„Viitorul Ucrainei este în UE”: Zelenski a reacţionat la acordarea statutului de candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

El a mulţumit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderilor UE pentru sprijinul acordat.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat decizia liderilor Uniunii Europene de a acorda Ucrainei statutul de candidat. Şeful statului ucrainean a scris despre asta pe Twitter.

"Salut sincer decizia liderilor UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat. Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE", a spus şeful statului.

El a mulţumit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi liderilor UE pentru sprijinul acordat.

„Viitorul Ucrainei este în UE”, a subliniat Zelensky.

Preşedintele a înregistrat şi o scurtă adresă video către ucraineni.

După cum a raportat anterior UNIAN, pe 28 februarie, preşedintele Volodymyr Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la UE. Moldova şi Georgia au dorit şi ele să primească statutul de candidaţi la aderarea la UE.

Pe 17 iunie, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că CE a recomandat Consiliului European să acorde  statului ucrainean statutul de candidat pentru Uniunea Europeană .

Pe 23 iunie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care se acordă Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidaţi la aderarea la UE.

Statutul de candidat lansează oficial procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Acest lucru a fost declarat de viceprim-ministrul pentru Integrarea Europeană şi Euro-Atlantică a Ucrainei Olga Stefanyshyna, potrivit site-ului Cabinetului.


„În aceste vremuri dificile, UE a ascultat poporul Ucrainei şi a declarat clar că ţara noastră aparţine Europei, avem un viitor puternic.” „Ucraina lucrează deja activ la paşi suplimentari şi reformează ţara, în ciuda războiului (cu Rusia), pentru a nu pierde ritmul integrării noastre”, a spus ea.

Stefanishina a menţionat că pregătirea ulterioară pentru aderare va include finalizarea unei transformări cuprinzătoare a tuturor sferelor, care va crea condiţii pentru ca ţara să trăiască în conformitate cu principiile Uniunii Europene şi cu legile sale, care au drept scop protejarea fiecărui cetăţean şi a fiecărei afaceri. Acest lucru va crea condiţiile pentru creşterea nivelului de trai, a bunăstării şi a protecţiei juridice a ucrainenilor, ca şi în alte ţări ale UE. Ucraina va fi susţinută constant de Comisia Europeană, oferind sfaturile necesare şi orice alt fel de asistenţă necesară.

În plus, a spus ea, statutul de candidat deschide oportunităţi legate de asistenţă financiară pentru  transformarea societăţii, a sistemului juridic şi a economiei pe calea aderării la UE şi va face ca reformele de integrare europeană ale ţării să fie o prioritate.

Ucraina va avea acces la asistenţa financiară pentru ţările care se pregătesc să adere la UE (Instrument de asistenţă pentru preaderare, IPA). O astfel de asistenţă poate fi oferită prin granturi, investiţii sau ca asistenţă tehnică.

Candidatura se deschide şi pentru participarea Ucrainei la programele şi iniţiativele UE.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri