Liderii UE au decis să aplice sancţiuni Turciei

Liderii UE au decis să aplice sancţiuni Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

Reuniţi la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European, liderii UE au decis să sancţioneze Turcia din cauza unor acţiuni „ilegale şi agresive” în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a explicat un diplomat european pentru AFP.

O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de participanţii la summit, notează sursa citată.

Liderii UE l-au mandatat pe Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, să facă un raport până cel târziu în martie 2021 cu privire la evoluţia situaţiei şi să propună în acel moment, dacă va fi necesar, extinderea sancţiunilor la alte persoane sau companii.

„Ideea este să strângem şurubul treptat”, a precizat diplomatul european.

Subiectele de dispută cu Turcia, stat membru NATO, s-au înmulţit în ultimii ani, pe măsură ce regimul Erdogan s-a angajat în acţiuni provocatoare împotriva Greciei şi a Ciprului, dar şi în războaiele din Libia, Siria şi Nagorno-Karabah.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările