Ministrul sud-coreean al Unificării şi-a dat demisia, după ce Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură de la graniţă

Ministrul sud-coreean al Unificării şi-a dat demisia, după ce Coreea de Nord a aruncat în aer biroul de legătură de la graniţă

FOTO EPA-EFE

Ministrul sud-coreean al Unificării Kim Yeon-chul, însărcinat cu afaceri legate de Coreea de Nord, a demisionat vineri într-un context de reintensificare a tensiunilor între cele două ţări, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Moon Jae-in ”a acceptat demisia ministrului Unificării Kim Yeon-chul”, a anunat într-un comunicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană, care nu a oferit detalii.
 
Kim Yeon-chul şi-a prezentat demisia miercuri, la o zi după distrugerea de către Nord a sediului biroului de legătură dintre cele două ţări, situat pe teritoriul nord-coreean, dorind astfel să-şi ”asume responsabiitatea” faţă de degradarea relaţiilor intercoreene.
 
De la începutul lui iunie, Phenianul şi-a multiplicat declaraţiile virulente împotriva vecinului său, mai ales vizând transfugi nord-coreeni care trimit din Sud manifeste în Zona Demilitarizată (DMZ).
 
Unii experţi avertizează că Phenianul caută să provoace o criză cu scopul de a exercita presiuni asupra Seului în vederea obţinerii unor concesii.
 
Coreea de Nord a demolat marţi biroul de legătură, unul dintre simbolurile destinderii în peninsulă.
 
Ea a ameninţat a doua zi să-şi consolideze prezenţa militară de-a lungul DMZ.
 
 
Relaţiile între cele două Corei s-au degradat neîncetat în urma fiascoului celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jung Un, în februarie 219, la Hanoi, în Vietnam.
 
Această reuniune a fost scurtată de ambele părţi, incapabile să ajungă la un acord cu privire la ceea ce are de cedat Phenianul în domeniul unei ”denuclearizări” în vederea unei ridicări a sancţiunilor.
 
Kim Yeon-chul, un universitar foarte angajat şi un confident vechi al lui Moon, a fost numit la conducerea Ministerului Unificării în martie 2019, după summitul din Vietnam.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările