Letonia: Coaliţia de centru-dreapta câştigă legislativele, potrivit unui exit-poll

Letonia: Coaliţia
de centru-dreapta câştigă legislativele, potrivit unui exit-poll

Letonia şi-a recâştigat independenţa după cinci decenii de control sovietic. FOTO: Reuters

Coaliţia de centru-dreapta a câştigat sâmbătă alegerile legislative în Letonia, partidul de opoziţie al rusofonilor Armonia clasându-se pe locul doi, potrivit exit-poll-urilor ieşirea, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scrutinul care s-a desfăşurat pe fondul îngrijorării provocate de agresiunea Rusiei în Ucraina a adus coaliţiei de centru-dreapta, formată din patru partide, 63 de mandate într-un parlament de o sută de locuri, potrivit sondajului efectuat la ieşirea de al urne al Institutului SKDS.

Astfel, principala forţă a coaliţiei Unitate obţine 25 de locuri, în timp ce partidul rusofonilor Armonie, simpatizant al politicilor Moscovei, două mandate mai puţin, 23. „Acesta este un vot de încredere în partidul Unitate şi în coaliţie. Aceasta înseamnă că oamenii vor ca noi să ne continuăm munca”, a afirmat preşedinta parlamentului, Solvita Aboltina , la televiziunea publică.

Ceilalţi doi membri ai coaliţiei, Alianţa Naţională şi Verzii şi Agricultorii, sunt creditaţi cu câte 19 locuri fiecare.

Anexarea Crimeii de către Rusia şi intervenţia acestei ţări în estul Ucrainei au marcat puternic climatul electoral în Letonia, mică ţară baltică cu două milioane de locuitori, membră a NATO şi a UE.

Şeful partidului Armonia, susţinut de o minoritate rusofonă considerabilă care reprezintă circa 25% din populaţie, Nils Uşakovs (primarul Rigăi), se declară admirator al preşedintelui Vladimir Putin. De asemenea, Armonia este legat de partidul lui Putin printr-un acord de cooperare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările