Guvernul britanic oferă stimulente de 2.000 de lire cetăţenilor europeni care vor să părăsească Regatul

Guvernul britanic oferă stimulente de 2.000 de lire cetăţenilor europeni care vor să părăsească Regatul

Palatul Westminster FOTO Chris J Ratcliffe/Getty Images

Marea Britanie a adăugat cetăţenii din Uniunea Europeană schemei de ajutor pentru reîntoarcerea voluntară în ţara de origine, relatează The Guardian.

Publicaţia britanică scrie că de la 1 ianuarie guvernul britanic a inclus şi cetăţenii europeni din Marea Britanie în schema sa de ajutor pentru reîntoarcere voluntară în ţara de origine destinată anterior unor categorii de migranţi, între care refugiaţi sau copii neînsoţiţi sub 18 ani.
 
Stimulentele financiare pentru a părăsi Marea Britanie şi care acum se adresează inclusiv cetăţenilor europeni pot include biletele de avion şi un cec de 2.000 de lire pentru cei ce vor să se restabilească în ţara de origine şi au nevoie de ajutor pentru a-şi găsi o locuinţă sau a-şi întemeia o afacere.
 
Organizaţiile britanice care oferă ajutor cetăţenilor vulnerabili din Uniunea Europeană spun că oferta guvernului britanic contrazice declaraţia acestuia că face eforturi pentru încurajarea acestor cetăţeni să aplice pentru schema de rezidenţă (EUSS) al cărei termen-limită este 30 iunie 2020.
 
Centrul de Drept pentru Interes Public spune că mulţi cetăţeni din UE din categoriile vulnerabile cu care ei lucrează întâmpină probleme în a-şi clarifica statutul.
 
„Aceste mesaje duble legate de statutul de rezident, pe de o parte, şi reîntoarcere voluntară, pe de alta, subminează destul de serios afirmaţia guvernului potrivit căreia drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”.
 
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a clarificat: „Unele persoane ar putea decide să nu opteze pentru obţinerea rezidenţei în cadrul schemei EUSS şi poate nu-şi doresc să rămână în Marea Britanie la expirarea termenului de aplicare. De aceea am scris organizaţiilor interesate pentru a-i informa că cetăţenii din spaţiul economic european care doresc să părăsească Marea Britanie sunt eligibili pentru a primi sprijin în acest sens în cadrul schemei de reîntoarcere voluntară în ţara de origine”.
 
Un raport al Consiliului Comun pentru Bunăstarea Imigranţilor (JWCI) a avertizat asupra faptului că mii de muncitori europeni din sectorul esenţial de îngrijire, dar şi lucrătorii în construcţii, producţie şi agricultură riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie evacuaţi din Regat.
 
Din 295 de lucrători în centrele de îngrijire chestionaţi de organizaţia caritabilă în lunile ianuarie-martie ale anului trecut, unul din şapte nu erau sigur ce presupune schema de rezidenţă şi unul din trei nu ştiau că există un termen limită de aplicare.
 
„Chiar şi dacă numai o mică fracţiune din rezidenţii estimaţi (din UE, EEA şi Suedia) nu vor putea aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte. În lipsa unor măsuri urgente, sectorul de îngrijire riscă să fie distrus”.
 
Raportul solicită renunţarea la termenul limită de aplicare, acordarea automată a rezidenţei şi încetarea politicilor de tip mediu ostil.
Lucrătorii din industriile ce oferă condiţii proaste de lucru, salarii mici şi contracte nesigure, cum sunt îngrijirea, construcţiile şi agricultura sunt expuşi unui risc mai mare de a rămâne pe dinafară. 
 
Ministrul pentru Imigraţie, Kevin Foster, a spus că raportul organizaţiei a „prezentat un tablou inexact şi înşelător al schemei de rezidenţă pentru Uniunea Europeană”, întrucât şi-a bazat datele pe „un sondaj mic a mai puţin de 300 de oameni realizat î urmă cu un an”.
 
„De atunci au fost primite milioane de aplicaţii în cadrul schemei. Avem,în prezent aproape 4.9 milioane de aplicaţii la schema noastră de rezidenţă de mare succes. sunt mai puţin de şase luni până la termenul limită şi îi încurajez pe toţi cei eligibili sa aplice acum pentru a-asigura drepturile în condiţiile legii britanice. Pentru cei ce au nevoie e disponibil sprijin online şi telefonic şi finanţăm 72 de organizaţii din ţară pentru a fi siguri că nimeni nu e lăsat în urmă”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările