Carrie Johnson, proaspăta soţie a premierului britanic, îşi face debutul ca „primă doamnă”. Gluma lui Joe Biden şi replica lui Boris Johnson FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Carrie Johnson, proaspăta soţie a premierului britanic şi-a făcut debutul ca „primă doamnă” joi, după ce i-a primit în Cornwall (sud-vestul Angliei) pe preşedintele american Joe Biden şi pe soţia sa Jill, înainte de summitul G7 de vineri.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Boris Johnson s-au plimbat pe malul mării alături de soţii, iar apoi s-au retras pentru discuţii, în timp ce primele doamne au luat ceaiul împreună.

Înainte însă au participat la o şedinţă foto şi au glumit. Biden a spus că este o plăcere să o întâlnească prima oară pe proaspăta soţie a lui Johnson observând că amândoi au alături femei care nu sunt de nasul lor.

„Nu am de gând să obiectez, nu îl voi contrazice pe preşedinte în această privinţă şi nu o voi face nici în alte chestiuni. Cred că are mari şanse să aibă dreptate”, a fost replica lui Johnson.

Jill Biden, prima doamnă a SUA, a declarat joi că soţul ei s-a pregătit intens pentru întâlnirea cu ceilalţi lideri G7.

„A studiat săptămâni întregi şi a lucrat până azi . Îi cunoaşte pe majoritatea liderilor care vor fi aici. Joe iubeşte politica externă. Este punctul său forte”, a spus Jill Biden care a purtat un sacou negru pe spatele căruia scria „LOVE” (Iubire).

GALERIE FOTO

Vineri, premierul britanic şi soţia sa de două săptămâni Carrie Johnson, 33 de ani, îi vor întâmpina pe ceilalţi lideri ai Grupului celor 7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia - la hotelul Carbis Bay din Cornwall.

Cele două Prime Doamne nu sunt singurele debutante la summit G7 - în aceeaşi situaţie se află şi Mariko Suga, soţia noului premier al Japoniei Yoshihide Suga, şi Maria Serenella Cappello, soţia premierului italian Mario Draghi. Brigitte Macron, soţia preşedintelui francez Emmanuel Macron este veterana grupului, luând parte deja la un număr de summituri, ultima dată în 2019 când s-a ocupat de găzduirea liderilor G7 la Biarritz, Franţa. Carrie Symonds, iubita premierului britanic pe atunci, nu a participat la acest summit.

Summitul de anul trecut, ce urma să fie găzduit în SUA de soţii Trump, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19.

Debutul lui Carrie Johnson la summitul din Cornwall a fost expus pe larg în presa britanică. The Telegraph a scris despre oportunitatea de a exercita „diplomaţie soft”, în timp ce The Guardian a subliniat mai degrabă „inteligenţa ei politică” ca fost director de cuminicare al Partidului Conservator. Inevitabil şi ţinuta ei a stârnit un mare interes şi speculaţii, Telegraph chiar sugerând că proaspăta soţie a premierului britanic ar putea apela la închirierea unei garderobe în vederea evenimentului.

Hainele pe care le va alege la „fotografia de familie” cu siguranţă vor fi în centrul atenţiei şi atent analizate, cum de altfel va fi şi programul activităţilor organizate pentru omoloagele sale pe parcursul şedinţelor summit-ului.

Liderii G7 şi soţiile lor vor lua parte vineri seara la o recepţie găzduită de regina Elisabeta, prinţul Charles şi Camilla, ducesa de Cornwall şi ducii de Cambridge, urmată de cină cu peşte şi soiuri de brânză din Cornish.

Sâmbătă seara soţii Johnson îi vor primi pe oaspeţii lor la un grătar pe plaja din Carbis Bay, care va fi precedat de o defilare aeriană a Săgeţilor Roşii (ale Forţelor aeriene britanice) şi cântece marinăreşti.

Carrie Symonds şi Boris Johnson s-au căsătorit pe 29 mai în cadrul unei ceremonii private la catedrala Westminster, după ce şi-au amânat din cauza pandemiei nunta programată anul trecut. Cei doi au un băiat născut anul trecut pe 29 aprilie.

Potrivit comunicatului Casei Albe, Joe Biden şi liderii G7, vor „discuta depsre modalităţi de a crea o economie globală mai echitabilă, durabilă şi mai favorabilă incluziunii, care să răspundă provocărilor unice ale timpului nostru. Preşedintele Biden şi partenerii din G7 sunt dedicaţi unei redresări globale de care să beneficieze clasa de mijloc şi familiile muncitoare, acasă şi în întreaga lume. "

Se aşteaptă ca grupul să anunţe o aprobare pentru impozitul minim global de cel puţin 15%, o revizuire a sistemului fiscal global condusă de Biden, după ce secretarul Trezoreriei Janet Yellen şi omologii săi au anunţat un acord în această privinţă la începutul acestei luni la Londra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite