
Războiul pornit de Rusia în Ucraina prin invazia din 24 februarie a intrat în cea de-a 121-a zi, iar un bilanţ al distrugerilor înclude şi 150 de situri culturale: lista include 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci. De la Kiev, Zelenski a transmis, noaptea trecută, mulţumiri statelor membre UE pentru acceptarea Ucrainei drept candidat la Uniunea Europeană.
UPDATE 16.40 Reacţia Kremlinului după ce Ucraina şi R. Moldova au primit statut de candidate la UE: NATO se pregăteşte de război
Kremlinul cataloghează vineri drept o ”afacere internă a Europei” decizia Celor 27 de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în toiul războiului rus pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.
UPDATE 16.20 Lansatoarele americane HIMARIS sunt deja puse la lucru în Ucraina
UPDATE 16.00 Politico: Cum poate învinge Rusia sancţiunile europene
UPDATE 15.40 Reacţia vicepremierului Ucrainei când a aflat că ţara sa a primit statutul de candidată la UE
UPDATE 15.10 „Capra Kievului” a declanşat o capcană formată din grenade puse în jurul unui spital şi a rănit 40 de soldaţi ruşi
Oficialii americani au lansat şi imagini prin satelit care arată daunele provocate de rachetele ruseşti la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei din apropiere de Mykolaiv. Reamintim aici contextul în care întreruperea exporturilor de cereale ameninţă să declanşeze o foamete globală. Rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.
Rusia a negat minarea în jurul portului de la Marea Neagră. Din contra, chiar a dat vina pe Kiev, susţinând că ucrainenii şi-au minat propriile porturi.
SUA declară că informaţiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a izola porţiunea de coastă aflată încă sub controlul ucrainei. „Statele Unite au informaţii că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa şi Ochakiv”, a spus un oficial american.
„Putem confirma că, în ciuda afirmaţiilor publice ale Rusiei cum că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfăşoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv. Avem şi indicii conform cărora forţele ruse au minat anterior râul Nipru, relatează The Guardian.
„Impactul acţiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerţului maritim în treimea de nord a Mării Negre şi care au făcut regiunea nesigură pentru navigaţie, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul, subliniind că Ucraina a furniza a 10-a parte din exporturile globale de grâu, iar aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit ţara prin porturile Mării Negre.
Liderii caută rute terestre alternative, în timp ce Marea Britanie ş-a oferit să furnizeze expertiză tehnică Turciei, aceasta din urmă ţară oferindu-se să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Dar Ankara a comunicat că nu a putut stabili o dată fixă a întâlnirii cu oficialii ruşi pentru a discuta despre respectivele convoaiele de cereale.
UPDATE 12.02 Un oficial al administraţiei de ocupaţie instalate de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis vineri, într-un atac, au indicat autorităţile, relatează AFP.
”A fost un atac direcţionat asupra unui angajat al administraţiei civile şi militare, care l-a ucis”, a declarat administraţia locală pentru agenţia de presă rusă TASS.
Victima, Dmitri Savluchenko, era însărcinat cu activităţile de sport şi pentru tineret în regiunea Herson.
UPDATE 09.44 Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul estic Severodoneţk, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat, vineri, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Haidai, relatează AFP.
”A rămâne în poziţii sfărâmate în bucăţi timp de luni la rând doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghii Gaidai pentru televiziunea ucraineană.
”Din păcate, va trebui să ne retragem armata din Severodoneţk pentru că nu are sens să rămânem în poziţii distruse - numărul morţilor este în creştere”, a subliniat el.
Oficialul ucrainean a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.
UPDATE 07.40 Forţele ruseşti şi forţele separatiste din regiunea Doneţk au suferit pierderi grele, potrivit oficialilor britanici din domeniul informaţiilor, transmite BBC. Forţele ruseşti se concentrează pe cucerirea întregului oraş vecin Lugansk, urmărind să încercuiască oraşul Lysychansk, spun liderii ucraineni. Potrivit acestora, Rusia are ca obiectiv desfăşurarea unui număr mare de unităţi de rezervă în estul Donbasului, la Doneţk şi Lugansk.
UPDATE 07.25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis joi noaptea, un mesaj, în urma deciziei Consiliului European referitoare la aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, că este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut în acest moment.
UPDATE 06.29 În Rusia, un avion militar IL-76 s-a prăbuşit: există mai mulţi răniţi şi morţi
Un avion de transport militar IL-76 cu 10 persoane la bord s-a prăbuşit în Riazan, rănind 6 dintre ei, conform TASS care citează surse din serviciile de urgenţă. Avionul s-a prăbuşit în câmp şi a luat foc, fără a face pagube la sol, potrivit salvatorilor.
Potrivit informaţiilor oferite de surse, pe Telegram, numărul morţilor din accidentul IL-76 a crescut la trei persoane. O operaţiune de salvare este în desfăşurare.
UPDATE 06.05 Comisia Senatului SUA a aprobat o rezoluţie prin care recunoaşte Rusia ca sponsor al terorismului
În prezent, această listă include patru ţări: Cuba, Coreea de Nord, Iran şi Siria.
Rezoluţia a fost propusă de senatorul republican Lindsey Graham pe 9 mai şi este susţinută de senatorul democrat Richard Blumenthal, potrivit postulu de radio Voice of America (Vocea Americii).
Decizia finală de a recunoaşte Rusia ca sponsor al terorismului trebuie luată de administraţia preşedintelui Joe Biden.
„Rezoluţia comisiei cere administraţiei [să facă acest lucru], dar, de fapt, Rusia nu a fost încă identificată ca sponsor al terorismului”, a spus senatorul republican Chris Koons.
Printre argumentele aduse pentru recunoaşterea Rusiei ca stat care susţine terorismul, sunt:
✔️ Încurajarea de către Putin a actelor de terorism internaţional împotriva oponenţilor politici şi a statelor naţionale;
✔️ o campanie de teroare împotriva civililor în timpul celui de-al doilea război cecen;
✔️ sprijin pentru militanţi şi acte de violenţă împotriva civililor ucraineni din 2014;
✔️ atacuri asupra civililor din Siria;
✔️ sprijin material al autorităţilor ţării-sponsor al terorismului din Siria;
✔️ activităţi subversive ale mercenarilor din întreaga lume, inclusiv Wagner în Ucraina, Siria, Sudan şi Libia;
✔️ săvârşirea de crime de război în Cecenia, Georgia, Siria şi Ucraina, care s-au soldat cu moartea a nenumăraţi civili;
✔️ numeroase execuţii în masă ale civililor şi încercări de a-şi acoperi crimele cu gropi comune în toată Ucraina şi nu numai.
"Nu există nicio îndoială că Rusia, condusă de Vladimir Putin, este un sponsor al terorismului. Ceea ce a făcut el pentru a ordona invadarea Ucrainei a fost un act de terorism. Este un criminal de război şi este responsabil pentru fiecare crimă care a avut loc, făcută în numele lui”, a declarat senatorul republican din Idaho James Rich. Potrivit acestuia, la votul general din Senat, Rezoluţia „va primi un număr semnificativ de voturi”. „Cred că secretarul de stat va fi foarte atent la această problemă”, a adăugat Rish.
________________________________________________________________________________________
UPDATE 03.31 Armata ucraineană din sud a eliminat 44 de ocupanţi ruşi, arme şi alte echipamente
Avioanele ucrainene au lovit 5 poziţii ruseşti se menţionează în mesajul postat pe Facebook de Comandamentul operaţional „Sud”.
"Inamicul din zona noastră operaţională continuă acţiunile defensive şi luptele de contrabaterie. Forţele existente nu au condus acţiuni active, nu au creat noi grupuri de lovire. Tactica loviturilor cu rachete continuă ca mijloc de luptă şi presiune psihologică", se spune în comunicat.
În direcţia Nikolaev ocupanţii au desfăşurat unităţii de artilerie pentru sprijinirea cu foc a acţiunilor.
„Pierderile confirmate ale inamicului sunt 44 de militar, două tunuri de 152 mm – „Hyacinth-B” şi „Msta-B”, mai multe unităţi de vehicule şi vehicule blindate”, – se arată în comunicat.
________________________________________________________________________________________
UPDATE 02.24 Avans lent al ruşilor spre Lisichansk
Forţele ruse au avansat cu mai mult de 5 km către părţile de sud ale oraşului Lisichansk, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în ultimul său briefing. Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, spune că forţele ruse au luat încă două sate lângă Lisichansk.
________________________________________________________________________________________
UPDATE 02.03 Ucraina şi Moldova vor relua serviciul feroviar pe tronsonul de cale ferată Berezine-Basarabiaska
Circulaţia trenurilor pe tronsonul de cale ferată Berezine-Basarabiaska se va relua la 25 de ani de la oprire.
Potrivit Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, memorandumul relevant a fost semnat la 23 iunie de ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov şi viceprim-ministrul Andrei Spinu.
Se precizează că transportul de marfă se va efectua pe tronsonul de cale ferată Berezine (Ucraina) - Basarabeasca (Moldova).
„Astfel, Republica Moldova va putea exporta/import mărfuri prin portul Izmail, situat pe Dunăre, reducând aglomeraţia în portul Reni. În acelaşi timp, prin acest tronson de cale ferată Ucraina va putea exportă mărfuri în Republica Moldova şi UE”, se arată în comunicat.
Secţia de cale ferată Berezino-Basarabiaska de pe teritoriul Ucrainei a fost deschisă în 1997. Acordul dintre Ucraina şi Moldova pentru construirea unui nou tronson de cale ferată care ocoleşte Transnistria a fost semnat în 2015. Apoi, în timpul negocierilor, s-a convenit refacerea căii de cale ferată şi revizuirea infrastructurii acestei zone.
________________________________________________________________________________________
UPDATE 01.13 Liderii UE au cerut Consiliului UE să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina
În prezent, suma totală a fondurilor alocate de UE pentru armament pentru Ucraina este de 2 miliarde de euro, informaţie prezentă în concluziile Consiliului European, concluzii aprobate în cadrul unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre UE pe 23 iunie la Bruxelles.
„Uniunea Europeană rămâne hotărâtă să continue să ofere sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să-şi exercite dreptul inalienabil la autoapărare împotriva agresiunii ruse şi să-şi apere integritatea teritorială şi suveranitatea”, se arată în document.
În special, în acest scop, liderii UE solicită Consiliului UE „să lucreze rapid pentru a consolida în continuare sprijinul militar”. Cantitatea de arme care va fi prevăzută în noul pachet de sprijin corespunde priorităţilor actuale exprimate de guvernul ucrainean.
________________________________________________________________________________________
UPDATE 00.26 Peste 150 de situri culturale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului
Lista include 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 case de cultură, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci. Majoritatea obiectivelor culturale au fost distruse în regiunile Doneţk, Harkov şi Kiev.
More than 150 cultural sites destroyed in Ukraine since war began
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022
Including 70 religious buildings, 30 historical buildings, 18 houses of culture, 15 monuments, 12 museums and 7 libraries.
Most of destroyed in Donetsk, Kharkiv and Kyiv regions.
📰UNESCOhttps://t.co/zDSsrshgKj
________________________________________________________________________________________
UPDATE 00.17 SUA vor trimite un alt ajutor militar de 450 de milioane de dolari Ucrainei.
Noul pachet de ajutor poate include sisteme de rachete HIMARS suplimentare şi muniţie de artilerie, a relatat CNN a relatat, citând surse din administraţia SUA.
The U.S. will send another $450 million in military aid to #Ukraine. The new package may include additional HIMARS and artillery ammunition.
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022
📰CNN reported, citing sources in the U.S. administration pic.twitter.com/4LlwVzY5oT
________________________________________________________________________________________
ŞTIRE INIŢIALĂ Steagul ucrainean a fost arborat în faţa clădirii Parlamentului European din Bruxelles.
🇺🇦🇪🇺 Ukrainian flag was hung in front of the European Parliament building in #Brussels. pic.twitter.com/rnc89nhXhp
— NEXTA (@nexta_tv) June 23, 2022

Ucrainieni coboară o bombă rusescă neexplodată de pe un bloc din Harkov, Ucraina. FOTO EPA-EFE
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: