Erdogan i-a spus lui Biden că nu va renunţa la avioanele şi rachete ruseşti

0
0
„După
decizia SUA de a se retrage din Afganistan, Turcia îşi poate asuma mai multe
responsabilităţi în această ţară”, a spus Erdogan.
„După decizia SUA de a se retrage din Afganistan, Turcia îşi poate asuma mai multe responsabilităţi în această ţară”, a spus Erdogan.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că i-a transmis omologului său american Joe Biden, în cadrul primei lor întâlniri, că Turcia nu-şi va schimba poziţia în privinţa rachetelor defensive ruseşti S-400, din cauza cărora Washingtonul a sancţionat Ankara, a relatat presa turcă joi, potrivit Reuters.

Achiziţionarea de către Ankara a rachetelor ruseşti S-400 a încordat ralaţiile cu SUA şi NATO, din cauza îngrijorărilor că sistemul nu este compatibil cu sistemul defensiv al alianţei şi ar putea constitui o ameninţare pentru avioanele F-35. Turcia, care a fost înlăturată din programul de achiziţie a avioanelor F-35 din cauza rachetelor ruseşti, respinge îngrijorările, conform Digi24. 

„I-am spus (lui Joe Biden - n.r.) să nu se aştepte ca Turcia să aibă poziţii diferite în privinţa avioanelor F-35 şi a rachetelor S-400, pentru că noi am făcut ce trebuia să facem în privinţa F-35 şi am plătit banii necesari”, le-a declarat Erdogan reporterilor la întoarcerea sa din Azerbaidjan.

„În perioada următoare, miniştrii noştri de Externe, al Apărării şi şefii industriei de apărare se vor întâlni cu omologii lor”, a mai spus preşedintele Turciei. 

Ankara şi Washington-ul încearcă să treacă peste diferendele dintre ele şi să se concentreze pe cooperare în zonele de interes, cum ar fi Afganistan şi Siria, deşi Turcia a fost furioasă din cauza sprijinului american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care le consideră grupări teroriste.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite