O ţară de peste 210 milioane de locuitori şi-a inaugurat prima linie de metrou

O ţară de peste 210 milioane de locuitori şi-a inaugurat prima
linie de metrou

Metroul din Lahore FOTO dawn.com

Prima linie de metrou a Pakistanului, care numără aproximativ 212 milioane de locuitori, a devenit operaţională luni, la Lahore, o metropolă din estul acestei ţări din Asia de Sud în care transporturile publice sunt într-o stare foarte precară, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o lungime de 27 de kilometri şi cu peste 20 de staţii, „Linia oranj”, construită de companii chineze, este menită să reducă timpul de deplasare într-un oraş mereu aglomerat.

„Acest proiect va furniza facilităţi de clasă mondială populaţiei din Lahore”, s-a felicitat Usman Buzdar, şeful Guvernului provinciei Punjab, în cursul ceremoniei de inagurare.

Deschiderea liniei a avut loc după ani de întârziere, controverse şi întrebări asupra datoriei masive contractate de Pakistan pentru proiecte de infrastructură finanţate de China.

Metroul, criticat totodată şi pentru faptul că a pus în pericol unele situri istorice ale oraşului, a costat aproximativ 300 de miliarde de rupii (1,8 miliarde de dolari).

Autorităţile speră că va înlesni călătoriile pentru 250.000 de persoane zilnic şi va reduce ambuteiajele în acest oraş de peste 11 milioane de locuitori.

O mare parte a Pakistanului suferă din cauza stării deplorabile a transporturilor publice, ceea cea face deplasările cotidiene în zonele urbane lungi şi costisitoare pentru numeroşi locuitori prost remuneraţi.

Beijingul a investit peste 50 de miliarde de dolari în cadrul Coridorului economic China-Pakistan (CPEC). „Linia oranj” a fost finanţată prin intermediul CPEC.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările