Conflictul din estul Ucrainei. Kievul se teme să nu cadă în capcana Moscovei, Erdogan îşi oferă ajutorul

Conflictul din estul Ucrainei. Kievul se teme să nu cadă în capcana Moscovei, Erdogan îşi oferă ajutorul

Preşedintele Turciei, Recept Erdogan, intâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodomir Zelenski

Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a afirmat sâmbătă că ţara sa ar putea fi provocată de agravarea situaţiei de către Rusia, în conflictul din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, transmite Reuters. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut sâmbătă să se pună capăt evenimentelor "îngrijorătoare" din regiunea Donbas şi a adăugat că ţara sa este gata să ofere ajutorul necesar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taran a spus că acuzaţiile ruseşti referitoare la drepturile vorbitorilor de limbă rusă ar putea fi un motiv pentru reluarea agresiunii armate împotriva Ucrainei.

"În acelaşi timp, trebuie remarcat faptul că intensificarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este posibilă numai dacă se ia o decizie politică adecvată la cel mai înalt nivel de la Kremlin", a afirmat ministrul într-un comunicat.

Kievul a dat semnalul de alarmă în legătură cu o acumulare de forţe ruseşti lângă graniţa dintre Ucraina şi Rusia şi cu privire la creşterea violenţei de-a lungul liniei de contact care separă trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia în Donbas.

Mişcările militare ruseşti au alimentat îngrijorarea că Moscova se pregăteşte să trimită forţe în Ucraina.

Kremlinul neagă că trupele sale sunt o ameninţare, dar spune că vor rămâne în zonă atât timp cât consideră potrivit.

Un oficial de rang înalt de la Kremlin, Dmitri Kozak, a declarat săptămâna trecută că Rusia va fi nevoită să-şi apere cetăţenii din estul Ucrainei, în funcţie de amploarea conflictului militar de acolo.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi omologii săi francezi şi germani au cerut vineri Rusiei să oprească creşterea efectivelor armate în zonă şi şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în confruntarea cu Moscova.

Erdogan îşi oferă ajutorul

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut sâmbătă să se pună capăt evenimentelor "îngrijorătoare" din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, după o întrevedere la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şi a adăugat că ţara sa este gata să ofere ajutorul necesar, transmite Reuters.

Erdogan şi Zelenski au purtat convorbiri sâmbătă la Istanbul, pe fondul tensiunilor dintre Kiev şi Moscova pe tema conflictului din Donbas.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean, Erdogan şi-a exprimat speranţa ca acest conflict să fie soluţionat pe cale paşnică, prin dialog pe baza tradiţiei diplomatice, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu integritatea teritorială a Ucrainei.

La rândul său, Zelenski a apreciat că poziţiile diplomatice ale Kievului şi Ankarei coincid în privinţa ameninţărilor din regiunea Mării Negre şi a răspunsului la aceste ameninţări.

Zelenski a adăugat că l-a informat pe Erdogan "în detaliu" pe tema situaţiei din regiunea Donbas.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri Kievul de ''acţiuni provocatoare periculoase'' în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, într-o convorbire telefonică avută cu omologul său turc.

Violenţele s-au intensificat între trupele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările