Ororile Vietnamului: Fetiţa arsă cu napalm a finalizat ultimul tratament, la 50 de ani de la atac

Ororile Vietnamului: Fetiţa arsă cu napalm a finalizat ultimul tratament, la 50 de ani de la atac

Phan Thi Kim Phuc, în 2022, în faţa fotografiei celebre care o arată fugind îngrozită după ce a fost arsă de napalm, în timpul războiului din Vietnam FOTO: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Phan Thi Kim Phuc, a cărei fotografie a devenit simbolul ororilor războiului din Vietnam, a încheiat ultimul tratament pentru arsuri, la 50 de ani după ce satul ei a fost atacat cu napalm, informează The Guardian.

Phuc a fost fotografiată la vârstă de 9 ani, dezbrăcată şi ţipând de durere, după ce satul ei a fost atacat cu napalm de un avion Skyraider din Vietnamul de Sud. Nick Ut, fotograful care a realizat fotografia faimoasă în iunie 1972, a urcat-o pe Phuc în maşina sa şi au plecat să caute îngrijiri medicale, scrie The Guardian.
 
Copilul a petrecut peste un an în spital, recuperându-se de pe urma atacului, şi a trăit apoi cu dureri constante şi libertate de mişcare limitată. Săptămâna aceasta, Phan Thi Kim Phuc a încheiat a 12-a şi ultima runda de tratament cu laser la un institut din Miami.
 
În Miami, ea l-a întâlnit pe Nick Ut, fotograful care a primit premiul Pulitzer pentru fotografia pe care a realizat-o la vârsta de 21 de ani şi pe care Phuc îl considera salvatorul ei.
 
Phan Thi Kim Phuc, acum în vârstă de 59 de ani, spune că a urât la început fotografia şi se simţea ruşinată pentru că apare dezbrăcată, întrucât napalmul îi arsese hainele de pe corp. În anii de după atac, a avut tendinţe sinucigaşe pentru că a rămas traumatizată şi s-a confruntat cu dureri fizice groaznice.
 
Phuc s-a mutat în Canada în anii '90 şi a înfiinţat Fundaţia Internaţională Kim, care oferă asistenţă medicală şi sprijin copiiilor afectaţi de război.
 
Într-un interviu acordat CBC luna trecută, ea a spus că nu se mai consideră o victimă a războiului, ci o supravieţuitoare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările