O centrală nucleară din China ar avea scurgeri de gaz. O companie franceză a solicitat asistenţă tehnică din partea SUA

O centrală nucleară din China ar avea scurgeri de gaz. O companie franceză a solicitat asistenţă tehnică din partea SUA

Guvernul SUA a evaluat în ultima săptămână un raport despre o posibilă scurgere la o centrală nucleară chineză, după ce o companie franceză care o deţine parţial şi ajută la exploatare ei a avertizat cu privire la o "iminentă ameninţare radiologică", potrivit oficialilor americani şi documentelor consultate de CNN .

Avertismentul a inclus o acuzaţie conform căreia autoritatea chineză de siguranţă a ridicat limitele acceptabile pentru detectarea radiaţiilor în afara centralei nucleare Taishan din provincia Guangdong, pentru a evita închiderea acesteia, potrivit unei scrisori a companiei franceze către Departamentul de Energie obţinută de CNN.
 
În ciuda notificării alarmante din partea companiei franceze Framatome administraţia Biden nu crede că instalaţia este la un „nivel de criză”, a spus una dintre surse.
 
Deşi oficialii americani au considerat că situaţia nu reprezintă în prezent o ameninţare gravă pentru siguranţa lucrătorilor de la uzină sau a publicului chinez, este neobişnuit ca o companie străină să se adreseze unilateral guvernului american pentru ajutor atunci când partenerul său de stat chinez ezită să admită că există o problemă. Scenariul ar putea pune SUA într-o situaţie complicată în cazul în care scurgerea continuă sau devine mai gravă fără a fi remediată.
 
Cu toate acestea, oficialii americani au fost suficient de îngrijoraţi, astfel încât Consiliul Naţional de Securitate (NSC) a ţinut mai multe şedinţe săptămâna trecută şi a monitorizat situaţia. Administraţia Biden a discutat problema cu guvernul francez şi cu propriii experţi din cadrul Departamentului Energiei, au spus sursele citate de CNN. SUA au fost, de asemenea, în contact cu guvernul chinez, au spus oficialii americani, deşi amploarea acestui contact este neclară.
 
Deşi guvernul SUA a refuzat să explice evaluarea, oficialii de la NSC, Departamentul de Stat şi Departamentul Energiei au subliniat că, dacă dacă ar exista vreun risc pentru publicul chinez, SUA ar trebui să-l facă cunoscută în temeiul tratatelor actuale legate de accidente nucleare.
 
Framatome a luat legătura cu autorităţile din SUA pentru a obţine o derogare care să le permită să solicite asistenţa tehnică americană pentru a rezolva problema la uzina chineză. Există doar două motive pentru care această renunţare ar fi acordată şi unul este o „ameninţare radiologică iminentă”, aceeaşi expresie fiind folosită în nota din 8 iunie.
 
Nota susţine că limita chineză a fost mărită şi depăşeşte standardele franceze, totuşi nu este clar care sunt limitele SUA.
 
Autorităţile chineze nu au răspuns la solicitările CNN de a comenta situaţia. Cu toate acestea, Centrala Nucleară Taishan a publicat o declaraţie pe site-ul său duminică seara, în care susţine că valorile de mediu atât pentru centrală, cât şi pentru zona înconjurătoare sunt „normale”.
 
Cele două reactoare nucleare din Taishan sunt ambele operaţionale, se arată  în comunicat, adăugând că Unitatea 2 a finalizat recent o „revizie” şi „s-a conectat cu succes la reţea pe 10 iunie 2021”. Declaraţia nu a precizat de ce sau cum a fost efectuată revizia.
 
"De când a fost pusă în funcţiune comercială, Centrala Nucleară Taishan a controlat strict funcţionarea unităţilor în conformitate cu documentele licenţei de funcţionare şi procedurile tehnice. Toţi indicatorii de funcţionare ai celor două unităţi au îndeplinit cerinţele reglementărilor de securitate nucleară şi specificaţiile tehnice ale centralei electrice", se menţionează în comunicat.
 
Într-o declaraţie separată, vineri, la câteva ore după ce CNN a contactat pentru prima dată compania, Framatome a admis că „susţine rezolvarea unei probleme de performanţă la centrala nucleară Taishan din provincia Guangdong, China”.
 
"Conform datelor disponibile, instalaţia funcţionează în conformitate cu parametrii de siguranţă. Echipa noastră lucrează cu experţi pentru a evalua situaţia şi a propune soluţii pentru a aborda orice potenţială problemă ", se adaugă în comunicat.
 
„Situaţia este o ameninţare radiologică iminentă pentru sit şi public, iar Framatome solicită urgent permisiunea de a transfera date tehnice şi asistenţă, după cum ar fi necesar pentru a readuce uzina în funcţiune normală”, se arată în nota din 8 iunie a expertului companiei către Departamentul Energie din SUA.
 
Compania franceză de utilităţi Electrictie de France (EDF) a declarat într-un comunicat că a fost informată despre o creştere a concentraţiei de „gaze nobile în circuitul primar” al reactorului numărul unu al centralei nucleare din Taishan.

EDF deţine o participaţie de 30% la companie cu compania de energie chineză de stat China General Nuclear Power Group din TNPJVC, care deţine şi operează centrala electrică din sudul Chinei.
 
EDF spune că „prezenţa anumitor gaze nobile în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de funcţionare a reactorului”, dar nu a dat detalii despre nivelurile de gaz.
 
În nota din 8 iunie, Framatome a informat DOE că autoritatea chineză de siguranţă a continuat să ridice „limitele de dozare în afara amplasamentului”. De asemenea, compania suspectează că limita ar putea fi mărită din nou pentru a menţine reactorul în funcţiune, în ciuda preocupărilor de siguranţă pentru populaţia din jur.
 
Acesta observă limita a fost stabilită în concordanţă standardele franceze de siguranţă, dar „din cauza numărului tot mai mare de defecţiuni”, autoritatea de siguranţă a Chinei, Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară (NNSA) a revizuit de atunci limita la mai mult decât dublu faţă de versiunea iniţială, „ceea ce la rândul său creşte riscul în afara amplasamentului pentru public şi pentru lucrătorii la faţa locului”.

NNSA este o agenţie semi-autonomă din China, responsabilă pentru îmbunătăţirea securităţii naţionale prin aplicaţiile militare ale ştiinţei nucleare şi a radiaţiilor.
 
În decursul a 48-72 de ore, guvernul SUA a fost în contact  cu oficiali francezi şi experţi tehnici americani de la DOE, au declarat oficialii Departamentului de Stat.
 
„Dacă au o scurgere de gaz, aceasta indică faptul că o parte din izolaţia lor are o defecţiune. De asemenea, unele dintre  elementele combustibile ar putea fi sparte, ceea ce ar fi o problemă mai gravă. Acesta ar fi un motiv pentru închiderea reactorului şi ar necesita realimentarea lui”, a spus Cheryl Rofer, un om de ştiinţă în domeniul nuclear care s-a retras din Laboratorul Naţional Los Alamos în 2001.
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările