David Cameron vrea recurgerea „la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură” asupra Rusiei

David Cameron
vrea recurgerea „la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură”
asupra Rusiei

Prim-ministru, David Cameron. FOTO: Reuters

Liderul executivului de la Londra, David Cameron, a subliniat luni că Rusia va trebui să facă faţă unor presiuni „diplomatice, politice, economice şi de altă natură” pentru că „a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei,  dorind „să trimită un mesaj foarte clare, informează „The Belfast Telegraph”.

Prim-ministrul britanic a dat declaraţii luni după ce a prezidat o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate la reşedinţa sa din 10, Downing Street.

„Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură”, a declarat liderul de la Londra.

Cameron a precizat şi faptul că ultimul situaţia „foarte îngrijorătoare”, dat fiind faptul că forţele ruse au dat un ultimatum militarilor ucraineni aflaţi în peninsula Crimeea, cerându-le acestora să se predea, informează „The Belfast Telegraph”.

Declaraţiile premierului britanic vin într-un moment în care Uniunea Europeană a ameninţat că va reconsidera relaţiile sale cu Rusia, în absenţa „detensionării” situaţiei din Ucraina. „Ceea ce vrem să vedem este stabilitate şi că statele respectă statul de drept”, a adăugat liderul executivului de la Londra.

David Cameron a avut în cursul aceleiaşi zile o convorbire cu preşedintele francez Francois Holland, om de stat cu care a discutat probleme legate de chestiunea ucraineană.

„Ei au semnalat de asemenea voinţa Uniunii Europene de a sprijini şi de a se angaja în eforturile de mediere internaţională, în relaţia cu ONU şi OSCE”, şi au convenit "să rămână în coordonare constantă în circumstanţele prezente şi să pregătească împreună reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern europeni din 6 martie”, potrivit unui comunicat al emis de departamentul de presă de la Palatul Elysee.

Pe de altă parte, la Kiev, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a calificat la rândul său situaţia din Ucraina ca fiind „cea mai gravă criză din Europa” de la începutul secolului şi a avertizat Moscova în legătură cu „preţul semnificativ” al intervenţiei militare în Crimeea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: