Ambasada nord-coreeană din Berlin, utilizată de Phenian pentru a obţine echipamente nucleare

Ambasada nord-coreeană din Berlin, utilizată de Phenian pentru a obţine echipamente nucleare

Ambasada Coreei de Nord din Berlin Foto: EPA-EFE

Coreea de Nord şi-a folosit ambasada din Berlin pentru a obţine echipamente destinate programelor sale nuclear şi balistic. Declaraţia a fost făcută de şeful Serviciului de informaţii interne al Germaniei (Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei, BfV), Hans-Georg Maaßen.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am constatat că au avut loc multe activităţi de achiziţii“ prin intermediul ambasadei, a declarat Hans-Georg Maassen, într-un interviu acordat postului public german de televiziune ARD, ce urmează să fie difuzat luni, în cadrul unui documentar, dar din care au fost publicate câteva fragmente, relevă ndr.de.
 
„Din punctul nostru de vedere, acestea erau pentru programul de rachete, dar, în parte, şi pentru programul nuclear“, a mai spus şeful BfV.
 
Potrivit lui, componentele în cauză, a căror natură exactă nu a fost precizată, ar putea fi utilizate atât în industria civilă, cât şi în cea militară. 
 
„Când constatăm astfel de lucruri, le oprim. Dar nu garantăm că identificăm şi blocăm fiecare tentativă“ de acest fel, a declarat Maaßen.
 
Oficiul federal pentru protecţia Constituţiei a obţinut indicii privind astfel de achiziţii în anii 2016 şi 2017, potrivit postului public german.
 
De asemenea, în 2014, un diplomat nord-coreean ar fi încercat să obţină echipament utilizat în dezvoltarea armelor chimice.
 
Afirmaţiile şefului Serviciului german de informaţii interne vin în contextul în care un raport al Naţiunilor Unite, consultat vineri de AFP, acuză Coreea de Nord că a exportat, în perioada ianuarie-septembrie 2017, produse interzise de sancţiunile ONU, obţinând, în total, venituri de aproape 200 de milioane de dolari.
 
Raportul scoate în evidenţă şi proiecte de cooperare militară cu Coreea de Nord reperate în Africa, dar şi în regiunea Asia-Pacific, precum şi cu Siria şi Birmania în domeniul rachetelor balistice. 
 
Totodată, menţionează agenţia anterior citată, raportul se referă la acorduri privind armele convenţionale şi operaţiuni cibernetice pentru a fura secrete militare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările