Ce şi-au dăruit Boris Johnson şi Joe Biden: o fotografie cu un lider al mişcării antisclavagiste, respectiv o bicicletă. Cum le-au ales FOTO

Ce şi-au dăruit Boris Johnson şi Joe Biden: o fotografie cu un lider al mişcării antisclavagiste, respectiv o bicicletă. Cum le-au ales FOTO

Joe Biden şi Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson i-a dăruit preşedintelui american Joe Biden cu ocazia summitului G7 la Cornwall o fotografie înrămată cu Frederick Douglass, o figură importantă a mişcării aboliţioniste americane din secolul al XIX-lea. Echipa acestuia a ales-o după o căutare pe Wikipedia fiind la curent cu interesul său pentru istoria sclavagismului, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

La rândul său, preşedintele american i-a dăruit lui Boris Johnson o bicicletă produsă în SUA , imprimată cu steagurile ambelor ţări. Soţia sa, Carrie, a primit o geantă realizată de soţiile militarilor americani şi o eşarfă de mătase. 
 
Jill Biden, prima doamnă, a primit un exemplar din primul tiraj al volumului „The Apple Tree”, de Daphne du Maurier, o culegere de povestiri scurte care include „The Birds”, după care s-a inspirat Alfred Hitchcock. Downing Street a declarat că alegerea a fost făcută pentru a reflecta legăturile lui Du Maurier cu Cornwall, unde se desfăşoară summit-ul G7.
 
Fotografia dăruită lui Joe Biden a fost realizată de cercetătoarea Melissa Highton după o frescă din Scoţia, pictată de artistul Ross Blair la Edinburgh, unde a locuit o perioadă Frederick Douglass (1818 1895), un sclav care a fugit în Marea Britanie înainte de a deveni o figură proeminentă în mişcarea antisclavagistă din SUA.
 
 
„Sunt foarte încântată că fotografia mea va fi în colecţiile de la Casa Albă. Sunt sigură că ştie că a fost aleasă special având în vedere interesul pentru Douglass şi pentru istoria noastră comună”, a spus profesoară care a oferit imaginea cu licenţă deschisă.
 
Artistul din Edinburgh Ross Blair a dezvăluit pentru BBC că a primit un apel de la Ministerul britanic de interne prin care i s-a cerut permisiunea pentru a folosi pictura lui ca dar pentru Joe Biden.
 
„Este o mare onoare şi o uriaşă platformă globală. Gândul că ar putea fi agăţată pe un perete al Casei Albe este ceva fabulos şi emoţionant. Este o mare onoare şi recunoaştere. Când am fost rugat să pictez această frescă, nu ştiam nimic despre Frederick Douglass şi am fost destul de şocat să aflu ce rol a jucat în abolirea sclaviei”, a spus acesta.
 
Douglass s-a născut în sclavie în Maryland. Şi-a deschis drumul către libertate la 20 de ani după ce s-a dat drept marinar, prezentând documente de identitate false obţinute de la un bărbat de culoare eliberat din sclavie. 
 
În anii 1840, a făcut înconjurul Marii Britanii şi Irlandei da pentru a ţine discursuri şi când a vorbit despre aceste turnee a spus că nu a dat peste discriminare.
 
A îndrăgit Edinburgh şi Scoţia şi şi-a luat numele său de om liber dintr-un poem al scriitorului scoţian Walter Scott.
 
Întors în SUA, a devenit o figură importantă în spaţiul public american, fiind consultat chiar de preşedintele Abraham Lincoln în materie de probleme ale populaţiei de culoare pe parcursul Războiului Civil din SUA.
 

Bicicleta lui Boris

 
Darul lui Biden a fost numit „Bicicleta lui Boris” pentru a reflecta pasiunea acestuia pentru ciclism şi provine de la un mic magazin din Philadelphia. Stephen Bilkeny, proprietarul Philly's Bilkeny Cycle Works, a avut mai puşin de două săptămâni să realizeze comanda după un mail primit pe 23 mai de la Departamentul de Stat. De regulă o bicicletă personalizată la acest magazin are un termen de execuţie de minim 6 luni.
 
 
Presa americană a speculat asupra preţului bicicletei, unele publicaţii au estimat darul la 6.000 de dolari, în timp ce alţii au stabilit o sumă de 1.500 de dolari americani.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările