Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile. Câte ore vor lucra angajaţii pentru a beneficia de 3 zile de weekend

Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile. Câte ore vor lucra angajaţii pentru a beneficia de 3 zile de weekend

FOTO Arhivă

Angajaţii din Belgia vor avea dreptul de a lucra patru zile pe săptămâna, câte 10 ore pe zi, fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliţia aflată la guvernare, scrie The Guardian.

Astfel, belgienii vor beneficia de trei zile de weekend. Angajaţii îşi vor putea schimba programul de la o săptămână la alta pentru a-şi organiza mai bine viaţa privată.

Companiile din Belgia pot refuza cererea angajaţilor pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceştia vor lucra acelaşi număr de ore ca şi până acum, dar angajatorii trebuie să îşi justifice decizia, potrivit Digi24. 

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că obiectivul reformelor din piaţa muncii este să creeze o economie mai dinamică şi mai productivă, ţara neoferind acelaşi grad de dinamism precum alte state.

În cadrul acestor reforme, se mai regăseşte şi un set de reguli rigide care nu este pe placul grupurilor de afaceri.

Companiile cu cel puţin 20 de angajaţi vor trebui să le ofere opţiuni de „deconectare”, mai precis relaxare, după orele de muncă, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi obligaţi să răspundă la telefon sau la e-mail între 11 seara şi 5 dimineaţa.

Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 şi 2019 şi a devenit între timp modelul preferat de 85% din populaţia activă a ţării. Scoţia a început să testeze acest model de lucru luna trecută şi a pus la dispoziţia companiilor participante un fond de 10 milioane de lire. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările