Cehia exclude agenţia nucleară rusă dintr-o licitaţie după scandalul expulzării diplomaţilor

Cehia exclude agenţia nucleară rusă dintr-o licitaţie după scandalul expulzării diplomaţilor

Premierul Cehiei, Andrej Babis. Foto Pixabay

Cehia renunţă la colaborarea cu agenţia nucleară rusă, Rosatom, în urma conflictului şi tensiunilor diplomatice legate de expulzarea reciprocă a mai multor diplomaţi ruşi şi cehi. Anteriror, participarea Rosatom la licitaţie a dus inclusiv la o criză politică în interiorul guvernului de la Praga şi la demiterea ministerului de externe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia guvernului de la Praga de a renunţa la compania rusă pentru construirea unei noi centrale nucleare, a fost luată ca urmare a conflictului diplomatic dintre cele două ţări.

Acestea au expluzat reciproc diplomaţi, iar Praga a acuzat serviciile secrete ruse că sunt responsabile de o explozie de la un depozit din muniţii din 2014, soldat cu moartea a două persoane.

„Nu se va cere Rosatom să furnizeze documente pentru evaluarea securităţii”, a declarat jurnaliştilor ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek.

După această decizie de excludere, companiile FED, franceză, KHNP, sud-coreeană, şi Westinghouse, americană, rămân în cursă pentru a câştiga contractul pentru construirea unei noi unităţi în centrala nucleară Dukovany, situată în sudul ţării, până în 2036, conform Agerpres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările