Erdogan i-a spus lui Biden că nu va renunţa la avioanele şi rachete ruseşti

Erdogan i-a spus lui Biden că nu va renunţa la avioanele şi rachete ruseşti

„După decizia SUA de a se retrage din Afganistan, Turcia îşi poate asuma mai multe responsabilităţi în această ţară”, a spus Erdogan.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că i-a transmis omologului său american Joe Biden, în cadrul primei lor întâlniri, că Turcia nu-şi va schimba poziţia în privinţa rachetelor defensive ruseşti S-400, din cauza cărora Washingtonul a sancţionat Ankara, a relatat presa turcă joi, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Achiziţionarea de către Ankara a rachetelor ruseşti S-400 a încordat ralaţiile cu SUA şi NATO, din cauza îngrijorărilor că sistemul nu este compatibil cu sistemul defensiv al alianţei şi ar putea constitui o ameninţare pentru avioanele F-35. Turcia, care a fost înlăturată din programul de achiziţie a avioanelor F-35 din cauza rachetelor ruseşti, respinge îngrijorările, conform Digi24. 

„I-am spus (lui Joe Biden - n.r.) să nu se aştepte ca Turcia să aibă poziţii diferite în privinţa avioanelor F-35 şi a rachetelor S-400, pentru că noi am făcut ce trebuia să facem în privinţa F-35 şi am plătit banii necesari”, le-a declarat Erdogan reporterilor la întoarcerea sa din Azerbaidjan.

„În perioada următoare, miniştrii noştri de Externe, al Apărării şi şefii industriei de apărare se vor întâlni cu omologii lor”, a mai spus preşedintele Turciei. 

Ankara şi Washington-ul încearcă să treacă peste diferendele dintre ele şi să se concentreze pe cooperare în zonele de interes, cum ar fi Afganistan şi Siria, deşi Turcia a fost furioasă din cauza sprijinului american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care le consideră grupări teroriste.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările