Coronavirus în Spania. Poliţia recurge la drone pentru a-i avertiza pe locuitori să rămână în case. Soţia premierului, test pozitiv VIDEO

Coronavirus în Spania. Poliţia recurge la drone pentru a-i avertiza pe locuitori să rămână în case. Soţia premierului, test pozitiv VIDEO

Dronele  difuzează mesaje către trecători, spunându-le să rămână acasă

Poliţia din capitala Spaniei, Madrid, a trebuit să recurgă sâmbătă la drone echipate cu portavoci pentru a-i convinge pe oamenii care se plimbau pe străzi să intre în casă şi să se autoizoleze pentru a evita noi îmbolnăviri cu coronavirus, scrie presa spaniolă.

 
Dronele pot fi văzute difuzând mesaje către trecători, spunându-le să rămână acasă şi să evite să iasă afară, dacă nu este absolut necesar,  pe fondul închiderii la nivel naţional a adunărilor publice, barurilor, restaurantelor, cluburilor şi multe altele. Aparatele de zbor fără pilot au fost utilizate în zone din apropierea Podului Toledo, în sudul capitalei Spaniei. Podul Toledo se află în apropiere de Madrid Rio, un parc fluvial de-a lungul râului Manzanares, preferat de madrileni în zilele libere şi cu vreme bună, aşa cum a fost cazul sâmbătă., cum ar fi Podul Segovia şi Puerta del Sol.
 
Autorităţile spaniole au restrâns în urmă cu câteva zile accesul la clădiri şi alte spaţii publice pentru a evita mulţimile mari de oameni care favorizează pandemia, făcând apeluri constante la populaţie să evite călătoriile şi să rămână în locuinţe, mai ales în regiunea Madridului, cea mai afectată de criza sanitară din Spania.
 
Totuşi, mulţi oameni s-au deplasat în zone turistice de coastă sau au ieşit sâmbătă în parcuri sau la plimbare prin împrejurimile Madridului.
 
Primăria Madridului a decis să închidă toate parcurile din capitală pe fondul aglomeraţiei produse în timpul dimineţii de sâmbătă. Şi în acest caz autorităţile au folosit portavoci pentru a-i îndemna pe oameni să se ducă acasă.
 
Tot sâmbătă, serviciile de urgenţă din regiunea Madrid au cerut tuturor cetăţenilor să părăsească zonele de recreere din nordul capitalei, după ce pădurarii au anunţat autorităţile că parcările dintr-o cunoscută zonă turistică erau pline de maşini. 
 
Soţia premierului, test pozitiv la coronavirus 
 
Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că soţia premierului Pedro Sanchez a fost testată pentru noul coronavirus, iar testul este pozitiv. „Testele făcute în ultimele ore la Moncloa (reşedinţa premierului - n.r.) persoanelor din cercul de apropiaţi ai premierului s-au dovedit pozitive în cazul soţiei sale, Doña Begoña Gómez”, informează un comunicat. „Atât dna. Gómez, cât şi preşedintele (Consiliului de Miniştri, adică premierul - n.r.) se simt bine, vor rămâne la Moncloa şi vor respecta măsurile de prevenţie stabilite de autorităţile medicale”, se mai arată în comunicatul citat de CNN.
 
Guvernul spaniol va prelua controlul tuturor resurselor poliţieneşti şi sanitare
 
Guvernul spaniol îşi va asuma controlul tuturor forţelor de poliţie regionale şi locale din ţară şi va avea liste ale Forţelor Armate, pentru eventualitatea în care va fi nevoie să le utilizeze, în cadrul stării de alarmă decretate sâmbătă pe o perioadă de 15 zile pentru combaterea coronavirusului, informează EFE.
 
Guvernul spaniol impune o carantină cvasitotală, notează la rândul său AFP, care precizează că spaniolii îşi vor putea părăsi locuinţele doar pentru a se duce la muncă sau pentru a face cumpărături de primă necesitate.
 
În plus, executivul va prelua controlul tuturor resurselor sanitare din ţară şi va fi "autoritatea competentă" în întreaga Spanie, a anunţat premierul Pedro Sanchez, într-o conferinţă de presă desfăşurată după consiliul de miniştri în care au fost adoptate o serie de decizii drastice.
 
Astfel, guvernul spaniol a restrâns libertatea de mişcare în întreaga ţară, cu excepţia motivelor excepţionale. Măsurile, cele mai drastice aprobate de guvernul spaniol în decenii, includ închiderea şcolilor la nivel naţional începând cu această sâmbătă, precum şi a centrelor comerciale neesenţiale, a centrelor sportive şi culturale. Transportul feroviar pe distanţe medii va fi redus.
 
Guvernul de la Madrid a luat totodată măsuri pentru garantarea aprovizionării cu alimente şi produse esenţiale, furnizarea de electricitate, precum şi transportul de mărfuri, îndeosebi cel necesar pentru aprovizionarea populaţiei.
 
"Intrăm într-o nouă fază" a luptei împotriva COVID-19 şi "nu ne va tremura mâna", a insistat şeful guvernului spaniol, care a recunoscut totodată că impactul economic al pandemiei "va fi mare". ''Trebuie să fim cu toţii uniţi'', a declarat Sanchez, citat de Reuters. "Măsurile pe care le vom adopta sunt drastice şi vor avea consecinţe", a insistat el, potrivit El Pais.
 
Spania, cu o populaţie de 46,7 milioane de oameni, a înregistrat aproape 6.400 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Aproape jumătate sunt în regiunea Madrid, iar sâmbătă a anunţat 1.159 de noi cazuri de îmbolnăvire şi 63 de decese, ceea ce ridică bilanţul morţilor la 196.
 
Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în întreaga lume, cu un total de 142.539 de cazuri confirmate, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 
 
Dintre cele 9.769 de cazuri noi, aproape 7.000 au fost înregistrate în ţări din Europa, în timp ce în China au fost doar 18 cazuri, potrivit raportului zilnic al OMS, scrie Agerpres.
 
Numărul deceselor de COVID-19 în lume este 5.393, iar dintre acestea 438 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore.
 
Italia a rămas cel mai grav afectată în ultimele zile, cu 2.547 de cazuri noi şi 252 de decese, în timp ce în Spania situaţia a continuat să se agraveze cu 1.266 de persoane contaminate şi 120 de decese.
 
În Italia, numărul total de pacienţi cu COVID-19 este de 17.660, iar în Spania 4.231, ceea ce o face a doua ţară europeană cu cea mai mare rată de contagiune.
 
În lume, Iranul este locul în care coronovirusul se răspândeşte cel mai rapid cu 1.289 de cazuri şi 514 decese.
 
În Asia, situaţia se îmbunătăţeşte, deoarece pe lângă China, şi Coreea de Sud are cifre îmbucurătoare: doar 107 cazuri şi 6 decese în ultimele 24 de ore.
 
Treisprezece noi ţări au anunţat cazuri de infectare, totalizând 135 de ţări sau teritorii afectate.

FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO Mediafax / Hepta
/ ABACAPRESS
/ Carlo Cozzoli
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
  • FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS / Carlo Cozzoli 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările