Kievul cere ucrainenilor să doneze bani, lenjerie şi săpun pentru echiparea armatei

Kievul cere ucrainenilor să doneze bani, lenjerie şi săpun pentru echiparea armatei

Militari din armata ucraineană, săracă şi demodată. FOTO Reuters

Ministerul de Interne din Ucraina, puternic afectat de lipsa banilor, a cerut cetăţenilor să facă donaţii pentru a echipa forţele speciale ucrainene nou-formate; printre lipsurile armatei se numără vestele antiglonţ, căşti de protecţie, dar şi lenjerie şi săpun. Sponsorii cu cele mai mari contribuţii vor primi locuri într-o comisie publică de control a fluxul de bani al armatei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul de Interne a recrutat doar 8.000 din cele 12.000 de trupe propuse de pe 13 aprilie până în prezent, după ce ministrul de Interne Arsen Avakov a anunţat că va forma noi unităţi de militari pentru a face faţă valului de luptători înarmaţi neidentificaţi din estul ţării. Problema este că armata nu dispune de banii necesari pentru a echipa corespunzător militarii, notează Russia Today.

„Bugetul de stat alocă fonduri pentru funcţionarea forţelor speciale din cadrul Ministerului de Interne. Însă nu sunt suficiente în circumstanţele actuale ale economisirii stricte a resurselor, îngheţarea cheltuielilor publice şi războiul economic declanşat de Federaţia Rusă”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne ucrainean.

Forţele speciale ar avea nevoie de veste antiglonţ, căşti de protecţie Kevlar, echipamente de comunicaţie, mijloace de transport, chiar şi lenjerie intimă, lenjerie de pat şi săpun, potrivit Ministerului de Interne.

Sunt acceptate atât donaţiile în bani, cât şi echipamentele şi produsele respective. Ministerul promite un sistem transparent pentru realizarea donaţiilor, prin întocmirea unor rapoarte lunare şi oferirea unor locuri într-o comisie publică sponsorilor care oferă mai mult de 100.000 de grivne (aproximativ 8.500 de euro).

Lipsa banilor şi a resurselor împiedică forţele speciale ale Ministerului de Interne să-şi desfăşoare operaţiunile din estul Ucrainei în condiţii bune, ele fiind depăşite de miliţiile proruse, care au împiedicat înaintarea trupelor guvernamentale şi au confiscat arme şi mijloace de transport ale armatei ucrainene.

În regiunea Odessa, autorităţile guvernamentale au reuşit să recruteze doar 18 voluntari din obiectivul de 500 de noi militari, potrivit unităţii locale a Poliţiei. Un membru al forţelor speciale primeşte un salariu de aproximativ 32,5 euro pe lună, în condiţiile în care trebuie să fie prezent la datorie cel puţin 12 ore pe zi, potrivit şefului Poliţiei din Odessa, Petr Lutsuk, citat de Russia Today.

Ministerul de Interne este cea de-a doua instituţie guvernamentală ucraineană care a apelat la metoda multifinanţării pentru a-şi acoperi golurile din buget. Ministerul Apărării a lansat săpătmâna trecută aceeaşi iniţiativă, reuşind să atragă donaţii de mai bine de cinci milioane de euro pentru consolidarea forţelor amrmatei.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările