Alegeri Germania: Social-democratul Olaf Scholz îşi consolidează statutul de favorit la succesiunea cancelarului Angela Merkel

Alegeri Germania: Social-democratul Olaf Scholz îşi consolidează statutul de favorit la succesiunea cancelarului Angela Merkel

FOTO EPA-EFE

Social-democratul Olaf Scholz şi-a consolidat statutul de favorit la succesiunea cancelarului Angela Merkel, impunându-se în ultima mare dezbatere televizată a celor trei candidaţi principali, desfăşurată duminică seara, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare din Germania, care se anunţă dificile pentru conservatori, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Olaf Scholz, 63 de ani, ministru de Finanţe şi vicecancelar, a fost desemnat învingătorul dezbaterii de către 42% dintre telespectatori. Fără carismă, dar liniştitor, liderul social-democrat câştigase deja cele două dezbateri televizate anterioare, prezentându-se ca un administrator experimentat.

Armin Laschet, 60 de ani, candidat al taberei conservatoare a lui Merkel, este văzut învingătorul confruntării electorale de duminică de către 27% dintre persoanele chestionate. Acest renan a dat impresia că nu stăpâneşte bine preocupările sociale, exprimând un nefericit „nu am înţeles” după o intervenţie a ecologistei Annalena Baerbock. Jurista Annalena Baerbock, 40 de ani, a primit doar 25% din opiniile favorabile, conform sondajului efectuat de Forsa.

Aşadar, ceea ce părea de neconceput acum câteva săptămâni devine acum din ce în ce mai probabil, şi anume că dreapta cancelarului federal în exerciţiu riscă să se întoarcă în opoziţie pentru prima dată după 2002.

Dreapta, alcătuită din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), este creditată cu 20-22% în intenţiile de vot, faţă 25-26% pentru social-democraţi (SPD). Verzii ar uma să obţină între 15% şi 17% din voturi.

Inegalităţi sociale, combaterea modificărilor climatice, digitalizarea şi securitatea internă au dominat dezbaterea de duminică, transmisă pe canalele private ProSieben, Kabeleins şi Sat1.

„Este uimitor să vedem că Europa şi politica externă nu au fost abordate în niciuna din cele trei dezbateri”, a comentat „Der Spiegel”, citat de AFP.

Armin Laschet pare să nu mai aibă mijloace la dispoziţie pentru a inversa tendinţa din sondaje, dar surprizele nu sunt excluse. Or, potrivit unui studiu al institutului Allensbach, aproximativ 40% dintre alegătorii germani încă nu ştiu pentru cine vor vota în scrutinul din 26 septembrie.

Totuşi, un lucru este sigur: ecologiştii ar urma să joace un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliţie, care ar necesita trei partide în vederea atingerii majorităţii. Ecologiştii ar prefera să se asocieze social-democraţii, însă ar urma să fie posibile multiple coaliţii.

Scholz şi Baerbock, care au pledat amândoi, duminică seara, pentru creşterea salariului minim la 12 euro, au părut că formează deja o echipă, notează AFP.

Armin Laschet mai speră în sprijinul Angelei Merkel. La 67 de ani, dintre care aproape 16 la conducerea Germaniei, Angela Merkel se pregăteşte să părăsească scena politică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările