LIVE TEXT | Război în Ucraina. Faza fierbinte a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia până la sfârşitul anului în curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ruşii vor profita la maximum de iarnă împotriva Ucrainei, în special, pentru a priva ţara de resurse energetice suplimentare.

UPDATE 20.53 Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în regiunea Herson

Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit EFE.

Departamentul pentru comunicare strategică al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video pe contul său Telegram în care se pot vedea clădiri distruse, dărâmături şi vehicule calcinate.

"Conform informaţiilor preliminare, acest videoclip confirmă un caz reuşit de 'fumat într-un loc neautorizat'", afirmă departamentul, reluând ironii ale oficialilor ucraineni care în ultimele zile au atribuit exploziile din peninsula Crimeea "mucurilor de ţigară nestinse".

"S-a stabilit că între 10 şi 15 ocupanţi au părăsit definitiv chat-ul şi că mulţi alţii se pregătesc să plece", adaugă pe aceeaşi tonalitate ironică departamentul de comunicare.

Nova Kahovka, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori înainte de război, este astăzi unul dintre principalele centre logistice pentru forţele ruse din regiunea Herson.

UPDATE 20.51 Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”

Au trecut două luni de când armata ucraineană şi-a exprimat intenţia de a cuceri Herson (sudul Ucrainei). De atunci oficialii de la Kiev au dat repetat de veste că urmează o contraofensivă majoră în regiunea Herson, dar nu o vedem aproape nicăieri, arată o analiză Politico.

Până acum, forţele ucrainene s-au mulţumit să lovească cu artileria şi rachetele trimise de SUA şi aliaţii lor depozitele de muniţie, podurile şi liniile de aprovizionare ruseşti. Dar nu s-a produs nicio mişcare masivă de infanterie. În tot acest timp, trupele ruseşti au continuat să-şi fortifice poziţiile defensive.

Guvernul de la Kiev a spus de la bun început că soarta războiului s-ar putea decide în sud ca recent, în contextul atacurilor asupra mai multor baze militare din Crimeea, să dea de înţeles că acea mult-aşteptată contraofensivă a început.

Situat pe malurile nordice ale Râului Dnipro, oraşul Herson este o poartă de intrare în Odessa. Până acum forţele ucrainene i-au împiedicat pe ruşi să avanseze de aici către est, spre oraşul-port Odessa. Această rezistenţă ucraineană s-a dovedit esenţială pentru a păstra controlul asupra porturilor de la Marea Neagră pentru că Ucraina îşi poate exporta în continuare cerealele. 

Această contraofensivă are o seamă de necunoscute - de la anunţuri ale iminenţei ei în contrast cu mişcările lente ale trupelor la decizii cel puţin curioase din punct de vedere strategic. Toate astea au stârnit nedumerirea analiştilor care nu mai ştiu ce să creadă.

Este un tertip folosit de Kiev pentru a deruta trupele ruseşti?  Sau semnalează faptul că armata ucraineană nu are forţa de foc necesară şi nu ar vrea să rişte să se angajeze într-un război  lung şi sângeros de uzură?

UPDATE 20.50 Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi departe de linia frontului şi a perturba logistica rusă, punând Moscova sub presiune la opt ani după anexarea acestei peninsule, comentează miercuri France Presse.

Armata rusă a recunoscut, fapt excepţional, că cea mai recentă dintre exploziile survenite - cea de marţi de la un depozit de muniţii în apropiere de localitatea Djankoi, în nordul Crimeii - este rezultatul unui "act de sabotaj".

Această explozie fusese precedată cu o săptămână înainte de un atac asupra unui aerodrom militar din Saki, în vestul peninsulei, pe care un responsabil ucrainean îl descrisese, sub rezerva anonimatului, drept o "operaţiune specială de sabotaj bine pregătită".

Dacă Kievul nu şi-a recunoscut oficial responsabilitatea în aceste două atacuri, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a evocat o "demilitarizare în acţiune" a Crimeii, referindu-se la terminologia utilizată de Rusia pentru a-şi justifica invazia în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

UPDATE 20.05 Ucraina trebuie să se pregătească pentru "toate scenariile" referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi vizată de bombardamente repetate, a avertizat miercuri ministrul ucrainean de interne Denis Monastârski, citat de AFP.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste bombardamente, care au ţintit cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, provocând îngrijorări cu privire la posibilitatea unei catastrofe majore în Europa.

"Nimeni nu putea să prevadă că trupele ruse vor trage asupra unor reactoare nucleare cu tancuri. Aşa ceva nu se mai văzuse", a denunţat Monastârski în cursul unei vizite în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul ţării, situat la circa 50 km de această instalaţie.

După ce a asistat la exerciţii de prim ajutor în caz de accident nuclear, el a declarat: "Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile", acuzând Rusia că este un "stat terorist". "Atât timp cât Rusia controlează centrala nucleară din Zaporojie, există riscuri mari", a adăugat Monastârski.

Zeci de salvatori ucraineni au participat la acest exerciţiu sub o temperatură toridă, au constatat jurnalişti de la AFP miercuri. Echipe dotate cu măşti împotriva gazelor şi îmbrăcăminte de protecţie cu dozimetre s-au antrenat în evacuarea răniţilor şi curăţarea vehiculelor contaminate.

UPDATE 18.41 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră că este ”urgent” ca o ”inspecţie” a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) să aibă loc la Centrala Nucleară Zaporijjea, în Ucraina,. aflată sub controlul armatei ruse, şi la care atacuri şi confruntări armate se multiplică, relatează AFP.

Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea - cea mai mare din Europa - a fost cucerită la începutul lui martie de către trupe ruse.

”Acest lucru constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care creşte riscurile unui accident sau unui incident nuclear (...). Este urgent să se autorizeze o inspecţie AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruseşti” din instalaţie, subliniază într-o conferinţă de presă Jens Stoltenberg.

UPDATE 18.00 Ucraina a ameninţat miercuri că va distruge podul de peste strâmtoarea Kerci, construit de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Această ameninţare vine după o serie de explozii produse în Crimeea, pe care Rusia o utilizează ca bază logistică pentru războiul din Ucraina.

Marţi, un atac a vizat un depozit de muniţie de la o bază militară situată în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeei, Moscova evocând un „act de sabotaj" fără ca totuşi să-i desemneze pe cei responsabili.

Ucraina nu a declarat că este responsabilă în aceste atacuri, dar oficiali ai statului au ironizat armata rusă şi au sugerat că aceste incidente au fost provocate de ţigări stinse prost şi de slaba respectare a normelor anti-incendiu, scrie Agerpres.

UPDATE 16.58 Trafic record de maşini pe podul Crimeei VIDEO

Un număr record de vehicule au traversat podul Crimeii pe 15 august, la doar câteva zile după ce un şir explozii au zguduit baza aeriană Saki de pe coasta de vest a Crimeii, a anunţat marţi agenţia rutieră rusă de stat, relatează CNN.

„În cursul zilei de 15 august, 38.297 de maşini au traversat podul în ambele direcţii", se arată în comunicat. 

După numai câteva ore, noi explozii s-au produs la baze militare ruseşti – situate în nordul şi centrul peninsulei anexate Crimeea.

UPDATE 15.58 Ministerul britanic al Apărării: Liderii militari ruşi, posibil „tot mai îngrijoraţi” în privinţa securităţii din Crimeea

Este de aşteptat ca liderii armatei ruse să fie „tot mai îngrijoraţi” în legătură cu securitatea din Crimeea după exploziile raportate marţi, se arată în ultima evaluare a situaţiei războiului din Ucraina publicată de Ministerul Britanic al Apărării.

Atât autorităţile ruse, cât şi cele ucrainene au admis faptul că un depozit de muniţie a explodat marţi în apropiere de Djankoi, în nordul regiunii, şi că o cale ferată şi o staţie electrică din apropiere au fost, de asemenea, avariate.

Presa rusă a mai reportat şi că au fost observaţi nori de fum (de la o posibilă explozie -n.red) în apropierea bazei militare din localitatea Gvardeiskoie (centrul Crimeei).

La Djankoi şi Gvardeyskoye se află două aerodromuri militare ruseşti cheie pentru armata rusă. Djankoi este o cale rutieră şi un nod feroviar importante, asigurând rute de aprovizionare pentru operaţiunile militare din sudul Ucrainei.

UPDATE 14.59 Un general australian în rezervă analizează modul în care Ucraina ar putea lansa o contraofensivă în sudul ţării

Generalul australian în rezervă Mick Ryan, care are o experienţă de peste două decenii în tactică militară, a studiat tacticile ruseşti şi ucrainene în acest război şi prezice  perspectivele unei contraofensive ucrainene în sudul ţării.

Specialist în tactică militară, Mick Ryan a făcut câteva precizări despre raţiunea şi problemele pe care ucrainenii le-ar putea lua în considerare în contraatacurile care ar putea urma sau chiar într-o posibilă contraofensivă în sudul Ucrainei. 

„Rusia a făcut multe erori în acest război. A început cu o strategie proastă, susţinută de presupuneri greşite. De aici au rezultat multiple deficienţe militare. Tactica şi logistica proastă a Rusiei au însemnat că a irosit cantităţi mari de forţă de luptă şi arme în progrese nereuşite asupra Kievului şi Harkovului. 

UPDATE 14.56 Din culisele unei şedinţe la Casa Albă: Când şi-a dat seama Biden că Putin îşi va trimite armata în Ucraina

Articolul lui Vladimir Putin despre „unitatea istorică” dintre ruşi şi ucraineni a stârnit întrebări la Casa Albă asupra intenţiilor sale finale, iar informaţiile culese ulterior au dus rapid la concluzia că războiul era iminent.

ntr-o dimineaţă însorită din octombrie anul trecut, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, şeful Statului Major, generalul Mark A. Milley şi directorii serviciilor americane de informaţii s-au strâns în Biroul Oval pentru o şedinţă de maximă importanţă cu preşedintele Joe Biden, vicepreşedinta Kamala Harris şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Subiectul reuniunii: o analiză strict secretă asupra mişcărilor făcute de armata rusă în ultimele luni la graniţele de est, nord şi sud ale Ucrainei. Analiza se baza pe imagini din satelit, comunicaţii interceptate şi declaraţii ale surselor de la faţa locului. Toate elementele indicau că preşedintele rus Vladimir Putin avea deja un plan de război la scară largă în Ucraina.

Informaţiile cele mai preţioase proveneau din anumite „puncte” de la nivelul conducerii politice ruseşti, dar şi din aparatul de spionaj şi cel militar, de la cadre superioare până la linia frontului, relatează „The Washington Post”, care citează oficiali informaţi asupra acestui dosa

UPDATE 14.55 Rusia a trimis avioane de luptă de tip Su-34 în spaţiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra oraşului ucrainean Jîtomîr, un important centru de transport care face legătura cu Kievul, au anunţat forţele aeriene ucrainene, relatează CNN.

Atacul din nordul oraşului a avariat un aerodrom şi infrastructura din zonă, au declarat oficialii, adăugând că Rusia a folosit şi rachete tactice de atacuri terestre de tip Kh-59.

În regiunile de nord şi de est ale ţării, luptele au continuat în timp ce forţele ruse s-au concentrat pe ocuparea teritoriilor aflate încă sub controlul ucrainean. Oficialii ucraineni au anunţat bombardamente în mai multe oraşe, inclusiv Sloviansk şi Kramatorsk.

UPDATE 13.51 Exploziile din Crimeea fac parte probabil dintr-o contraofensivă „coerentă” a armatei ucrainene pentru a recâştiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ultimei evaluări a ISW despre războiul din Ucraina, exploziile din Crimeea ar fi rezultatul unor acţiuni ale „forţelor Kievului”. ISW subliniază că aceste acţiuni „nu încalcă angajamentele” Kievului „privind utilizarea armelor furnizate de Occident pe teritoriul ucrainean sau politica declarată a Statelor Unite” privind „dreptul Ucrainei de a folosi forţa pentru a recăpăta controlul asupra întregului său teritoriu, inclusiv asupra zonelor capturate de Rusia în 2014”.

Cu toate acestea, notează ISW, nu există indicii că forţele ucrainene au folosit arme furnizate de Statele Unite în recentele lovituri asupra Crimeei şi este puţin probabil să o fi făcut, deoarece ţintele se află mult dincolo de raza de acţiune a sistemelor furnizate de Statele Unite.

„Atacurile asupra poziţiilor ruseşti din Crimeea şi din jurul acesteia fac probabil parte dintr-o contraofensivă ucraineană coerentă pentru a recâştiga controlul asupra malului vestic al fluviului Nipru”, apreciază ISW.


UPDATE 09.58 Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus „fără precedent” împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, relatează AFP.

„Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat sursa citată.

Grupul rus „Armata cibernetică a poporului” a utilizat 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare „nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom”, potrivit Agerpres.


UPDATE 09.56 Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a recunoscut că forţele ruseşti „continuă să avanseze” în Donbas, dar a declarat că situaţia „complet controlată”.

Zalujnîi a adăugat că „inamicul continuă să avanseze de-a lungul întregii linii de front. În acelaşi timp, inamicul efectuează aproximativ 700-800 de bombardamente ale poziţiilor noastre în fiecare zi, folosind între 40 şi 60.000 de bucăţi de muniţie”.

Această estimare este în concordanţă cu multe dintre cele făcute de analiştii occidentali cu privire la volumul de muniţie folosit de forţele ruse, după o relativă acalmie la începutul lunii iulie.


UPDATE 09.53 Volodimir Zelenski a transmis că face totul pentru a forma o arhitectură de securitate militară, politică şi juridică pentru Ucraina, care va funcţiona pe termen lung, garantând pacea poporului ucrainean şi a cerut populaţiei să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse. El a anunţat că armata rusă a continuat bombardamentele absolut absurde şi brutale în Zaporojie şi Dnipropetrovsk.

Şeful statului ucrainean le-a cerot totodată conaţionalilor săi să nu se apropie de obiectele militare ale armatei ruse.

„Le cer acum tuturor oamenilor noştri din Crimeea, din alte regiuni din sudul ţării, din zonele ocupate din Donbas, din regiunea Harkov să fie foarte atenţi. Vă rugăm să nu vă apropiaţi de obiectele militare ale armatei ruse şi de toate acele locuri unde îşi depozitează muniţia şi echipamentele, unde îşi ţin cartierele generale”, a declarat Zelenski.


UPDATE 05.49 Ruşii au lovit regiunea Odesa şi Harkov cu rachete

În noaptea de 17 august, ruşii au bombardat regiunea Odesa, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratchuk, pe Telegram.

În plus, în aceeaşi noapte, trupele ruse au lovit Harkivul cu rachete. Canalele locale Telegram au raportat lansarea de rachete din Belgorod. În acest moment, a fost anunţată stare de urgenţă în regiunea Harkov.

Mai devreme ruşii au bombardat Mykolaiv în noaptea de 17 august . S-au auzit explozii în diferite zone ale oraşului. Primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Sienkovych, a raportat că au fost lovite obiecte civile şi că au fost avariate clădiri rezidenţiale.

UPDATE 04.31 NSDC a respins versiunile propagandistice ale exploziilor din Crimeea. Ce ascunde Rusia?

Versiunea rusă a exploziilor din Crimeea este o acoperire mediatică a incompetenţei unităţilor Forţelor Armate Ruse din peninsulă, a precizatn mesajul său Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

CCD notează că, după o serie de explozii în Crimeea ocupată, propaganda a exprimat mai multe versiuni „mai plauzibile” cu privire la cauzele exploziilor.

Versiunea exploziilor din Novofedorivka este o încălcare a regulilor de siguranţă la incendiu. Potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, pe aerodromul Saki a fost detonată muniţie de aviaţie, dar exploziile nu au deteriorat aeronava. În acelaşi timp, nicio dovadă nu indică detonarea deliberată a muniţiei.

În Azov, versiunea exploziilor este sabotaj. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că, în urma sabotajului, a fost avariat un depozit militar din apropierea oraşului Dzhankoy, precum şi linii electrice, o centrală electrică, o cale ferată şi clădiri rezidenţiale.

Cât despre Gvardiyskyi, ruşii au spus că „nu au fost explozii” şi că „bufniturile” nu au nicio legătură cu baza aeriană militară şi nu au fost victime.

„Absurditatea versiunilor despre exploziile din Crimeea prezentate de propagandişti nu este altceva decât o muşamalizare mediatică pentru incapacitatea aproape completă a unităţilor Forţelor Armate Ruse staţionate în Crimeea”, a spus CCD.

Marţi dimineaţă, autorităţile de ocupaţie din Crimeea au raportat  un incendiu  la o centrală electrică din districtul Dzhankoy. Ulterior s-a cunoscut că incendiul a avut loc în unitatea militară rusă din Azov. 

Propagandiştii de la Kremlin au adăugat că  şi calea ferată a fost avariată în urma incidentului .

The New York Times , citând un oficial de rang înalt din Ucraina, scrie că o unitate de elită ucraineană este implicată în exploziile de la Dzhankoya.

S-au auzit explozii şi la  baza aeriană a ocupanţilor din satul Gvardiyske (districtul Simferopol). Martorii oculari, citaţi de rosZMI, au văzut cum se ridica fum negru. 


UPDATE 03.21 În Narva (Estonia), un monument sovietic reprezentat de un tanc T-34 a fost demontat

„Locul tancului din Al Doilea Război Mondial nu se află pe un piedestal de lângă drumul dintre Narva şi Narva-Jõesuu, ci într-un muzeu”, a comentat preşedintele estonian cu privire la această decizie.

.


UPDATE 02.44 Ce se va întâmpla când se încheie faza fierbinte a războiului: Jdanov a dat o prognoză

Expertul militar Oleg Jdanov a povestit ce se va întâmpla după încheierea fazei fierbinţi a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei.

"Sfârşitul fazei fierbinţi a războiului înseamnă atingerea graniţelor anului 1991 şi ajungerea la acorduri privind reducerea intensităţii ostilităţilor, în cel mai bun caz - o încetare a focului", a remarcat expertul. "Privesc cu optimism viitorul. Sper că încă ne vor da arme mai devreme sau mai târziu... şi vom putea conduce o operaţiune de contraofensivă şi vom ajunge la graniţele din `91.

„Şi atunci intrăm în faza unui conflict armat de intensitate scăzută. Şi aceasta va sta la baza procesului de negociere, iar apoi vom vedea despre ce putem cădea de acord. Dar poziţia noastră va fi cea mai puternică. Nu vom accepta ultimatumuri din Rusia”, a adăugat Jdanov.

Anterior, generalul-maior ucrainean Dmytro Marchenko a prezis că faza fierbinte a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei se poate încheia până la sfârşitul anului în curs .

Andriy Zahorodnyuk, şeful Centrului pentru Strategii de Apărare, ministrul Apărării al Ucrainei pentru 2019-2020, a menţionat că  ruşii  vor profita la maximum de iarnă împotriva Ucrainei, în special, pentru a priva ţara de resurse energetice suplimentare.


UPDATE 01.36 Cehia este pregătită să preia coordonarea procesului de refacere a regiunii Dnepropetrovsk, se precizează în declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei .

ŞTIRE INIŢIALĂ Intensificare a luptelor în sud: trupele ruse au sporit loviturile aeriene şi cu rachete 

În sudul Ucrainei, ocupanţii ruşi au intensificat atacurile aeriene şi cu rachete asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni. Acest lucru este raportat de Comandamentul Operaţional „Sud”,  cu privire la luptele din ziua de 16 august.

Se observă că în sud, inamicul rămâne pe liniile sale defensive prestabilite, fără modificări semnificative în compoziţia cantitativă.

„Limitată în mod semnificativ de acţiunile noastre de înaintare pe uscat, creşte activitatea atacurilor aeriene şi cu rachete. În timpul zilei, avioanele de atac şi elicopterele de atac ne-au lovt poziţiile de 9 ori, inclusiv folosind o rachetă aer-aer împotriva aeronavelor noastre. Nu au fost pierderi”, notează OK Sud.

Seara, ocupanţii au lovit şi infrastructura portuară din Mykolaiv cu rachete Smerch. Nu au fost victime.

"Încercând să recunoască starea poziţiilor noastre prin luptă, inamicul a înaintat în direcţia Bila Krynytsia cu forţele unui pluton de asalt aeropurtat. Nu a avut succes şi s-a retras", se arată în mesaj.

În acelaşi timp, aviaţia ucraineană a atacat un alt bastion inamic şi 4 zone de concentrare a trupelor şi echipamentelor de luptă în apropiere de Pravdyny, Arkhangelskyi, Olganyi, Biloghirka şi Novopetrivka.

„Unităţile de artilerie-rachete în timpul executării misiunilor de foc au asigurat pierderi inamicului constând în  15 lansatoare de rachete, 1 complex de rachete antitanc, 6 autovehicule, inclusiv vehicule blindate”, - a adăugat în OK „Sud”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite