Studiu SARS-CoV-2: Numărul pacienţilor identificaţi cu tulpina din Marea Britanie este în creştere, iar tulpina poate ajunge dominantă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
laborator covid alba

Reprezentanii MedLife afirmă că, din 79 de probe de SARS-CoV-2 recoltate din mai multe oraşe ale ţării, în cadrul unui studiu, 10 conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Dintre acestea, şase provin din Bucureşti, iar câte două din Vâlcea şi Cluj. Specialiştii consideră, astfel, că există posibilitatea unei transmiteri comunitare a noii tulpini.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvenţiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvenţierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalenţa pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă şi, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat şi în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere, derulat de MedLife. 

Totodată, în cadrul aceluiaşi studiu s-a pus accent şi pe identificarea şi altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialştilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

"În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvenţiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a descoperi noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în ştiinţe medicale.

Conform cercetărilor internaţionale citate de MedLife, noua variantă de tulpină COVID-19 care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, spun cercetătorii de la Oxford. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupină e cu 30% mai mare faţăde celelalte tupini. În ceea ce priveşte transmisia noii tulpini, s-a observat o creştere a transmisibilităţii la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită şi în rândul copiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite