicoptere şi avioane, totuşi cancelarul Olaf Scholz, membru al social-democraţilor, a refuzat până acum să se angajeze în acest sens.

UPDATE 17.00 O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite în urma atacurilor cu rachete care au lovit Kievul sâmbătă dimineaţă, a declarat primarul Vitali Kliciko.

Edilul din Kiev a spus că medicii luptă pentru vieţile celor care au fost răniţi.

Apărarea antiaeriană încerca să protejeze oamenii, a adăugat Kliciko într-un mesaj pe Telegram, „dar inamicul este nemilos”.

Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Liov.

UPDATE 16.52 Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este şi patronul clubului Şahtior Doneţk, s-a angajat să reconstruiască oraşul Mariupol, asediat de ruşi, informează Reuters. Omul de afaceri ar fi fost bănuit că s-a implicat în mai multe tentative de lovituri de stat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski.

Omul de afaceri deţine companiile Metinvest, producătoare de oţel, SCM Group şi DTEK. „Mariupol reprezintă o tragedie globală şi un exemplu global de eroism. Pentru mine, Mariupol a fost şi va fi mereu un oraş ucrainean. (...) Cred că bravii noştri soldaţi vor apăra oraşul, deşi înţeleg cât de greu este pentru ei”, a declarat Ahmetov pentru Reuters.

Conform Forbes, Rinat Ahmetov avea în 2013 o avere de 15,4 miliarde de dolari, adică înainte de anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă (2014). În prezent, omul de afaceri are o avere de 3,9 miliarde.

UPDATE 16.51 Turcia reuşeşte să se poziţioneze atât de partea Ucrainei, cât şi a Rusiei, fără să facă prea mult zgomot, transmite Reuters.

Turcia a criticat până acum invazia Rusiei în Ucraina şi a furnizat drone Kievului, în ciuda obiecţiilor venite din partea rusă. Cu toate acestea, decidenţii de la Ankara s-au opus sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei şi s-au abţinut să facă acuzaţii la adresa vreuneia dintre părţile implicate în război. 

„Ne-am bucura dacă Turcia s-ar alătura sancţiunilor şi ar reduce zborurile din Rusia. Dar noi înţelegem această realitate”, a declarat un diplomat ucrainean, care a dorit să rămână sub rezerva anonimatului.

UPDATE 16.49 Celebrul investitor Bill Browder susţine că Vladimir Putin şi oligarhii ruşi au furat peste un trilion de dolari de la propriul popor după căderea Uniunii Sovietice.

„Aceştia sunt bani care ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru sănătate şi educaţie, drumuri şi servicii”, a declarat Browder la un eveniment organizat în Manhattan pentru a sărbători publicarea celei de-a doua sale cărţi, „Freezing Order”, care povesteşte cum a devenit un duşman al lui Putin ca urmare a încercărilor sale de a expune corupţia de la Kremlin.

Nepot al liderului comunist american Earl Browder, Bill Browder a făcut miliarde de dolari prin Hermitage Capital Management, fondul pe care l-a înfiinţat în 1996, în perioada haotică a capitalismului rusesc.

UPDATE 16.47 Rusia a anunţat, sâmbătă, că premierul Boris Johnson şi mai mulţi înalţi responsabili britanici nu mai au dreptul să intre pe teritoriul său, după ce Londra a impus sancţiuni Moscovei din cauza operaţiunii sale militare în Ucraina.

UPDATE 16.45 La Sevastopol, oraş din Crimeea anexată de Rusia, a avut loc vineri o ceremonie de adio pentru crucişătorul „Moskva”, care s-a scufundat în Marea Neagră cu o zi înainte.

O panglică cu inscripţia „Pentru navă şi marinari” a fost atârnată de una dintre coroanele funerare, în condiţiile în care Moscova susţine că nu au fost victime şi că toţi marinarii au fost salvaţi, relatează serviciul în limba rusă al BBC, care publică şi fotografii atribuite agenţiei oficiale TASS.

UPDATE 16.43 Oficialii ruşi au refuzat să recunoască afirmaţiile Ucrainei că a lovit cu rachete de croazieră crucişătorul Moskva, o operaţiune care ar fi unul dintre cele mai mari succese militare ale Kievului de la începutul invaziei.

Dar, în ciuda insistenţelor Rusiei că nava s-a scufundat din cauza incendiului, capitala ucraineană a fost lovită de rachete peste noapte, un semn că Vladimir Putin vrea să se răzbune pentru pierderea navei amiral a Flotei Mării Negre.

Postul de stat Rossia 1 a fost aproape de a recunoaşte că Ucraina a scufundat Moskva, cerând un răspuns zdrobitor. 

Olga Skabeieva, unul dintre cei mai importanţi propagandişti ai lui Vladimir Putin, a declarat telespectatorilor că sprijinul occidental pentru Ucraina echivalează cu un conflict direct cu Rusia, spunând: „Ceea ce a escaladat acum poate fi numit cu siguranţă al treilea război mondial. Asta e cu totul sigur. Acum luptăm cu siguranţă împotriva infrastructurii NATO, dacă nu chiar a NATO. Trebuie să recunoaştem asta”.

Un invitat al emisiunii a asemănat scufundarea navei cu un atac asupra pământului rus, în ciuda insistenţelor Kremlinului că aceasta a fost distrusă în urma unui incendiu ce a dus la explodarea armamentului de la bord.

UPDATE 14.52 O persoană a fost ucisă şi mai multe rănite în urma atacurilor cu rachete care au lovit Kievul sâmbătă dimineaţă, a declarat primarul Vitali Kliciko, scrie BBC, potrivit News.ro.

Kliciko a adăugat că medicii luptă pentru vieţile celor care au fost răniţi. El a adăugat că generalii ruşi au ameninţat cu rachete asupra Capitalei. 

Apărarea antiaeriană încerca să protejeze oamenii, a adăugat Kliciko într-un mesaj pe Telegram, „dar inamicul este nemilos”.

Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Lviv. 

UPDATE 12.35 O fabrică militară care produce în special vehicule blindate a fost vizată, sâmbătă dimineaţă, de un bombardament în suburbiile Kievului, capitala Ucrainei, relatează AFP.

La faţa locului au fost prezenţi un număr mare de militari şi poliţişti, împiedicând accesul în complex, de unde se ridica fum.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a indicat pe Facebook că nu deţine informaţii despre potenţialele victime în acest stadiu.

Pe de altă parte, în noaptea de vineri spre sâmbătă, aeroportul oraşului Oleksandria, situat la aproximativ 300 km sud-est de Kiev, a fost lovit de o rachetă rusă. Primarul nu a precizat dacă s-au înregistrat victime.

UPDATE 10.52 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshciuk, a declarat că sâmbătă au fost convenite nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, inclusiv din oraşul asediat Mariupol cu ​​maşini private, scrie Reuters.

Vereshchuk a declarat, într-un comunicat, că cinci dintre cele nouă coridoare de evacuare sunt în regiunea Lugansk a Ucrainei din estul ţării, despre care oficialii locali au spus că este bombardată puternic.

Trupele ruse încearcă în continuare să stabilească controlul complet al oraşului-port ucrainean Mariupol, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, conform BBC. 

Capturarea Mariupolului de către Rusia, dacă se va întâmpla, va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părţi în acest război.

O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populaţiei sale - prin intermediul mass-media controlate de stat - că Rusia îşi atinge obiectivele şi face progrese.

UPDATE 10.50 Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării susţine că, în perioada de ocupaţie rusă din regiunea Kiev, unul dintre membrii rezistenţei naţionale a ajutat eroic armata ţării să efectueze misiuni de recunoaştere şi să lichideze ocupanţi ruşi.

Potrivit GUR, bărbatul, cunoscut sub indicativul „Lup” (Vovk – în limba ucraineană.), s-a alăturat armatei ucrainene încă de la începutul invaziei ruse, furnizând forţelor Kievului date despre poziţiile inamice. 

UPDATE 8.43 Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi alte 35 rănite în urma bombardamentelor de la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii. Între cei ucişi se află şi un bebeluş de 7 luni, scrie lefigaro.fr, potrivit News.ro.

Într-un prim raport, guvernatorul regional Oleg Singoubov a anunţat moartea a "şapte persoane, inclusiv un copil de şapte luni”.

"Ocupanţii au tras în una dintre zonele rezidenţiale ale oraşului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii”, a spus el.

Câteva ore mai târziu, Parchetul Regional a anunţat un bilanţ de zece persoane ucise şi 35 rănite. "Un număr de clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse”, a adăugat el.

UPDATE 8.39 În cea mai recentă intervenţie video a preşedintelui Zelenski adresată naţiunii, el spune că este dificil de prezis cât va dura războiul, scrie BBC, potrivit News.ro.

"Desigur, aud şi predicţii diferite. Am mult mai multe informaţii decât unele instituţii media despre intenţiile şi capacităţile armatei ruse", spune el. "Despre potenţialul economiei ruse. Despre starea emoţională a societăţii din Rusia". 

El spune că doi factori vor determina durata conflictului.

„Succesul armatei noastre pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ”, spune Zelenski. "Important din punct de vedere istoric. Dar încă nu este suficient pentru a ne curăţa pământul de ocupanţi. Îi vom învinge şi mai mult", spune el.

"Sancţiunile împotriva Rusiei sunt foarte semnificative. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă insuficiente pentru ca maşina militară rusă să rămână fără mijloace de subzistenţă. Noi provocăm altele mai puternice, mai distructive".

Zelenski a adăugat: „Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: poţi face războiul mult mai scurt. Cu cât vom obţine armele pe care le-am cerut mai multe şi mai devreme, cu atât poziţia noastră va fi mai puternică şi cu atât mai repede va veni pacea". 

UPDATE 8.36 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Preşedintele Zelenski a declarat că situaţia militară din sudul şi estul ţării este „încă foarte dificilă”, în timp ce a lăudat lupta forţelor sale armate.

"Succesele armatei noastre pe câmpul de luptă sunt cu adevărat semnificative, semnificative din punct de vedere istoric. Dar încă nu sunt suficiente pentru a curăţa pământul nostru de ocupanţi. Îi vom mai bate", a spus Zelenski într-o intervenţie video de noaptea târziu, solicitând din nou ca aliaţii să trimită arme mai grele şi un embargo internaţional asupra petrolului rusesc.

Rusia a declarat că a lovit ceea ce a descris ca fiind o fabrică de la periferia Kievului care producea şi repara rachetele antinavă, ca represalii pentru scufundarea de joi a navei amiral Moskva a flotei de la Marea Neagră.

Ucraina a spus că una dintre rachetele sale a provocat scufundarea crucişătorului Moskva, un simbol puternic al rezistenţei sale la un inamic mai bine înarmat. Moscova a declarat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată, după un incendiu provocat de o explozie de muniţie.

Statele Unite consideră că Moskva a fost lovit de două rachete ucrainene şi că au existat victime, deşi cifrele sunt neclare, a declarat un înalt oficial american.

Rusia a spus că peste 500 de marinari de la bordul navei Moskva au fost evacuaţi după explozie. Nici această afirmaţie, nici evaluarea SUA nu au putut fi verificate în mod independent.

UPDATE 8.29 Explozii au fost auzite, sâmbătă, la primele ore în capitala Ucrainei, Kiev, şi în oraşul din vest Liov, a informat presa locală, scrie Reuters.

Sâmbătă devreme, sirenele de raid aerian s-au auzit în cea mai mare parte a Ucrainei.

Nu a existat nicio confirmare oficială a exploziilor.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile.

UPDATE 06.13 Ca urmare a bombardării de către ruşi, oraşul Severodoneţk  din regiunea Lugansk a fost distrus în proporţie de aproape 70%. Şeful administraţiei militare-civile a oraşului, Oleksandr Stryuk, a povestit despre asta în emisiunea teletonului naţional. 

Potrivit acestuia, noile cartiere au nevoie de o reconstruire completă, întrucât sunt nelocuabile. Este încă imposibil de numărat cu exactitate câte case au fost distruse, deoarece Severodoneţk este sub foc constant. În acelaşi timp, aproximativ 20.000 de locuitori din aproximativ 135.000 mai rămân în oraş.

UPDATE 05.38 Parchetul General al Ucrainei a demarat o anchetă cu privire la moartea a 10 persoane şi la rănirea a 35 de persoane ca urmare a bombardării Harkovului de către  invadatorii ruşi. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală .

Potrivit anchetei, pe 15 aprilie 2022, în jurul orei 16:30, militari ruşi au tras cu mai multe lansatoare de rachete Uragan spre districtul industrial Harkov, ucigând 10 civili, inclusiv un copil de 7 luni, şi rănind alţi 35 de civili şi o serie de clădiri rezidenţiale au fost distruse”, se arată în comunicat.

Sub îndrumarea procedurală a Procuraturii Regionale din Harkiv, a fost declanşată o anchetă preliminară privind încălcările legilor şi obiceiurilor războiului combinate cu omorul premeditat (Partea 2 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

UPDATE 03.57 În chat, civilii ucrainieni pot informa Forţele Armate despre mişcarea şi geolocalizarea ocupanţilor. La începutul lunii martie, Ministerul Finanţelor a creat un chatbot, „is the Enemy”. 257 de mii de ucraineni au folosit deja chatbot-ul eVorog, cu care pot fi raportate mişcările echipamentului sau trupelor inamicului. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Informaţiilor Digitale pe Facebook .

Ministerul a menţionat că toţi cei care administrează aplicaţia sunt recunoscători tuturor celor care informează Forţele Armate despre deplasarea şi geolocalizarea ocupanţilor.

„Voi aduceţi o contribuţie incredibilă la victoria noastră comună asupra invadatorului rus. Echipa noastră 24/7 procesează fiecare mesaj pe chatbot şi este plăcut surprinsă de ajutorul dumneavoastră acordat Forţelor Armate / evorog_bot ", - a declarat Ministerul într-o declaraţie de presă.

Chatbot

UPDATE 03.05 Comandamentul ucrainean a distrus imensa navă de război „Moskva”, folosind drone pentru a înşela sistemele de apărare, lovind cu rachete de suprafaţă. MailOne a publicat un articol în care experţii au admirat modul ingenios aplicat de comandamentul ucrainean.

Atacul a avut loc noaptea, când „Moskva” se afla la 60 de mile sud de Odesa. Echipa navei urmărea ţinte eronate - drone turceşti TB2, fără să ştie că o pereche de rachete antinavă Neptune R360 fabricate în Ucraina se îndreptau spre ele. Două rachete, fiecare cântărind o tonă, s-au prăbuşit în babordul „Moscova”, legănând-o puternic şi provocând o explozie catastrofală şi incendii grave.

UPDATE 01.15 "Armata ucraineană menţine controlul asupra oraşului. Inamicul nu poate lua #Mariupol . Inamicul poate pune stăpânire pe pământul pe care se afla Mariupol, dar nu mai există Mariupol. Oraşul Mariupol a fost dărâmat de către # Federaţia Rusă ”, a declarat guvernatorul oraşului pentru CNN.

ŞTIRE INIŢIALĂ Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei au lovit şapte ţinte ale trupelor invadatoare ruseşti într-o singură zi, inclusiv un avion şi un elicopter. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei pe reţeaua de socializare Facebook .

„Din cauza pierderilor grele, ocupanţii ruşi au redus semnificativ activitatea în spaţiul aerian ucrainean, în schimb lovind de la distanţă cu rachete balistice şi de croazieră”, se arată în comunicat.

Pe 15 aprilie, unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi forţele celui de-al 93-lea OMBR Kholodny Yar au lovit şapte ţinte aeriene ale ocupanţilor ruşi. Este vorba despre un avion; un elicopter; trei vehicule aeriene fără pilot; şi două rachete de croazieră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite