LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un sat din Rusia a fost bombardat. Germania, împotriva unei aderări „pe scurtătură” a Ucrainei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harkov / FOTO EPA-EFE
Harkov / FOTO EPA-EFE

Este ziua a 85-a a conflictului militar din Ucraina. Rusia a trimis militarii care s-au predat la Azovstal într-o colonie penintenciară. Zelenski anunţă lansarea platformei United24 prin care se pot face donaţii ce vin în sprijinul ucrainenilor.

GALERIE FOTO


UPDATE 21.10 Discuţie între preşedintele Şefilor de Stat Major Mark Milley şi omologul său rus, generalul Statului Major al Armatei Ruse

Preşedintele Şefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, a purtat o discuţie telefonică cu omologul său rus, generalul Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov,  despre diverse teme ”îngrijorătoare” de securitate.

Aceasta este prima conversaţie între cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina pe 24 februarie.

”Liderii militari au discutat mai multe chestiuni de îngrijorare legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicare”, se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt.


UPDATE 20.40 Sprijin american de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina 

Senatul Statelor Unite a aprobat un pachet de sprijin de aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutor ce va consta în armament şi „va răspunde nevoilor mari ale poporului ucrainean, care luptă pentru supravieţuirea sa”.


UPDATE 19.06 Locuitorii din oraşul rus Belgorod, treziţi de bombardamentele care se înteţesc: „Acum suntem şi noi loviţi. Zgomotul e diferit”

Războiul a devenit asurzitor, iar bombardamentele au crescut în intensitate în Belgorod, un oraş de mărime mijlocie aflat la 40 km de graniţa cu Ucraina, relatează The Guardian.

„Duminică, am fost din nou treziţi de explozii. Şi nu ştim niciodată dacă cei trag sunt ei sau suntem noi”, spune Vladimir, un proprietar de magazin din oraş.

La fel ca şi alţi localnici,Vladimir a fost mai întâi martor la masarea militară a Rusiei, care a desfăşurat mii de soldaţi în apropiere de Belgorod, înainte să declanşeze invazia la sfârşitul lunii februarie.

„Când s-a pornit conflictul, obişnuiam să auzim zgomotul făcut de lansările de rachete către Ucraina. Dar acum suntem şi noi loviţi. Este un zgomot diferit”, spune el.

UPDATE 18.00 O fostă parlamentară norvegiană s-a înrolat în Legiunea Internaţională ce luptă împotriva ruşilor în Ucraina

Sandra Andersen Aira nu a fost niciodată în Ucraina şi că s-a deplasat la Kiev la aproximativ o săptămână după declanşarea „operaţiunii militare speciale” de către preşedintele Vladimir Putin.

Fosta parlamentară s-a înrolat ca medic în Legiunea Internaţională a Ucrainei.


UPDATE 17.00 Infernul de la Azovstal: Mărturia unei supravieţuitoare

Două luni fără medicamente, fără hrană suficientă şi sub bombardamente constante. O femeie relatează pentru DW despre salvarea sa dintr-un buncăr din oţelăria Azovstal din Mariupol.

Lidia este una dintre persoanele evacuate din oţelăria Azov, care a fost puternic bombardată de armata rusă. Ea nu vrea să spună unde se află în prezent şi nici nu doreşte să îi divulgăm numele adevărat, de teamă că li s-ar putea întâmpla ceva părinţilor ei, care se află încă în Mariupol. 

În primele zile de la sosirea într-un loc sigur din Ucraina, senzaţiile ei au a fost de dezorientare, frică şi consternare. Abia o săptămână mai târziu s-a simţit pregătită să vorbească. Faţa îi este obosită şi palidă. Teama constantă din ochii Lidiei dispare întrucâtva doar atunci când ne povesteşte cum a fost primită la convoiul de evacuare.


UPDATE 16.30 Un jurnalist a dezvăluit capturi de ecran cu comentarii despre război şi Occident ce i-ar aparţine fiicei celei mari a lui Putin

 Maria Voronţova, fiica cea mare a lui Vadimir Putin, ar fi activă pe un grup de Telegram al absolvenţilor Departamentului de Medicină al Universităţii de Stat din Moscova, unde uneori comentează despre evenimente curente.

Capturile de ecran indică discuţii aprinse între Voronţova şi membri ai grupului care nu se sfiesc să o confrunte, inclusiv cu privire la acţiunile tatălui ei. Multe dintre aceste comentarii privesc atitudinile occidentale cu privire la Rusia şi sunt ecoul retoricii Kremlinului în legătură cu planuri diabolice ale SUA şi UE de subminare a Rusiei.


UPDATE 15.00 Moscova cere o revizuire a sancţiunilor înainte de o posibilă redeschidere a porturilor ucrainene

Ministerul rus de Externe a anunţat că ar trebui să se ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei în cazul în care Moscova răspunde apelului ONU de restabilire a accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră.


UPDATE 14.00 Cum se apără soldatul rus judecat pentru crime de război, după ce a ucis un civil în Ucraina: „Iniţial am refuzat, dar am fost ameninţat”

Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este judecat pentru uciderea unui bărbat de 62 care mergea cu bicicleta prin satul Ciupakivk. Miercuri, rusul a pledat „vinovat”, însă procesul a fost amânat pentru joi, deoarece prea mulţi membri ai presei se înghesuiau în sala de judecată din Kiev.

Şişimarin a depus o nouă mărturie despre momentul crimei, spunând că a refuzat să îl împuşte pe bărbat iniţial, însă a primit ordin şi a fost ameninţat de un alt soldat. 

UPDATE 13.25 Tupeu fantastic: Moscova ameninţă că va decupla Ucraina de la centrala nucleară Zaporijie, ocupată de ruşi, dacă Kiev nu va plăti energia produsă

Rusia vrea să deconecteze Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporijie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează AFP.

Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali ruşi, în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucrainei, asupra cărora deţine controlul - regiunea Herson şi o parte importantă a regiunii Zaporijie.

UPDATE 12.51 Rusia susţine că 1.730 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat până acum

Ministerul rus al Apărării anunţă joi că 1.730 de militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat începând de luni, relatează AFP.

„În ultimele 24 de ore, 771 de combatanţi din Regimentul naţionalist Azov s-au predat în instalaţia Azovstal, la Mariupol. În total, începând de la 16 mai, 1.730 de combatanţi, inclusiv 80 de răniţi, s-au declarat prizonieri”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 12.19 Comandantul rezistenţei ucrainene de la Azovstal refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul oţelăriei

Comandantul rezistenţei de la Azovstal refuză să se predea. Miercuri, Comandantul rezistenţei de la Azovstal, Bohdan Krotevici a postat miercuri pe Twitter o fotografie cu el în interiorul uzinei, imaginea fiind însoţită de mesajul „Lupta continuă”.

„De câteva ori deja am fost sigur că voi muri, dar umorul m-a ajutat întotdeauna să îndur totul cu calm. Moartea va veni oricum. Când un războinic moare protejându-şi tara, personal consider că este o moarte demnă”, declarase în urmă cu câteva zile Krotevici într-un interviu pentru Wall Street Journal.

UPDATE 11.44 Putin caută ţapi ispăşitori: a dat afară mai mulţi comandanţi de top. Evaluarea Serviciului de informaţii al Armatei britanice: „O cultură a muşamalizărilor”

Rusia a început să suspende comandanţi de top pe care îi foloseşte drept ţapi ispăşitori pentru eşecul invaziei sale, notează Ministerul britanic al Apărării în ultima evaluare asupra războiului din Ucraina.

„În ultimele săptămâni Rusia a concediat comandanţi importanţi despre care se consideră că au avut rezultate slabe în stadiile iniţiale ale invaziei sale din Ucraina.”

UDPATE 11.31 Scholz se declară, în Bundestag, împotriva unei aderări a Ucrainei la UE ”pe scurtătură”

Cancelarul german Olaf Scholz anunţă joi că se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană(UE) pe „scurtătură” şi subliniază că „nu este vorba despre o problemă de câteva luni sau de câţiva ani”, relatează AFP.

„Faptul că nu există o scurtătură a căii aderării la UE (a Ucrainei) este un imperativ al corectitudinii faţă de cele şase ţări din Balcanii de Vest”, care vor, de mult timp, să adere la Uniune, subliniază Scolz într-un discurs în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

„Emmanuel Macron are dreptate să sublinieze că procesul aderării nu este o problemă de câteva luni sau de câşiva ani”, insistă Scholz.

UPDATE 11.01 Zelenski ia în derâdere armele cu care se laudă Moscova: Prin încercarea de a găsi arme cu laser, Rusia arată eşecul complet al invaziei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ironizat anunţul Moscovei referitor la crearea unor arme cu laser care ar fi folosite în război. Liderul de la Kiev a afirmat că această căutare a armelor indică „eşecul complet al invaziei”.

Rusia a susţinut, prin vocea vicepremierului Iuri Borisov, că foloseşte o nouă generaţie de arme laser pentru a arde dronele.

Anunţul oficialului rus a fost comparat de Zelenski cu eforturile de propagandă ale Germaniei naziste care promova  „wunderwaffe” sau „arma-minune”, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când devenise clar că va pierde relatează BBC.

UPDATE 10.29 Avertismentele colonelului Hodarionok cu trei săptămâni înainte de invazia rusă: Ce a omis Putin

Unii reprezentanţi ai clasei politice de la Moscova susţin că Rusia este capabilă să provoace o înfrângere zdrobitoare Ucrainei, în doar câteva ore, poate chiar mai repede, dar aceste aprecieri nu corespund realităţii, avertiza, cu trei săptămâni înainte de începutul războiului, colonelul în retragere Mihail Hodarionok.

„Despre şoimi entuziaşti şi cuci grăbiţi”, îşi începe articolul colonelul Hodarionok.

Cu 21 de zile înainte de invazie, colonelul Hodarionok ţinea să sublinieze că experţii militari şi analiştii politici din Rusia erau dominaţi de opinia precum că ţara lor nici nu trebuie să trimită trupe în Ucraina pentru a învinge, deoarece armata ţării vecine este „într-o stare deplorabilă”. Unii dintre ei, continuă el, credeau că Rusia poate distruge dintr-un foc aproape toate sistemele de supraveghere şi comunicaţii, dar şi artileria şi tancurile ucrainene. „Cireaşa de pe tort: unii analişti subliniază faptul că nimeni din Ucraina nu va apăra <<regimul de la Kiev>>”, continuă autorul.

Continuarea aici

UPDATE 09.56 Suma uriaşă cheltuită zilnic de Rusia pentru a susţine războiul din Ucraina

Rusia a cheltuit luna trecută mai mult de 300 de milioane de dolari pe zi pentru apărare, potrivit datelor ministerului de finanţe de la Moscova. Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei sunt de două ori mai mari faţă de perioada dinainte de războiul din Ucraina.

UPDATE 09.31 Primele imagini din spital cu soldaţii ucraineni de la Azovstal care s-au predat ruşilor. Cum sunt trataţi răniţii

Ministerul rus al Apărării a publicat primele imagini de la spitalul din Novoazovsk, în regiunea Doneţk, unde au fost duşi soldaţii ucraineni răniţi care au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Potrivit autorităţilor ruse, aproape 1.000 de soldaţi ucraineni „s-au predat” în ultimele două zile.

Din imaginile publicate de ministerul rus se văd condiţiile în care sunt ţinuţi soldaţii ucraineni - în saloane modeste, cu paturi de campanie.


FOTO EPA-EFE

soldati ucraineni tratati în spitalul din Doneţk FOTO EPA EFE

UPDATE 09.01 Bombardarea şi jefuirea fermelor agricole, noua tactică a armatei ruse

Pe lângă dificultăţile legate de producţie şi exporturi, imaginile filmate de amatori arată că fermele şi depozitele de cereale din Ucraina sunt vizate atacuri ale forţelor armate ruse.

Videoclipurile arată cum sunt bombardate câmpuri, ferme şi silozuri. Potrivit unui expert în securitate alimentară, citat de France24, acestea sunt „încercări intenţionate ale Rusiei de a reduce producţia agricolă ucraineană“. 

UPDATE 08.33 Un mort şi un rănit în urma unui bombardament în Rusia, în apropiere de graniţa cu Ucraina 

Un bombardament într-un sat din sud-vestul Rusiei, situat la graniţa cu Ucraina, în regiunea Kursk, a provocat moartea unei persoane şi un rănit, a declarat joi guvernatorul acestei regiuni, scrie AFP.

"Un alt atac inamic la Tyotkino, care a avut loc în zori, s-a încheiat, din păcate, cu o tragedie. Pentru moment, ştim despre moartea a cel puţin unui civil', a declarat Roman Starovoyt pe Telegram, adăugând că alte persoane au fost rănite şi primesc îngrijiri medicale.

Potrivit primelor informaţii, victima este un şofer de camion care făcea livrări la o distilerie locală şi care a fost lovit „în mod repetat”, a adăugat guvernatorul, sugerând că atacul a avut originea în Ucraina, ca răspuns la invazia rusă lansată din 24 februarie.

Serviciile de urgenţă erau în curs de stingere a incendiilor provocate în satul de aproximativ 4.000 de locuitori, joi dimineaţă. "Mai multe case au fost avariate. Se vorbeşte şi de obuze care nu au explodat", a continuat guvernatorul care a postat pe Telegram fotografii care arată clădiri arse, cu geamuri explodate şi breşe în pământ la locul presupusului bombardament.

UPDATE 07.58 Pedeapsa extremă pe care o primesc soldaţii ruşi care refuză să lupte în Ucraina: „Speranţa este că vor fi ucişi rapid”

Militarii ruşi refuză din ce în ce mai mult să lupte în războiul din Ucraina, potrivit direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării. Soldaţii sunt pedepsiţi de comandanţii ruşi şi trimişi în cele mai periculoase zone de pe front pentru a fi ucişi.

Într-o postare pe Telegram, Serviciul ucrainean de informaţii spune că mai multe unităţi ale Regimentului 70 Gărzi Motorizate au refuzat în mod deschis să ia parte la război şi au cerut să fie readuse în zonele în care sunt desfăşurate în mod normal.

UPDATE 07.20 Ministrul german al Afacerilor Externe: „Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile”

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a acuzat, miercuri, Rusia că blochează exporturile de cereale din Ucraina ca armă de război, potrivit dpa.

„Rusia duce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, distrugând silozurile, străzile şi căile ferate, Rusia a lansat războiul grânelor, provocând o criză alimentară globală", a spus Baerbock la o întâlnire a miniştrilor de Externe la ONU, în New York. 

UPDATE 06.43 Zelenski cere Parlamentului prelungirea stării de război

Starea de război va fi prelungită în Ucraina cu 90 de zile. Un proiect în acest sens a fost trimis Parlamentului din Ucraina de preşedintele Volodimir Zelenski.

Starea de război va fi prelungită începând cu data de 25 mai.

UPDATE 04:30 Ucraina lansează o nouă iniţiativă de strângere de fonduri

În timpul discursului de miercuri noapte, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat o nouă iniţiativă de strângere de fonduri numită United24. Platforma online reprezintă principalul loc de colectare a donaţiilor caritabile care vin în sprijinul Ucrainei. Toate donaţiile vor fi transferate în conturile oficiale ale Băncii Naţionale a Ucrainei, urmând să fie alocate de către ministerele abilitate pentru acoperirea celor mai mari nevoi în această perioadă dificilă.

„Statul are nevoie de această platformă chiar acum, care permite strângerea de fonduri pentru a sprijini Ucraina. Oricine din lume,cu un singur click, poate contribui la victoria noastră”, a spus Zelenski.

UPDATE 03.21 Rusia expulzează 85 de diplomaţi europeni

Ministerul de externe al Rusiei a declarat, miercuri, 85 de diplomaţi europeni "persoana non grata". Această decizie vine ca un răspuns la expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi din mai multe ţări europene, relatează CNN.

UPDATE 02:11 Blinken anunţă un nou ajutor alimentar în valoare de 215 milioane de dolari 

Secretarul american de stat, Tony Blinken, a anunţat că SUA va acorda un nou ajutor alimentar de urgenţă Ucrainei în valoare de 215 milioane de dolari. 

„Astăzi, având în vedere urgenţa crizei, anunţăm încă 215 milioane de dolari pentru un nou ajutor alimentar de urgenţă şi vom face mult mai mult”, a declarat Blinken, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în timpul unei reuniuni ministeriale privind securitatea alimentară globală. „Ne aşteptăm ca, foarte curând, Congresul nostru să aprobe aproximativ 5,5 miliarde de dolari în fonduri suplimentare pentru asistenţă umanitară şi securitate alimentară”, a declarat Blinken.

UPDATE 00:58 Rusia susţine că a trimis soldaţii ucraineni care s-au predat la Azovstal într-o colonie penitenciară

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat că din cei 959 de soldaţi ucraineni care s-au predat marţi la Mariupol, 51 sunt trataţi pentru diverse răni, în timp ce ceilalţi au fost trimişi într-o fostă colonie de închisoare din oraşul Olenivka. Legat de soldaţii răniţi, Zakharova a transmis că vor primi îngrijiri medicale calificate, trabsmite The Guardian.

UPDATE 00.31 Victoria înseamnă eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea şi Donbasul, afirmă Kuleba

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba consideră că victoria ucrainenilor ar trebui să fie reprezentată de eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi şi plata despăgubirilor de aceştia.

„Victoria înseamnă eliberarea teritoriilor ocupate, inclusiv Crimeea şi Donbasul. Plata despăgubirilor. Condamnarea criminalilor de război şi a celor care au comis crime împotriva umanităţii. Consolidarea locului Ucrainei în integrarea europeană. Acestea sunt patru elemente care sunt integrante ale victoriei pentru mine”, a declarat Dmitro Kuleba.

UPDATE 00.11 Mai mulţi civili au fost ucişi miercuri la Doneţk

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, a declarat că la Doneţk au fost ucişi cel puţin 10 civili ucraineni, miercuri, printre care sunt şi doi copii. Acesta nu a oferit şi alte detalii, dar a precizat că alte şapte persoane sunt rănite în urma atacurilor de miercuri ale ruşilor. 

UPDATE 21.05 Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev miercuri, după ce a fost închisă timp de trei luni din cauza invadării Ucrainei, relatează Reuters.

”Redeschidem oficial operaţiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp pentru Reuters, cu puţin timp înainte ca drapelul Statelor Unite să fie arborat deasupra ambasadei.

El a spus că un număr mic de diplomaţi se vor întoarce iniţial pentru a ocupa misiunea.

Statele Unite şi-au relocat ambasada temporar în Liov, un oraş din vestul Ucrainei, pentru ”siguranţa personalului”, a declarat la vremea respectivă secretarul de stat Antony Blinken.

UPDATE 19.33 Aproape 100.000 de locuitori din Mariupol care au rămas în oraşul ocupat sunt în pericol de moarte din cauza răspândirii bolilor infecţioase, în special a holerei, a declarat Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (parlamentul ucrainean).

„Nu este suficientă apă potabilă în oraşul ocupat temporar. În plus, din cauza deteriorării semnificative a sistemelor de filtrare şi a pompelor, apa potabilă este amestecată cu cea din canalizare şi devine inutilizabilă”, a subliniat ea.

Lipsa apei, condiţiile insalubre, creşterea temperaturii aerului şi, în acelaşi timp, lipsa medicamentelor ameninţă răspândirea infecţiilor periculoase - holera, dizenteria, escherichioza, care provoacă forme severe de boli şi duc la moarte.

Tot la Mariupol, pe lângă lipsa hranei, există un deficit grav de apă potabilă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a început deja pregătirile pentru combaterii răspândirii holerei şi a altor boli infecţioase în teritoriile ocupate de ruşi din Ucraina, dacă va fi cazul.

UPDATE 18.00 Artileria armatei ucrainene a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei ruse în Marea Neagră, a anunţat miercuri Centrul pentru Comunicaţii Strategice al Ucrainei.

„Potrivit informaţiilor preliminare, în urma unui atac de artilerie, a fost distrus postul de comandă al Brigăzii 810 Marină Separată (unitatea 13140, Sevastopol) de la Flota Mării Negre”, se arată într-un comunicat.

Comunicatul anunţă victime în urma atacului. Trei ofiţeri ruşi ar fi fost ucişi, iar alţi 14 membri ai personalului de comandă ar fi fost răniţi.

UPDATE 17.56 Un tren blindat rus a fost aruncat în aer, în apropiere de Melitopol, oraş aflat sub ocupaţie rusă, potrivit informaţiilor prleiminare. Personalul care opera garnitura ar fi fost ucis.

UPDATE 15.31 O echipă CNN s-a deplasat în localitatea ucraineană Bilohorivka din Doneţk, unde se crede că Rusia a suferit una dintre cele devastatoare înfrângeri din război de până acum, în urmă cu o săptămână. Aici epavele carbonizate ale blindatelor ruseşti sunt împrăştiate pe un teren împădurit situat la doar câteva sute de metri de linia frontului.

Potrivit armatei ucrainene, în atacul lansat săptămână trecută au fost distruse „cel puţin 73 de piese de echipament”, între care tancuri model T-72 şi mai multe tipuri de vehicule de infanterie. Forţele ucrainene au atacat convoiul militar rus pe când încerca să traverseze râul Siverskii Doneţ.

„Aveau opţiunea de a traversa prin trei locuri”, spune un ofiţer de rang înalt care nu şi-a dezvăluit numele din motive de securitate.

„Au încercat prima cale, nu au reuşit, au fost spulberaţi acolo. La fel şi când au încercat a doua cale. Ei bine, se vede că în cea treia încercare au pierdut cea mare parte de echipament. Acolo au avut patru tentative. Prima oară, nu au putut, au fost zdrobiţi de artilerie. A doua oară, la fel. De fiecare dată, şi-au sporit eforturile, nu au priceput că noi vedeam tot ce fac. Şi fiecare mişcare a lor era urmată de o contra-acţiune a noastră”, a explicat ofiţerul.

UPDATE 14.46 Aproximativ 28.300 de soldaţi ruşi au fost ucişi de când trupele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează The Guardian.

Într-o actualizare postată pe pagina oficială de Facebook, Forţele Armate Ucrainene au precizat că Rusia a pierdut încă 400 de soldaţi în ultima zi (n.r. marţi).

În plus, Rusia a mai pierdut 1.251 de tancuri, 3.043 de vehicule blindate, 586 de sisteme de artilerie, 199 de sisteme de lansare de rachete multiple, 91 de sisteme de apărare aeriană, 202 de avioane de război, 167 de elicoptere, 441 de vehicule aeriene fără pilot, precum şi 13 nave şi bărci de război.

De asemenea, forţele ruse au mai pierdut 2.136 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 102 rachete de croazieră şi 43 de echipamente speciale.

UPDATE 14.36 Administraţia Militară Regională Zaporijjia a dezvăluit că în oraşul Melitopol, aflat sub ocupaţie rusă, membrii mişcării locale de rezistenţă au lichidat mai mulţi ofiţeri ruşi de rang înalt.

Potrivit administraţiei, ruşii din Melitopol nu fac publice datele despre moartea comandanţilor lor, însă, în ultima perioadă, au înăsprit controalele în oraş, încercând să-i identifice pe apărătorii ucraineni. "La Melitopol, partizanii au lichidat militari ruşi de rang înalt. Invadatorii încearcă să ascundă această situaţie. Dar verifică intens vehiculele private, probabil, în căutarea partizanilor" - se arată în comunicatul conducerii regiunii Zaporijjia.

Potrivit locuitorilor din Melitopol, invadatorii şi-au adus "şoptitori" în oraş, care răspândesc informaţii false şi încearcă să influenţeze opiniile cetăţenilor, sugerându-le, în mod special, că "la începutul războiului, autorităţile ucrainene au cedat oraşul" şi că "Ucraina a abandonat Melitopolul, motiv pentru care nu mai au loc evacuări şi nu se plătesc salariile".

De asemenea, localnicilor li se transmite că "dacă la Melitopol vor veni Forţele Armate ale Ucrainei, oraşul va fi bombardat". "Toate aceste mesaje ale inamicului au ca scop doar să-i facă pe locuitorii Melitopolului să accepte să coopereze cu invadatorii şi să nu mai aibă încredere în autorităţile ucrainene legitime" - a menţionat administraţia regională.

UPDATE 14.28 Comandanţii de rang înalt de la Azovstal - combinatul siderurgic din Mariupol, ultima redută a rezistenţei ucrainene din acest oraş-port la Marea Azov - se află în continuare în interiorul oţelăriei şi încă nu s-au predat, a declarat liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de media locale, potrivit Reuters.

Puşilin a afirmat că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. „Nu au părăsit combinatul până acum", a mai spus el, potrivit agenţiei de presă DAN al separatiştilor din Doneţk, citată de Agerpres. 

În total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat începând de luni, fiind transportaţi în zone controlate de forţele ruse în Donbas, potrivit unui comunicat emis miercuri de Rusia. 

Ucraina a acceptat evacuarea combatanţilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că aceştia vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a afirmat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar „Golos”, implicată în negocierile privind evacuarea apărătorilor de la Azovstal, într-o declaraţie pentru The New York Times, citată miercuri de media ucrainene.

Până în prezent, mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit deoarce Kievul ar vrea ca militarii ucraineni de la Azovstal să fie transferaţi într-o terţă ţară, bunăoară Turcia, dar Moscova se opune unei astfel de iniţiative, a indicat Rudik, citată de Focus.ua. 

UPDATE 14.25 Arma rusă se confruntă cu „probleme semnificative” în privinţa resurselor, fapt ce-i afectează operaţiunile militare din Ucraina, se arată în raportul de miercuri al serviciului de informaţii al armatei britanice.

În pofida faptului că trupele ruseşti au încercuit portul strategic Mariupol timp de zece săptămâni, rezistenţa soldaţilor ucraineni de la Azovstal a reuşit să amâne deznodământul: obţinerea controlului total asupra unui oraş extrem de important, care deschide un culoar între Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste proruse din Donbas.

Rezistenţa din Mariupol a întârziat mult atingerea obiectivului pentru armata rusă, a produs pierderi uriaşe şi a creat frustrare în rândul invadatorilor.

În tentativa de a învinge această rezistenţă, Moscova a apelat la forţe auxiliare, printre care paramilitarii liderului cecen Ramazan Kadîrov, voluntari şi trupe ale Gărzii Naţionale. 

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, comandantul paramilitarilor lui Kadîrov în Mariupol este un văr al liderului cecen, şi anume Adam Delimhanov.

UPDATE 13.34 Transnistria este un factor destabilizator atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Ucraina, a declarat pentru postul TV Moldova 1 Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit lui Podoliak, Kievul va lua măsuri corespunzătoare în cazul unei escaladări dinspre Transnistria.

„Consider că în lista sancţiunilor trebuie incluşi cât mai mulţi subiecţi care activează pe teritoriul Transnistriei. În general, Transnistria în forma în care există azi, este într-adevăr un factor destabilizator nu doar pentru (Republica, n. red.) Moldova, în sensul că nu-i permite ţării să se dezvolte eficient - prezenţa oricăror offshore-uri tenebre şi criminale frânează creşterea economică. Este şi un nucleu de destabilizare şi de tensionare a Ucrainei. Fără îndoială, pe măsură ce conflictul va escalada, vor fi unele decizii privind Transnistria”, a declarat consilierul prezidenţial al Ucrainei, Mihailo Podoleak, citat de agenţia de presă Ukrinform şi replica.md.

O serie de explozii misterioase au avut loc imediat după Paşte în Transnistria, o regiune separatistă prorusă din estul Republicii Moldova.

Autorităţile de la Kiev au avertizat în repetate rânduri că această regiune ar putea fi folosită de Moscova pentru a deschide un nou front pentru războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Întrebat despre negocierile ruso-ucrainene, aflate în impas după descoperirea atrocităţilor comise de soldaţii ruşi la Bucea, Irpin, Borodianka şi în alte localităţi din Ucraina, Podoliak a declarat că acestea ar putea fi deblocate în cazul în care conducerea din Rusia ar percepe „corect lumea”.

UPDATE 12.39 Luptătorii ucraineni din Mariupol care s-au predat începând de luni urmează să fie interogaţi de Comitetul de Anchetă din Rusia, scrie presa rusă.

Conform agenţiei de presă TASS, afiliată Kremlinului, Comitetul de Anchetă intenţionează să lanseze investigaţii pentru „crime comise de regimul ucrainean împotriva civililor din Donbas”.

Practic, această acuzaţie este în acord cu declaraţiile lui Vladimir Putin şi cu relatările propagandiştilor Kremlinului, care susţin că autorităţile de la Kiev s-ar fi dedat unor acte de genocid în Donbas. Acuzaţia este respinsă vehement de statul ucrainean.

Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, luptătorii din Mariupol care s-au predat după mai multe săpămâni de rezistenţă în oţelăria Azovstal vor fi transferaţi într-o colonie penală din Rusia.

Kievul aşteaptă un schimb de prizonieri, dar este puţin probabil ca Moscova să dea curs unui astfel de demers.

Ministerul rus al Apărării susţine că 959 de luptători s-au predat începând de luni la oţelăria Azovstal şi s-au declarat prizonieri de război. Nouăzeci dintre ei sunt răniţi, unii fiind în stare gravă. Însă Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri.

Aceşti luptători au devenit un simbol al rezistenţei ucrainene în faţa agresiunii militare ruse, care a fost lansată la 24 februarie sub fel şi fel de pretexte inventate şi formulări eronate, precum „operaţiune militară specială”, menite să atragă sprijin mai ales pe plan intern.

UPDATE 12.07 Un nou atac cu rachete a avut loc miercuri dimineaţă în regiunea Odesa, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

Potrivit sursei citate, atacul a fost lansat din Marea Neagră.

„Atacând în zori aşezări din regiune, inamicul continuă încercările de a distruge infrastructura şi de a pune presiune psihologică asupra civililor. Potrivit primelor informaţii, nu s-au înregistrat pagube semnificative şi nici victime”, se arată într-un comunicat al armatei ucrainene.

O echipă de anchetatori a fost trimisă la locul atacului, care intră sub incidenţa articolului 438 - cu privire la încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului - din Codul Penal al Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, a declarat că cinci nave ruseşti de desant şi două lansatoare de rachete de croazieră sunt staţionate în prezent în Marea Neagră.

UDPATE 11.51 În total, 959 de militari ucraineni, inclusiv 90 de răniţi, s-au predat Rusiei începând de luni, anunţă Moscova

În total, 959 de militari ucraineni, baricadaţi în oţelăra Azovstal din Mariupol, s-au predat începând de luni, anunţă miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

”În ultimele 24 de ore, 694 de combatanţi, inclusiv 29 răniţi, s-au declarat przonieri. De la 16 mai, 959 de combatanţi, inclusiv 90 răniţi, s-au declarat prizonieri”, precizează într-un comunicat ministerul.

Potrivit ministerului, 51 dintre militarii ucraineni răniţi au fost spitalizaţi la Novoazovsk, o localitate aflată sub controlul ruşilor şi aliaţilor separatişti proruşi.

Ministerul rus al Apărării nu oferă nicio informaţie despre despre soarta acestor prizonieri.

Autorităţile ruse au anunţat în ami multe rânduri că ele nu-i consideră, cel puţin pe o parte dintre ei, drept militari, ci combatanţi neonazişti.

Autorităţile ucrainene vor, la rândul lor, să organizeze un schimb de prizonieri.

UPDATE 11.31 A început primul proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor ruse în Ucraina: „Mi s-a ordonat să trag. A căzut şi ne-am continuat drumul”

Justiţia ucraineană a început, miercuri, primul său proces pentru crime de război, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Procesul va fi un test pentru sistemul judiciar ucrainean, într-un moment în care instituţiile internaţionale îşi desfăşoară şi ele propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse de la începutul invaziei în această ţară, relatează AFP.

UPDATE 10.44 România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse

Ministerul de Externe anunţă, miercuri, că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse.

„În continuarea demersurilor întreprinse în susţinerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, autorităţile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ),  la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia ONU privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948”, a transmis, miercuri, MInisterul de Externe, într-un comunicat de presă.

UPDATE 10.01 Un expert militar ucrainean explică importanţa Insulei Şerpilor pentru Rusia: Monitorizează teritoriul României unde se află trupele americane

Desfăşurarea de echipamente de recunoaştere pe Insula Şerpilor le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde se află trupele americane, a spus colonelul Serhi Grabski, într-un interviu acordat RBC-Ucraina. Insula Şerpilor este o destinaţie importantă din punct de vedere strategic, care permite Rusiei să creeze probleme globale, spune acesta.

Întrebat dacă ce se întâmplă în jurul Insulei Şerpilor acum este o pregătire a ruşilor pentru debarcarea unui grup naval sau, poate, a unui grup de debarcare aerian în Transnistria, colonelul spune că ruşii nu mai au o flotă pentru o operaţiune de debarcare navală. Şi o operaţiune aeriană la o asemenea distanţă „este o prostie”.


FOTO Profimedia

Insula Şerpilor / FOTO Profimedia

UPDATE 08.55 Discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina stagnează: „Rusia nu înţelege procesele actuale din lume”

Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina au stagnat, ambele părţi făcând schimb de acuzaţii, iar Moscova indicând că o revenire la discuţii ar putea fi dificilă, transmite Reuters.

Rusia a acuzat Ucraina că şi-a înăsprit poziţia, iar Occidentul că a sprijinit guvernul de la Kiev, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că Washingtonul, Londra şi Bruxelles-ul doresc să folosească Ucraina în avantajul lor strategic. 

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a confirmat că discuţiile sunt "în aşteptare", deoarece Rusia nu este dispusă să accepte că "nu va atinge niciun obiectiv" şi că războiul nu se mai desfăşoară conform regulilor Kremlinului.

UPDATE 08.01 Guvernul Ucrainei a ridicat restricţiile aplicate preţurilor carburanţilor, pentru a permite creşterea importurilor

Guvernul Ucrainei a ridicat restricţiile privind preţurile carburanţilor, pentru a le permite comercianţilor să importe mai mult şi să compenseze deficitul pe care îl întâmpină Ucraina, după ce forţele ruse au distrus multe spaţii de depozitare şi lanţuri logistice, a declarat marţi ministrul Economiei, transmite Reuters.

”Noi... am suspendat reglementarea preţurilor, pentru a le permite operatorilor de pe piaţă să sature piaţa... astfel încât să poată furniza toate resursele disponibile pe piaţa europeană şi nu numai de pe piaţa europeană”, a spus Iulia Svyrydenko, într-un interviu online acordat televiziunii ucrainene.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina a intrat în a treia lună, deficitul de benzină s-a extins în multe zone din ţară, cele mai afectate fiind oraşe precum Kiev şi Liov, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni revin acasă după retragerea ruşilor în estul, luna trecută.

În ultimele zile, deficitele de carburanţi s-au agravat, în condiţiile în care incertitudinile legate de război au dus la achiziţii dictate de panică, mulţi ucraineni depozitând canistre cu benzină acasă.

UPDATE 07.39 Zelenski: Bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa eşecurile din sud şi est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei.

„Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.

UPDATE 07.01 Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră 

Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, pe 17 mai, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră.

Potrivit Ukrinform, Comandamentul Forţelor Aeriene ucrainene a raportat acest lucru pe Facebook. 

"Apărarea aeriană a Forţelor Terestre a lovit zece drone de nivel operaţional şi tactic. O altă dronă şi patru rachete de croazieră au fost distruse de unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene", se arată în comunicat. 

Rapoarte anterioare au precizat că, la 17 mai, în zona operaţiunii Forţelor Comune, armata ucraineană a respins 12 atacuri inamice. 

UPDATE 06.41 SUA creează o unitate pentru a documenta „crimele de războI” ale Rusiei în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA creează o unitate pentru cercetarea, documentarea şi publicarea presupuselor crime de război pe care Rusia le-ar fi comis pe teritoriul Ucrainei.

Conform declaraţiilor Departamentului de Stat al SUA, Observatorul Conflictelor are misiunea de a "capta, analiza şi face disponibile pe scară largă dovezi ale crimelor de război şi alte atrocităţi comise de Rusia în Ucraina". 

UPDATE 06:10 Ucraina înfiinţează o comisie de evaluare a pagubelor provocate de invazia rusă  

Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea unei comisii de evaluare a pagubelor provocate de invazia rusă, relatează news.ro. Scopul acestei comisii este de a se asigura compensarea integrală a pagubelor cauzate Ucrainei. 

UPDATE 05.41 Peste 220 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene, înregistrate de OMS

OMS a înregistrat 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene, de la începutul invaziei ruse. Directorul regional OMS, Hans Kluge a declarat că au avut loc aproape 3 atacuri pe zi de la startul războiului. În urma atacurilor au murit cel puţin 75 de persoane şi 59 au fost rănite. 

UPDATE 04:40 Zelenski afirmă că misiunea de evacuare de la Azovstal continuă 

În timpul discursului său de noapte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că misiunea de evacuare a eroilor ucraineni de la Azovstal continuă. 

UPDATE 03.55 Ucraina face tot posibilul pentru salvarea luptătorilor rămaşi la Azovstal

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că în prezent Kievul cunoaşte numărul soldaţilor rămaşi la fabrica Azovstal dar acestea sunt "informaţii sensibile" ce nu pot fi divulgate. Luni au fost evacuaţi 264 de soldaţi, dintre care mulţi foarte grav răniţi, prin coridoarele umanitare. 

UPDATE 03:00 Rusia vrea să îi judece pe militarii ucraineni de la Azovstal pentru "crime de război"

La Moscova a fost făcută o comisie de anchetă care îi va interoga pe soldaţii ucraineni care s-au predat la oţelăria Azovstal, din Mariupol, conform agenţiei ruse de presă Tass. Interogatoriul face parte dintr-o anchetă pe care ruşii o numesc "cazuri penale privind crimele regimului ucrainean". 

UPDATE 02.19 Discurs surpriză ţinut de Zelenski la Cannes

Preşedintele Zelenski a ţinut, marţi, un discurs surpriză în cadrul Festivalului de FIlm de la Cannes. Acesta a afirmat în timpul unei înregistrări video că este necesar ca "cinematografia să nu fie tăcută". Zelenski a vorbit despre filme cu impact istoric precum "Marele Dictator" al lui Charlie Chaplin şi a spus despre acestea că sunt "documentare oribile şi filme de ştiri", dar în mod ironic se pare că cei mai cunoscuţi dictatori ai secolului XX "au iubit cinematograful". 

UPDATE 01.01 Nou ajutor militar pentru Ucraina din partea UE

Uniunea Europeană urmează să aprobe un nou ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro. 

“Trebuie să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni cu arme, de aceea vom scoate încă 500 de milioane de euro” din Facilitatea europeană pentru pace, a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.

UPDATE 00:37 Cel puţin şapte morţi şi şase răniţi în atacurile de la Doneţk

În urma atacurilor urse de marţi din regiunea Doneţk, au murit cel puţin şapte persoane şi cel puţin şase au fost rănite, conform declaraţiilor guvernatorului regional, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 00.06 Polonia solicită mai mult sprijin din partea UE pentru refugiaţii ucraineni

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că UE neglijează Polonia şi Ungaria când vine vorba de sprijin pentru refugiaţii pe care cele două ţări îi  primesc în această perioadă. Duda a avut o întâlnire cu omologul său maghiar, în care a susţinut că niciuna din cele două ţări nu primeşte suficient sprijin pentru a putea implementa programele care ar ajuta eficient milioanele de oameni care părăsesc Ucraina din cauza războiului.

Duda a precizat că această atitudine a UE "subminează unitatea europeană", dar promite că face tot posibilul ca oaspeţii ucraineni să se simtă cât mai bine în Polonia, relatează BBC. Până în prezent, Polonia a primit peste 3.3 milioane de refugiaţi ucraineni, în timp ce Ungaria a primit peste 600.000 de refugiaţi pe teritoriul ţării sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite