Grecia: Grevă profesorilor şi a celor din sănătate a început

Grecia: Grevă
profesorilor şi a celor din sănătate a început

Salaria'i din Grecia. FOTO: Reuters

Personalul din învăţământ şi din spitalele publice din Grecia au început miercuri o grevă de 48 de ore pentru a protesta faţă de planul de reformă care prevede mii concedieri din sectorul public şi crearea unei „mobilităţi impuse” în acelaşi sector public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Greva este organizată de principalul sindicat al funcţionarilor, Adedy, vizează de asemenea pe cei din profesiile liberale precum jurnaliştii sau avocaţi.

Ieşirea pentru această grevă se desfăşoară cu câteva zile înainte de sosire la Atena a reprezentanţilor „troicii” - Comisia, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – care va realiza un bilanţ al reformelor din Grecia.

Inspectorii acestor instituţii sunt aşteptaţi duminică iar prezentarea evaluării lor este aşteptată pentru sfârşitul lunii octombrie, cel mai devreme.

Mai mult de 9.000 de salariaţi, unii având steaguri negre şi bannere cu sloganul „Nu disponibilizării!”, s-au adunat în faţa clădirii parlamentului din Atena, loc tradiţional de demonstraţii împotriva austerităţii.

„Vrem să spunem Guvernului că sunt deajuns (n.r. – măsurile de austeritate”, a declarat Vasiliki Angelatoum o profesoară de 54 de ani şi mamă a doi copii şomeri, care a cunoscut diminuarea cu aproape 50% a salariului său în timpul crizei.

„Ei disponibilizează fără discernământ. Am ajuns la limită”, a adăugat profesoara din Grecia.

Prim-ministrul grec, Antonis Samaras, a promis sâmbătă că de anul viitor va începe creşterea economică şi speră să convingă creditorii că Grecia nu mai are nevoie de noi măsuri de austeritate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: