Război în Ucraina. Rusia a rămas fără un sfert din trupe: „Sunt practic inoperabile”. Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satul Andriivka, Ucraina. FOTO Getty Images
Imagine din satul Andriivka, Ucraina. FOTO Getty Images

Este a 45-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Conflictele continuă şi numărul persoanelor civile decedate în mai multe oraşe ucrainene este în continuă creştere. Preşedintele Zelenski afirmă că ţara sa luptă pentru dreptul la viaţă.

GALERIE FOTO


UPDATE 23:41 Boris Johnson şi Volodimir Zelenski au mers prin centrul Kievului. Premierul britanic a avut un dialog cu un cetăţean ucrainean care i-a mulţumit pentru ajutorul acordat Ucrainei. 

UPDATE 21.54 Au fost strânse 10 miliarde de euro la evenimentul Stand Up for Ukraine, din donaţii private şi ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană şi de Canada. La apelul lui Bono au răspuns printre alţii Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry. Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat şi premierul român Nicolae Ciucă şi Cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

UPDATE 21.10 Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că forţele Rusiei au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol, informează Le Figaro.

“Regimul de la Kiev nu renunţă la tentativele de a-i evacua pe şefii regimentului naţionalist Azov şi pe mercenarii străini din Mariupol”, a precizat ministerul.

Vineri seară, forţele ruse au tras asupra unui vas ucrainean în momentul în care acesta a schimbat brusc direcţia şi a încercat să spargă blocada de la intrarea în portul Mariupol.

Ca urmare a tirurilor de artilerie, Apache, sub pavilion maltez, a luat foc şi a anunţat că se va conforma cerinţelor Rusiei.

UPDATE 20.57 Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, a anunţat, sâmbătă, Downing Street în urma discuţiilor dintre premierul Boris Johnson şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, transmite BBC.

”Ucraina a sfidat sorţii şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”, a declarat Boris Johnson, sâmbătă, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski de la Kiev, potrivit unui comunicat transmis de Downing Street."


FOTO Twitter

Boris Johnson si Volodimir Zelenski FOTO Twitter

Citeşte şi: Bill Clinton, dezvăluiri din perioada petrecută la Casa Albă: Am încercat să pun Rusia pe o altă cale

UPDATE 20.10 Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina şi ţările care primesc refugiaţi care fug de război, a anunţat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

''Şase sute de milioane vor ajunge în Ucraina, la autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite'', a spus Von der Leyen la evenimentul 'Stand up for Ukraine', de la Varşovia.

''Şi 400 de milioane vor merge la statele din prima linie, care fac o treabă extraordinară şi ajută refugiaţii care vin'', a adăugat ea.

UPDATE 19:59 Cel puţin 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi de la începutul războiului, anunţă, sâmbătă, Parlamentul ucrainean, precizând că cifrele nu sunt definitive.

„Ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 176 de copii au murit. Mai mult de 324 au fost răniţi, a transmis, sâmbătă Parlamentul ucrainean, într-un mesaj pe Twitter.  

Oficialii ucraineni precizează că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile unde au avut loc atacuri active, în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate. 

UPDATE 19.18 Cei responsabili pentru încălcări grave ale drepturilor omului, precum atacul asupra gării din oraşul ucrainean Kramatorsk, trebuie să fie traşi la răspundere, a susţinut sâmbătă, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, transmite agenţia de presă HINA.

UPDATE 18.58 Statele membre ale Uniunii Europene care împart graniţele cu Rusia şi Belarus au interzis de vineri intrarea unor vehicule de marfă înmatriculate în cele două ţări din cauza sancţiunilor aplicate, a anunţat, sâmbătă, serviciul vamal rus, conform Reuters.

UPDATE 18.39 Cifrele publicate, sâmbătă, de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) arată că 4.441.663 de refugiaţi ucraineni au fugit din ţară de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, relatează The Guardian.

Această cifră este cu 59.347 mai mare decât în ziua precedentă. Aproximativ 90% dintre refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii.

Aproximativ 210.000 de persoane care nu au cetăţenie ucraineană au fugit, de asemenea, din ţară, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU.

Se estimează că 7.1 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina, potrivit cifrelor publicate de OIM la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 18.30 Unii dintre aliaţii Ucrainei din Occident sunt gata să o ajute să treacă de la vechile arme sovietice la echipamente NATO mai moderne în mijlocul unui război cu Rusia , având în vedere perspectiva că acesta să dureze luni sau chiar ani.

Până acum, ţările occidentale au refuzat să furnizeze arme avansate pentru a evita necesitatea de a învăţa armata ucraineană cum să le folosească. Dar, la un moment dat, aliaţii estici ai NATO vor rămâne fără echipamente sovietice, scrie Bloomberg. 

UPDATE 18.06 Organizaţia umanitară americană Direct Relief a declarat că a trimis la Kiev aproximativ 220.000 de fiole cu un medicament care poate fi folosit pentru a contracara efectele armelor chimice, la cererea ministrului ucrainean al Sănătăţii, conform Wall Street Journal.

UPDATE 17.37 Tehnologiile care utilizează sistemul de recunoaştere a feţei şi inteligenţa artificială ajută la găsirea ocupanţilor ruşi care terorizează populaţia civilă din Ucraina. a anunţat ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov. citat zn.ua.

Potrivit acestuia, datorită unor astfel de sisteme, au fost deja găsiţi mulţi ucigaşi din Bucea şi Irpen. Fedorov a mai adăugat că lucrările vor continua, iar informaţii detaliate despre aceşti oameni, unde şi cu cine locuiesc vor fi stabilite într-un timp destul de scurt.

UPDATE 17.18 Premierul britanic, Boris Johnson, este, sâmbătă, la Kiev, unde are o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Anunţul a făcut, pe Twitter, de Ambasada Ucrainei la Londra, oficialii postând o fotografie, alături de mesajul „Supriză!”. 

Deocamdată, nu au fost oferite informaţii suplimentare cu privire la vizita premierului britanic la Kiev. 

UPDATE 16.28 Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunţat, vineri, Uniunea Europeană, conform CNN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, „se întoarce la Kiev pentru a spori prezenţa UE şi pentru a asigura sprijin pentru partenerilor noştri ucraineni”, a anunţat Uniunea Europeană pe contul său oficial de Twitter, sâmbătă.

Maasikas şi-a exprimat propriile gânduri pozitive pe Twitter.

„Sunt atât de fericit că am revenit în Kiev”, a precizat oficialul pe contul de Twitter.

UPDATE 16.13 Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că nu vede aproape nicio posibilitate de a furniza Ucrainei armament şi materiale direct din stocurile Armatei Germane, Bundeswehr, deoarece Germania „a atins o limită”, însă va continua să sprijine Ucraina, relatează cotidianul Augsburger Allgemeine, citat de Deutsche Welle.

UPDATE 15.58 Rusia a organizat exerciţii militare, sâmbătă, la Kaliningrad - o enclavă de la Marea Baltică cuprinsă între Polonia şi Lituania - a anunţat Comandamentul Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de presă rusă Interfax, la câteva zile după ce un oficial rus de rang înalt a avertizat statele europene cu privire la orice eventuală acţiune împotriva Kaliningradului, afirmând că „s-ar juca cu focul”, relatează Reuters.

„Până la 1.000 de militari... şi peste 60 de unităţi de echipamente militare au fost implicate în exerciţii”, a anunţat serviciul de presă al Comandamentului Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Separat, 20 de avioane de vânătoare Su-27 şi bombardiere navale de linia întâi de tip Su-24 au efectuat în cursul nopţii antrenament de luptă planificat, simulând atacuri asupra unor ţinte aeriene şi terestre cu viteză redusă, posturi de comandă şi echipamente militare din Kaliningrad, a precizat Interfax.

UPDATE 15.20 YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite din camera inferioară a Parlamentului rus, decizie care a atras un răspuns indignat din partea oficialilor ruşi, care au spus că cel mai popular serviciu de streaming din lume (difuzare video) s-ar putea confrunta cu restricţii ca măsură de retorsiune, relatează Reuters.

Citeşte şi: Oamenii din Rusia încep să vadă cu ochii lor dovezile privind numărul real de soldaţi ruşi morţi în războiul din Ucraina

UPDATE 14.30 Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt „practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum şi din cauza logisticii şi întreţinerii slabe, potrivit unui oficial european, citat de CNN.

Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme.

După şase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcţiune, a mai spus oficialul european.

UPDATE 14.13 Ucraina ar fi doborât una din cele mai avansate drone de atac folosite de Rusia în război, potrivit unor imagini publicate pe reţelele de socializare.

După numeroasele drone de cercetare de tipul Orlan-10, Ucraina ar fi reuşit pentru prima dată în acest război să doboare o dronă mare rusească, o aeronavă fără pilot folosită de Rusia pentru a ataca diverse ţinte în timpul războiului, una dintre cele mai moderne din arsenalul armatei roşii.

drona-orion-doborata-ucraina-rusia Foto Defenceblog

UPDATE 13.40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, că forţele ruse par să fi comis crime de război care au vizat civilii din Bucea, Ucraina, dar a precizat că avocaţii trebuie să investigheze presupusele incidente, conform Reuters.

 Von der Leyen a subliniat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerea din oraşul Bucea, de lângă Kiev. O echipă de criminalistică a început, vineri, exhumarea unei gropi comune care conţinea cadavrele unor civili despre care oficialii locali susţin că au fost ucişi când soldaţii ruşi ocupau oraşul.


FOTO EPA-EFE

Ursula von der Leyen in Ucraina FOTO EPA-EFE

UPDATE 13.05 Pierderile omeneşti ale forţelor ruse ar fi depăşit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor armatei ucrainene.  

De asemenea, ruşii ar fi pierdut aproape 136 de elicoptere, 151 de avioane şi 705 tancuri.

UPDATE 12.40 Culoarele de evacuare pentru civili sunt ”în curs de ajustare” în urma atacului cu rachete ruseşti asupra Gării din Kramatorsk, vineri, a declarat Serghii Gaidai, guvernatorul militar al regiunii Lugansk din estul Ucrainei, notează CNN.

”Din păcate, după dezastrul de ieri de la Kramatorsk, rutele noastre de evacuare sunt ajustate, dar suntem pregătiţi, vom continua să evacuăm oamenii”, a spus Serghii Gaidai. El a mai afirmat că bombardamentele continuă în regiune.

”Toate aşezările sunt bombardate. Cele mai afectate zone sunt comunitatăţile Rubijne, Popasna şi Hirske. Comunitatea Hirske este bombardată de dimineaţa până seara, în mod constant, inamicul nu s-a oprit deloc, sunt atacaţi cu tot felul de arme, dar şi cu aeronave. Luptele continuă în Popasna şi Rubijne”, a spus Gaidai.

UPDATE 12.23 Declaraţii şocante au fost făcute de un soldat german care luptă în Legiunea Internaţională a Ucrainei, acesta afirmând că mulţi dintre soldaţii ruşi nu au experienţă şi sunt trimişi pe front pe post de momeală.

Unitatea lui Mehmet a arestat şi prizonieri de război ruşi. Mulţi dintre ei sunt lipsiţi de experienţă, crede el. Parcă "cu o săptămână înainte au pus mâna pentru prima dată pe o armă", spune Mehmet despre ruşi.

"Aici, în prima linie, sunt oameni fără experienţă care sunt practic trimişi în faţă ca momeală", spune el pentru ZDF.

UPDATE 12.01 Forţele ruseşti au distrus un depozit de muniţii de la Baza Aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, a informat, sâmbătă, agenţia de presă rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Un avion de luptă MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene şi un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov. 

Citeşte şi: Cum au prevenit angajaţii de la Cernobîl o „tragedie pentru umanitate” în timpul ocupaţiei ruse: Ar fi putut fi catastrofal

UPDATE 10.50 Ca răspuns la jafurile comise de soldaţii ruşi, care au trimis în ţara lor, prin intermediul firmelor de curierat, bunuri furate din casele ucrainenilor invadaţi, comunitatea ucraineană din Londra a dus în faţa ambasadei Rusiei „lucrurile preferate“ ale ruşilor: jucării, scutece, tigăi, haine ponosite etc.

UPDATE 09.50 Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu dat unui ziar german despre atacul de la Kramatorsk, afirmând că un şef de guvern european i-a cerut dovezi despre faptul că masacrul de la Bucea nu a fost înscenat. „Urăsc Rusia! Nu mai am lacrimi să plâng”, a spus el.

Cel mai rău lucru care i s-a întâmplat în ultimele zile, spune Zelenski, a fost dialogul cu „un important politician UE, care a vrut să vadă dovezile faptului că masacrul de la Bucea nu a fost cumva pus în scenă – retorica pe care o foloseşte de obicei Kremlinul”.

Volodimir Zelenski interviu pentru Bild FOTO Captură video

Citeşte şi: Ucraina a capturat de la ruşi un lansator de rachete termobarice şi l-a folosit împotriva lor. Cum acţionează aceste bombe devastatoare VIDEO

UPDATE 08.52 Trupele ruse au „deportat forţat” mai mult de 600.000 de ucraineni, inclusiv în jur de 121.000 de copii în Rusia, a spus Liudmila Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

UPDATE 08.27 Încă 200 de oligarhi ruşi, bănci şi firme militare au fost trecuţi pe lista neagră a UE, majoritatea din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, printre aceştia numărându-se şi oameni de afaceri de top, politicieni şi militari apropiaţi de Kremlin, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a fost de acord să îngheţe activele din UE ale şefului principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE, relatează Reuters.

UPDATE 07.49 Un oficial occidental a confirmat la BBC că Rusia şi-a reorganizat comanda operaţiunilor sale în Ucraina, desemnând un nou general cu o vastă experienţă în operaţiunile de luptă în Siria.

Vorbind cu Gordon Corera de la BBC sub condiţia anonimatului, o sursă a spus că generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, conduce acum invazia.

„Acest comandant are multă experienţă în operaţiunile ruseşti în Siria. Aşa că ne-am aştepta ca şi comanda şi controlul general să se îmbunătăţească”, a afirmat sursa. 

Noua numire a fost făcută în încercarea de a îmbunătăţi coordonarea între diferitele unităţi, deoarece grupurile ruseşti fuseseră anterior organizate şi comandate separat, conform sursei. 

UPDATE 06:45 Volodimir Zelenski afirmă că cei implicaţi în atacul rusesc asupra gării de la Kramatorsk vor fi traşi la răspundere. 

Ucrainenii sunt şocaţi de modul în care s-au comportat soldaţii ruşi la Cernobîl. Aceştia s-ar fi contaminat singuri după ce au mers în Pădurea Roşie şi au adus în interior material radioactiv pe pantofi. Nivelul radiaţiilor de la interiorul camerei folosite de ruşi sunt doar puţin ridicate peste nivelul normal, afirmă oficialii de la centrală.

UPDATE 05.31 Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, în regiunea Kiev, a declarat vineri primarul oraşului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea distrugerii în jurul capitalei şi în nordul ţării, conform CNN.

Oficialii locali au adunat cadavrele şi au spus că au fost împuşcaţi de forţele ruse, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea Parlamentului ucrainean.

Aproape toată infrastructura lui Makariv a fost distrusă, a spus el, adăugând că apartamente şi alte clădiri au fost bombardate şi un spital a fost distrus.

„De mai bine de o lună suntem fără curent, apă, gaz, fără linii telefonice. Nici măcar nu avem bunuri esenţiale acasă”, a spus Tokar.

UPDATE 01:43 Zelenski a declarat, într-un interviu pentru ştirile CBS de la Kiev, că ucrainenii "apără dreptul la viaţă". 

"Nu m-am gândit niciodată că acest drept este atât de costisitor. Acestea sunt valori umane - astfel încât Rusia să nu aleagă ce ar trebui să facem şi cum îmi folosesc drepturile", a spus preşedintele ucrainean.

Opere de artă ruseşti în valoare de 35 de milioane de lire sterline vor fi returnate deşi au fost confiscate la frontieră. Ministerul de Externe al Finlandei a afirmat că operele de artă vor fi returnate în Rusia, chiar dacă momentan transportul a fost oprit la frontieră. Transportul a fost oprit, miercuri, pentru ca vameşii să identifice valoarea exactă a bunurilor.

Ministerul de Externe al Rusiei expulzează 45 de angajaţi ai ambasadei şi consulatului polonez. Această decizie a fost luată după ce Polonia a expulzat zilele trecute 45 de diplomaţi ruşi.

UPDATE 00:52 Uniunea Europeană a luat decizia de îngheţa activele fiicelor liderului de la Kremlin şi pe cele ale şefului Sberbank, aşa cum se arată într-un document publicat vineri, relatează Reuters.

Un Înalt oficial american a declarat că SUA are indicii potrivit cărora Rusia ar vrea să recruteze peste 60.000 de militari. 

Ursula von der Leyen a făcut, vineri, o vizită la Kiev unde a discutat despre situaţia războiului. Aceasta a spus că Rusia se va scufunda în decădere economică şi tehnologică. Pentru Ucraina, preşedinta Comisiei Europene prevede "un viitor european". 

"Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european", a declarat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski , relatează AFP.

UPDATE 21.50 Trupele ruse au finalizat retragerea din regiunea Sumî (nord) şi îşi concentrează eforturile în Donbas (est) - oficiali ucraineni

Statul Major al Ucrainei a anunţat, vineri, că forţele ruse şi-au încheiat retragerea din regiunea Sumî (nordul Ucrainei), continuând în acelaşi timp acumularea de forţe în estul ţării, conform CNN.

”Ocupanţiii ruşi şi-au retras complet trupele din regiunea Sumî în Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Ucrainei, pe Facebook.

Armata Rusiei a anunţat anterior că se retrage din nordul Ucrainei şi din jurul Kievului pentru a îşi concentra eforturile în regiunea de est a ţării, Donbas.

Declaraţia Statului Major al Ucrainei a mai menţionat că trupele ruse au continuat acumularea în Zaporijie (sud) şi în Doneţk (est) şi au continuat o ofensivă în direcţia Popasna şi Sieverodoneţk, în regiunea Lugansk (est).
 

UPDATE 21.30 Preşedintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a comis o ”atrocitate îngrozitoare”, după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk (estul Ucrainei), care s-a soldat cu moartea a cel puţin 50 de persoane şi rănirea altor 300, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează BBC.

”Atacul asupra unei gări ucrainene este încă o atrocitate îngrozitoare comisă de Rusia, care a atacat civilii care încercau să plece şi să ajungă la destinaţie în siguranţă”, a scris preşedintele american pe contul de Twitter.

UPDATE 21.30 Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat, vineri, să îi ofere preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar care constituie un punct de plecare în procesul Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Înmânându-i lui Zelenski un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca UE să decidă aderarea Kievului la blocul comunitar, ea a spus: ”Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm această opinie, ci cred că o chestiune de câteva săptămâni”.

Zelenski a spus că va reveni cu răspunsurile în decurs de o săptămână.

Şefa executivului Uniunii Europene a subliniat sancţiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, spunând: ”Rusia va avea decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre viitorul european, asta văd eu”.

UPDATE 21.00 Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a declarat, vineri, că 164 de cadavre au fost găsite în oraşul ucrainean Bucea, din apropiere de Kiev, unde a avut loc un masacru al civililor în urma retragerii trupelor ruse, relatează CNN.

”Până ieri (7 aprilie), 164 de morţi au fost găsiţi în Bucea. Plus 21 de cadavre, astăzi, pe care le-am exhumat din groapa comună înainte să înceapă ploaia abundentă”.

Venediktova a declarat, joi, că 26 de cadavre au fost recuperate de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite dintr-o altă suburbie a Kievului, Borodianka, şi încă două cadavre au fost recuperate vineri.

Ea a avertizat că mai multe cadavre ar putea fi găsite în clădirile distruse din oraş.

UPDATE 20.30 Autorităţile ucrainene din Odesa (sudul Ucrainei) au impus o restricţie de circulaţie pentru o zi şi jumătate, de vineri seara, de la ora 21.00 (ora locală), până duminică dimineaţa, ora 6.00, în urma atacurilor cu rachete ruseşti care au avut loc vineri asupra Gării Kromatorsk (estul ţării), relatează CNN.

Din cauza potenţialei ameninţări ca forţele ruse să lanseze rachete în provincie, locuitorilor li s-a spus să stea în case începând ora 21.00, ora locală, vineri, până la ora 6.00 dimineaţa, ora locală, duminică.

În timpul restricţiei de circulaţie va fi interzisă ieşirea pe străzi sau în locuri publice fără permisiuni speciale, a precizat administraţia militară regională din Odesa, într-un comunicat.

”Fac apel către locuitorii din Odesa şi locuitorii din regiune să înţeleagă restricţiile impuse şi să nu le încalce. Asemenea măsuri sunt necesare, în primul rând, pentru siguranţa dumneavoastră, sunt menite să vă salveze viaţa, deoarece consecinţele pot fi fatale”, a spus şeful administraţiei militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko.

UPDATE 20.26 Ungaria va încălca sancţiunile UE dacă va plăti în ruble energia importată din Rusia, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la CNN.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – schimbarea sumei din euro în ruble şi apoi plata facturii la gaz - ar fi o încălcare a sancţiunilor. Dacă faci asta, dacă plăteşti în ruble, încalci sancţiunile, ocoleşti sancţiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus von der Leyen.

Premierul ungar Viktor Orban a spus că ţara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „ţările neprietenoase” să fie obligate să plătească gazul în moneda rusească.

UPDATE 20.15 Ministerul rus al Justiţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare a 15 organizaţii străine, inclusiv pe cele ale Amnesty International şi Human Rights Watch, relatează Reuters.

Ministerul a spus că fililalele ruse ale organizaţiilor, care includ şi Carnegie Endowment for International Peace, „au fost excluse din cauza descoperirii unor încălcări ale legislaţiei actuale a Federaţiei Ruse”.

UPDATE 20.00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că gara din estul Ucrainei a fost de fapt lovită de o rachetă ucraineană Toşka-U şi a precizat că "forţele noastre armate nu folosesc acest tip de rachetă".

UPDATE 19.45 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că cererea pentru cărbune este ridicată, iar cărbunele rusesc destinat Europei va fi redirecţionat către alte pieţe, dacă UE îl refuză, transmite Reuters.

Uniunea Europeană a adoptat oficial vineri al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri. Interdicţia privind importurile de cărbune va intra în vigoare începând din a doua săptămână din august. Nu mai pot fi semnate noi contracte începând de vineri, ziua publicării sancţiunilor în Jurnalul Oficial al UE.

"Cărbunele este o materie primă extrem de căutată. Cum consumul în Europa a fost abandonat, există o anumită perioadă de graţie, fluxurile de cărbune vor fi direcţionate către pieţe alternative", a spus Peskov.

UPDATE 19.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a fost însoţit la funeraliile liderului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski de agenţi militari de securitate, iar unul dintre aceştia a fost surprins transportând presupusa valiza nucleară secretă a Rusiei, relatează The Sun.

Vladimir Putin ar fi venit cu valiza nucleară la funeraliile lui Vladimir Jirinovski  FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

UPDATE 19.00 Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană şi antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate, în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), a anunţat, vineri, premierul britanic Boris Johnson, conform CNN.

UPDATE 18.35 Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a calificat „abominabil” atacul ruşilor asupra civililor din gara Kramatorsk, unde cel puţin 50 de persoane au fost ucise.

UPDATE 18.00 Imagini cu Ursula von der Leyen, premierul slovaciei Eduard Heger şi Josep Borell la Bucha. „Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră a fost spulberată”, a spus von der Leyen.

„Aici s-a întâmplat ceva de neimaginat. Am văzut cruzimea armatei lui Putin. Am văzut nepăsarea şi cruzimea cu care au invadat acest oraş. Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră este spulberată. Întreaga lume este în doliu alături de oamenii din Bucha. Ei sunt cei care apără frontiera Europei, cei care apără umanitatea şi democraţia şi, de aceea, suntem alături de ei în această luptă”, a spus ea.

UPDATE 15:57 Numărul civililor morţi după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk, unde 4.000 de oameni aşteptau să fie evacuaţi, a crescut la 50, inclusiv cinci copii, relatează Reuters, citându-l pe guvernatorul Doneţk Pavlo Kirilenko.

UPDATE 15.45 Declaraţie halucinantă a lui Serghei Lavrov care spune că Moscova a propus Kievului ca Belarusul să ofere garanţii de securitate Ucrainei.

Kremlinul a declarat vineri că ceea ce numeşte "operaţiunea sa specială" în Ucraina s-ar putea încheia într-un "viitor previzibil", deoarece obiectivele sale sunt pe cale să fie atinse, iar pentru acestea lucrează atât armata rusă, cât şi negociatorii de pace ruşi.

UPDATE 15.40 Japonia îşi va extinde sancţiunile împotriva Rusiei, interzicând importurile de cărbune şi votcă din Rusia şi îngheţând activele băncilor importante, precum Alfa Bank şi Sberbank, a declarat, vineri, premierul japonez Fumio Kishida, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 15.30 Regatul Unit le-a sancţionat vineri pe cele două fiice ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi pe fiica şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, din cauza invaziei ruse în Ucraina, precizând că vrea să atace ”stilul de viaţă luxos al cercului apropiat Kremlinului”, relatează AFP.

UPDATE 15.00 Site-urile guvernamentale din Finlanda au fost atacate cibernetic în timp ce Zelenski se adresa parlamentului finlandez.

Atât Ministerul finlandez pentru Apărare, cât şi Ministerul Afacerilor de Externe au postat pe conturile de Twitter că site-urile lor oficiale au fost victimele unor atacuri cibernetice de tip DoS (”denial-of-service attack”), care sunt de obicei menite să împiedice accesul utilizatorilor obişnuiţi.

UPDATE 14.10 Uniunea Europeană a adoptat oficial vineri al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţii privind importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri, potrivit Reuters.

Printre măsuri se numără şi interdicţia pentru multe nave şi camioane ruseşti să intre în UE, lovind astfel şi mai puternic comerţul, şi blocarea tuturor tranzacţiilor cu patru bănci ruseşti, inclusiv VTB.

UPDATE 13.50 Armata rusă dezminte vineri orice tir de rachetă vizând gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, şi denunţă o „provocare” a forţelor de la Kiev, un atac soldat cu cel puţin 35 de morţi, relatează AFP.

„Toate declaraţiile reprezentanţilor regimului naţionalist de la Kiev cu privire la faptul că Rusia a comis un atac împotriva unei gări la Kramatorsk sunt o provocare şi nu corespund adevărului”, afirmă Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 13.31 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell condamnă „ferm” atacul de vineri de la gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, şi acuză Rusia - care dezminte că este autorul atacului - de „cauzarea unor suferinţe umane”, relatează AFP.

„Condamn ferm atacul orb din această (vineri) dimineaţa împotriva unei gări, la #Kramatorsk, de către Rusia, în care au fost ucise zeci de persoane şi care s-a soldat cu numeroşi răniţi”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter Josep Borrell.

„Aceasta este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare a celor care fug din calea acestui război nejustificat şi de a cauza suferinţe umane”, denunţă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate.

UPDATE 13.01 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă vineri „un rău fără limite” dezlănţuit de Rusia, în urma unui atac cu rachetă la Gara din Kramatorsk (est), prin care se evacuează civili, soldat cu cel puţin 35 de morţi, relatează AFP.

„Fără forţă şi curaj să ne înfrunte pe câmpul de luptă, ei (ruşii) distrug în mod cinic populaţia civilă”, denunţă într-o postare pe telegram şeful statului ucrainean.

UPDATE 12.22 Cel puţin 30 de persoane au fost ucise vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei, în gara oraşului, vizată într-un atac cu două rachete, anunţă compania feroviară ucraineană, relatează AFP.

UPDATE 12:05 Noi imagini video de înaltă calitate filmate cu drona obţinute şi verificate de site-ul independent Meduza coroborează dovezile satelitare privind masacrul civililor din Bucea, oraşul de la periferia Kievului eliberat recent de sub ocupaţie rusă. Imaginile au fost realizate între 23 şi 30 martie.

În imagini se pot vedea trupurile civililor zăcând pe strada Iablonska şi pe alte străzi învecinate. Portalul leton a geolocalizat aceste cadavre şi a constatat că locurile coincid perfect cu cele surprinse în fotografiile şi filmările realizate de poliţiştii şi jurnaliştii ucraineni la 1 şi 2 aprilie - după ce trupele ruse au părăsit oraşul.

 Important de menţionat este şi faptul că aceste trupuri zac în aceleaşi poziţii în care au fost filmate, o dovadă că nu le-a deplasat cineva acolo intenţionat.

UPDATE 11.39 Regiunea ucraineană Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet de forţe ruse, anunţă vineri şeful administraţiei regionale Dmitro Jiviţki, relatează AFP.

Jiviţki anunţă că este necesară o operaţiune de deminare în regiune.

„Teritoriul regiunii (Sumî) a fost eliberat de orci”, anunţă într-o postare pe Telegram, folosind o poreclă dată adesea militarilor ruşi în Ucraina, care provine din cartea ”Stăpânul Inelelor”.

UPDATE 10.40 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îl acuză pe omologul său rus Serghei Lavrov de faptul că este ”complicele crimelor” comise de către armata rusă de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Faptul că el justfică bombardarea unui spital la Mariupol şi crimele de război comise la Bucea şi în alte oraşe din Ucraina (...) îl face complicele acestor crime”, a acuzat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă, după ce s-a întâlnit joi cu miniştrii de Externe din statele membre NATO la bruxelles.

UPDATE 10.19 Rusia îşi continuă eforturile pentru o ofensivă în estul Ucrainei şi asediul oraşului strategic Mariupol de la Marea Azov, se arată într-un nou raport al Statului Major al armatei ucrainene, potrivit EFE.

„Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium (situat pe râul Doneţ, în regiunea Harkov) şi spre zona Doneţk. În ultimele 24 de ore, pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au fost respinse şapte atacuri inamice”, se arată în acest raport.

În oraşul Izium, reprezentanţii regiunii separatiste Doneţk recunoscută de  exercită funcţia de „poliţie locală" şi efectuează "controale ilegale ale documentelor, registrelor de persoane şi instituţiilor", scrie Agerpres.

Forţele proruse au declarat joi că au capturat centrul Mariupolului. Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-o conferinţă de presă joi, la Kiev, că Rusia a relansat ofensiva asupra Mariupol, dar că trupele ucrainene încă mai rezistă.

Pe de altă parte, Institutul pentru Studierea Războiului din SUA, în actualizarea sa de joi susţine că „este probabil ca forţele ruse să încerce să se regrupeze şi să redistribuie unităţile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puţin probabil ca aceste unităţi să permită un avans rusesc”.

Aceştia afirmă că preluarea controlului asupra oraşului Izium şi a axei cu Sloviansk este esenţială pentru ofensiva rusă şi cucerirea regiunilor Doneţk şi Lugansk.

„Este probabil ca forţele ruse să încheie preluarea controlului asupra Mariupolului în următoarele zile”, estimează Institutul pentru Studierea Războiului din SUA.

UPDATE 09.56 Statele Unite intensifică sancţiunile împotriva Rusiei pentru a priva „maşinăria de război” a Moscovei de bani şi componente necesare pentru a susţine invazia Ucrainei, dar stoparea exporturilor ruseşti de energie va dura, a declarat Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, citat de Reuters.

Adeyemo a afirmat joi, într-un interviu, că Statele Unite şi aliaţii săi „pot face şi vor face multe mai mult” pentru a pedepsi Moscova, dacă Rusia nu va opri invazia.

UPDATE 09.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, fiind însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Ea se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Ursula von der Leyen este primul lider occidental care vizitează Ucraina de când au apărut imagini şi videoclipuri cu masacrul din oraşul Bucea.

UPDATE 09.02 Meta, proprietara Facebook, a eliminat campanii de hacking, reţele de influenţă şi operaţiuni de înşelătorie, în contextual războiului din Ucraina, potrivit unui raport publicat joi de compania de social media, care a spus, de asemenea, că analizează paşii suplimentari pentru a aborda dezinformarea din partea paginilor guvernului rus, transmite Reuters.

UPDATE 08.46 Camioane ruseşti care transportau opere de artă „inestimabile” au fost interceptate, în acest weekend, atunci când repatriau în Rusia colecţii împrumutate de mai multe muzee, între care Ermitaj. Valoarea lor a fost asigurată la mai mult de 42 de milioane de euro, au anunţat autorităţile finlandeze, scrie Le Figaro.

Inspectate la postul de frontieră din Vaalimaa, între Helsinki şi Sankt Petersburg, trei camioane transportau, potrivit gărzilor, un lot „inestimabil” de picturi, sculpturi şi antichităţi care aparţin mai multor muzee ruseşti. O încărcătură de bunuri de lux, deci, au stabilit vameşii finlandezi care au confiscat colecţia în virtutea sancţiunilor europene prin care sunt oprite orice transferuri către Rusia de astfel de obiecte.

UPDATE 08.33 Marea Britanie elaborează planuri pentru a trimite vehicule blindate în Ucraina, potrivit publicaţiei The Times, citată de Reuters.

Opţiunile luate în considerare de Ministerul Apărării includ trimiterea unui vehicul de patrulare protejat, cum ar fi Mastiff, sau a unui vehicul precum Jackal, care poate fi folosit ca vehicul de patrulare de recunoaştere sau cu rază lungă de acţiune, se arată în articol.

Vehiculele vor fi deposedate de echipamente sensibile, iar trupele britanice vor fi trimise într-o ţară vecină cu Ucraina pentru a efectua antrenament, a informat The Times, citând o sursă din domeniul apărării.

Un sprijin suplimentar, inclusiv rachete antitanc şi antiaeriene, va fi anunţat de Marea Britanie în zilele următoare, se arată în articol.

UPDATE 07.50 Congresul SUA a adoptat joi un proiect de lege care interzice importurile de petrol şi gaze din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă măsură în efortul guvernului SUA de a izola economic şi a penaliza Kremlinul pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei, transmite CNBC.

Proiectul de lege transformă ordinul lui Biden în lege, făcând mult mai dificil pentru un viitor preşedinte să o inverseze.

UPDATE 07.10 Ucraina a primit aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene de la Statele Unite şi aliaţii lor, Kievul fiind ajutat să împiedice Rusia să stabilească o superioritate aeriană care ar fi susţinut invazia terestră a Moscovei, a declarat joi generalul de armată al SUA Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, transmite Reuters.

Milley a declarat că Statele Unite şi aliaţii săi au furnizat şi Ucrainei 60.000 de sisteme antitanc.

”Ucrainenii... sunt foarte, foarte recunoscători, extraordinar de recunoscători”, a spus Milley Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului.

UPDATE 06:44 Zelenski a transmis că la Borodianka a început curăţarea resturilor de moloz şi ies la iveală detalii care arată că situaţia este mult mai gravă decât la măcelul de la Bucea. 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 3.838 de victime civile, dintre care 1.611 şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului în Ucraina. 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din NATO, că intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război, şi că în următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre, relatează news.ro.

UPDATE 06:25 Australia a luat decizia de a susţine armata Ucrainei cu 20 de vehicule blindate Bushmaster care vor fi construite chiar pe teritoriul ţării. Vehiculele Bushmaster sunt produse de filiala australiană a companiei franceze Thales.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, despre decizia luată de Adunarea Generală a ONU, de a suspenda calitatea de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului, că statul rus şi armata rusă sunt cea mai mare ameninţare de pe planetă la adresa libertăţii, a securităţii umane, a conceptului de drepturi ale omului ca atare, iar după Bucea, acest lucru este deja evident.  

UPDATE 05:00 UE promite Ucrainei un sprijin militar în valoare de 500 de milioane de euro. Acest ajutor va urca suma totală la 1.5 miliarde de euro oferite ca sprijin de către UE Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Legendara trupă rock Pink Floyd a lansat o nouă melodie prin care vine în sprijinul Ucrainei. Piesa poartă numele "Hey Hey Rise Up" şi are vocea lui Andriy Khlyvnyuk, de la trupa ucraineană Boombox.

Preşedintele american Joe Biden salută decizia de expulzare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Acesta a spus că este un pas important al comunităţii internaţionale şi că SUA a condus acuzaţia de îndepărtare a Rusiei după ce au fost descoperite grave încălcări ale drepturilor omului. 

UPDATE 04.20 SUA trimit Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone sinucigaşe, a anunţat administraţia Biden într-un comunicat joi seară, potrivit CNN.

Informaţia vine după ce SUA au aprobat marţi încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina extrase din inventarele SUA, aducând asistenţa totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.

Aceasta include 300 de milioane de dolari aprobate vinerea trecută în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei, în care noi arme vor fi achiziţionate de la contractorii de apărare pentru a le trimite în Ucraina.

Lista armelor către Ucraina include următoarele:

Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger
Peste 5.000 de sisteme anti-blindate Javelin
Peste 7.000 de alte sisteme anti-blindate
Sute de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade;
Peste 50.000.000 de cartuşe de muniţie
45.000 de seturi de armuri şi căşti
Sisteme de rachete ghidate cu laser
Sisteme aeriene fără pilot Puma
Dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagistică termică şi optică
servicii comerciale de imagini prin satelit

Aceasta nu înseamnă că toate armele au ajuns deja în Ucraina, în schimb, sunt o actualizare a ceea ce SUA au trimis în trecut şi s-au angajat să trimită în viitor, mai precizează CNN.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au trimis aproximativ 100 de drone sinucigaşe Switchblade şi că lucrează la trimiterea mai mult astfel de drone. 

Drona Switchblade FOTO US Marine Corps / Alexis Moradian

UPDATE 00:50 Laureatul la Premiul Nobel pentru Pace în 2021, jurnalistul rus Dmitri Muratov, a fost atacat de o persoană necunoscută în timp ce se afla într-un tren pe ruta Moscova - Samara. 

UPDATE 00.01 Generalul american Mark Milley spune că războiul din Ucraina va fi de durată. Acesta precizează că la modul ideal, Putin ar decide să oprească atacurile şi ar alege să aibă loc o intervenţie diplomatică, dar în prezent nu sunt indicii care ar valida acest scenariu. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite