Austria ia în calcul producţia vaccinului Sputnik V şi al celui chinez, dacă vor fi autorizate în Europa

Austria ia în calcul producţia vaccinului Sputnik V şi al celui chinez, dacă vor fi autorizate în Europa

FOTO Shutterstock

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, s-a arătat deschis ca vaccinul rusesc Sputnik V şi cel chinez contra Covid-19 să fie produse în Austria, dacă obţin autorizaţie de la Uniunea Europeană, scrie AFP.

"Dacă producătorii de vaccinuri ruseşti şi chineze obţin undă verde în Europa, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţi de producţie în companiile naţionale corespunzătoare" pentru aceste vaccinuri, a afirmat liderul conservator într-un interviu pentru publicaţia Welt am Sonntag.

"Exact ca pentru fabricanţii din alte ţări", a insistat el. "Este vorba de a obţine un vaccin sigur pe cât de repede posibil, nu contează de cine e fabricat", a continuat el. 

Sebastian Kurz a precizat şi că s-ar putea injecta cu vaccinul rusesc dacă este autorizat în Europa. 

"Depinde doar de eficienţa, siguranţa şi disponibilitatea lor, nu de luptele geopolitice", a precizat el, în contextul în care relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat recent, în special după presupusa otrăvire şi arestare a opozantului rus Alexei Navalnîi. 

Cancelarul german Angela Merkel s-a arătat şi ea deschisă pentru folosirea Sputnik V în UE, subiect controversat, după publicarea rezultatelor ştiinţifice pozitive privind eficienţa sa de o prestigioasă revistă medicală.  

Ea a întredeschis şi uşa pentru vaccinul chinez, subliniind că o ţară precum "Serbia vaccinează mai repede" decât restul Europei "cu vaccinul chinez".                

UE a autorizat până în prezent trei vaccinuri contra Covid: cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările