Cum s-a pregătit Joe Biden pentru întoarcerea în Europa. Marea Britanie, prima escală a preşedintelui SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden, soseşte astăzi în Europa
Preşedintele SUA, Joe Biden, soseşte astăzi în Europa

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, pleacă în această dimineaţă spre Europa, în prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului, menită să întărească relaţiile transatlantice după perioada Trump şi să trimită un avertisment Rusiei.

La aproape cinci luni de la venirea la putere, preşedintele SUA , Joe Biden, ajunge, astăzi, în Regatul Unit, prima oprire a unui turneu european dens, care se va încheia cu o întâlnire cu Vladimir Putin. Însoţit de prima doamnă, Jill Biden, preşedintele democrat va participa la summitul G7 din Cornwall, unde pandemia Covid-19 şi clima vor fi printre temele prioritare. Avionul prezidenţial Air Force One va decola miercuri dimineaţă devreme de la baza militară Andrews din suburbiile Washingtonului. 

Prima oprire: baza Mildenhall din estul Regatului Unit, unde preşedintele va vorbi cu membrii forţelor aeriene americane. Joi are programată o întâlnire cu premierul britanic Boris Johnson. Duminică, Joe Biden va fi primit, la Castelul Windsor, de regina Elisabeta a II-a. 

Măsuri de securitate sporite

Autoritătile britanice au întărit măsurile de securitate în condiţiile în care reuniunile principalelor şapte state dezvoltate sunt în mod tradiţional însoţite de proteste.

Aproximativ 6.500 de poliţişti şi forţe speciale vor fi desfăşuraţi în Cornwell, o regiune pitorească din sud-vestul Angliei, pe malul mării, unde se vor întâlni liderii G7, la sfârşitul acestei săptămâni. G7 reuneşte ţări democratice, cu cele mai puternice economii din lume, iar summit-ul lor din această săptămână este primul faţă în faţă din ultimii doi ani. Aceste reuniuni sunt adesea însoţite de proteste de proporţii. În acest an, 20 de organizaţii care se opun politicilor grupul G7 au anunţat proteste, iar iniţiatorii lor au promis că vor fi „gălăgioşi, perturbatori şi enervanţi”.

Poliţiştii responsabili de siguranţa summitului vor patrula pe uscat şi vor desfăşura zeci de ambarcaţiuni de poliţie şi pe mare. Summitul liderilor din grupul G7 va fi dominat de pandemie şi în special de nevoia de a distribui vaccinuri ţărilor sărace şi de ajungerea la un acord privind un impozit global pentru companiile multinaţionale.

De vineri, 11 iunie, Biden va participa, pentru prima oară în calitate de preşedinte al Statelor Unite, la summit-ul G7, forumul celor mai mari economii ale lumii.

Acolo va purta discuţii cu premierul britanic, preşedintele francez, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Yoshihide Suga, cancelarul german, Angela Merkel şi cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel.

La G7 urmează să se finalizeze acordul agreat săptămâna trecută pentru stabilirea unui impozit global minim pe profit pentru marile corporaţii. Acordul a fost deja stabilit între miniştrii de finanţe ai statelor, la întâlnirea din 5 iunie.

În 13 iunie, după terminarea discuţiilor cu ceilalţi lideri G7, preşedintele Biden şi prima doamnă a SUA vor merge la castelul Windsor pentru prima sa întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a.

Pentru suverana britanică, vizita marchează întâlnirea sa cu al 13-lea preşedinte american de la venirea sa pe tronul Marii Britanii şi Irlandei de Nord în urmă cu 69 de ani. Primul preşedinte american care s-a întâlnit cu Elisabeta a II-a a fost Harry Truman, în 1951, pe vremea când aceasta era încă prinţesă moştenitoare.

De-a lungul domniei sale, singurul preşedinte SUA pe care nu l-a întâlnit a fost Lyndon Johnson.

După Regatul Unit, Joe Biden va călători la Bruxelles pentru summit-ul NATO, unde va avea o discuţie privată cu preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Summit-ul NATO, dar şi întâlnirea cu Erdogan, au loc pe fondul unei erodări de ani de zile a relaţiilor turco-americane. Erdogan a avertizat, înainte de summit că SUA „riscă să piardă un prieten preţios prin încolţirea Turciei”.

Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid susţinând ideea unui război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci. 

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme „angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice”.

„Călătoria mea în Europa este o oportunitate pentru America de a mobiliza democraţiile din întreaga lume”, a asigurat Biden care insistă, de la venirea sa la putere, că Statele Unite s-au întors şi intenţionează să se implice pe deplin gestionarea afacerilor internaţionale.

Cum s-a pregătit liderul Casei Albe pentru aceast turneau de opt zile, care îl va duce şi la Bruxelles şi în timpul căruia va avea o mulţime de întâlniri bilaterale? „Se pregăteşte de 50 de ani”, a răspuns purtătorul său de cuvânt, Jen Psaki, într-o aluzie la foarte lunga carieră politică a preşedintelui în vârstă de 78 de ani, care a fost ales pentru prima dată în Senat în 1972, la vârsta de 29 de ani. . "El îi cunoaşte pe unii dintre aceşti lideri, inclusiv pe preşedintele Putin, de zeci de ani", a insistat ea.

Puternic criticată pentru că a întârziat să împărtăşească vaccinurile împotriva Covid-19 cu restul lumii, Casa Albă încearcă acum să se poziţioneze ca lider în această problemă. „Statele Unite sunt hotărâte să lucreze la vaccinarea internaţională cu acelaşi sentiment de urgenţă pe care l-am arătat în ţara noastră”, insistă Joe Biden. Washington tocmai a anunţat că 75% din cele 80 de milioane de doze de vaccinuri promise ţărilor străine până la sfârşitul lunii iunie vor fi distribuite prin intermediul dispozitivului de partajare Covax. Acesta din urmă a fost creat pentru a asigura distribuţia echitabilă a vaccinurilor, în special către ţările cu venituri mici. 

Suzanne Maloney, de la grupul de reflecţie Brookings, cu sediul la Washington se întreabă dacă „dorinţa lui Biden de a se reconecta cu aliaţii va trebui să depăşească nu numai cicatricile din ultimii patru ani Trump, ci şi întrebările persistente cu privire la sănătatea democraţiei americane”. 

Înaintea convorbirilor de la Geneva cu preşedintele Putin, liderul american va discuta cu aliaţii şi partenerii din NATO şi Uniunea Europeană şi va participa la summitul G7 din Marea Britanie. 

Întâlnirea cu Vladimir Putin, programat pentru 16 iunie la Geneva, va fi punctul culminant al acestei prime călătorii, care vine într-un moment în care Joe Biden se află în dificultate în ţara sa, pe fondul tensiunilor din propria tabără. Ucraina, Belarus, soarta opozantului rus închis Alekseï Navalni, atacuri cibernetice: discuţiile promit să fie dificile. Casa Albă, care alternează mesaje conciliatoare cu avertismente, insistă asupra faptului că are aşteptări modeste. Singurul obiectiv propus: să facă relaţiile dintre cele două ţări mai „stabile şi previzibile”.

„Problema este că Putin nu vrea neapărat o relaţie mai stabilă şi mai previzibilă”, rezumă diplomatul american Alexander Vershbow, fostul număr doi al Alianţei Nord-Atlantice. Preşedinţia americană a oferit puţine detalii despre conduita acestui  tête-à-tête. casa Albă a sugerat doar că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în timpul întâlnirii Putin-Trump de la Helsinki în 2018, o conferinţă de presă comună între cei doi bărbaţi nu era pe ordinea de zi. 

Consilierul premierului Marii Britanii pentru securitate naţională, la Moscova

În acest context este de remarcat vizita la Moscova a consilierului premierului britanic pentru securitate naţională, Stephen Lovegrove, pentru convorbiri cu colegii săi ruşi. 

„Sir Stephen Lovegrove, consilier pe probleme de securitate naţională din Marea Britanie, se află astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu omologii săi ruşi şi pentru a discuta o serie de probleme de interes reciproc. Este foarte importantă menţinerea canalelor de comunicare între cele două ţări deschise” – a anunţat ambasata Marii Britanii la Moscova, care a precizat că „vizita este prevăzută pentru o zi”.

Menţionăm că Stephen Lovegrove a fost numit consilier pentru securitate naţională al premierului britanic în ianuarie anul acesta. În luna mai, acesta s-a aflat la Washington, unde a avut consultări cu omologul său american, Jake Sullivan. Atunci Rusia a constituit unul dintre subiectele centrale ale întâlnirii americano-britanice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite