Iranul spune că dezacordurile dintre părţi s-au restrâns în negocierile privind acordul nuclear

Iranul spune că dezacordurile dintre părţi s-au restrâns în negocierile privind acordul nuclear

Dacă se ajunge la un acord, Statele Unite ar trebui să ridice toate sancţiunile, au declarat ministrul adjunct de externe al Republicii Islamice şi şeful delegaţiei iraniene Ali Bagheri Kani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diferenţele dintre participanţii la discuţiile de la Viena privind revenirea la aderarea reciprocă la angajamentele din cadrul Planului de acţiune cuprinzător comun (JCPOA) privind programul nuclear iranian s-au redus considerabil. Acest lucru a fost declarat sâmbătă de ministrul adjunct de externe al Republicii Islamice şi de şeful delegaţiei iraniene, Ali Bagheri Kani.

„În ciuda tuturor dificultăţilor în procesul de elaborare a acordurilor reciproce, numărătoarea inversă a început”, a declarat agenţia IRNA , citată de diplomatul iranian. „Majoritatea participanţilor la consultări notează progresul înregistrat în trecerea către un acord final”. Potrivit acestuia, dacă se ajunge la un acord, Statele Unite, care au încălcat acordul privind JCPOA din 2015, „trebuie să ridice toate sancţiunile, iar apoi, după verificare, obligaţiile Iranului din acest acord vor fi implementate”.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a declarat pe 6 ianuari, într-un interviu acordat postului de televiziune qatar Al Jazeera că cea de-a opta rundă de consultări de la Viena pentru restabilirea JCPOA privind programul nuclear iranian „repune negocierile pe drumul cel bun”. Potrivit acestuia, „există o bună oportunitate de a ajunge la un acord dacă partenerii occidentali dau dovadă de seriozitate şi de voinţa necesară”.

La rândul său, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, într-o difuzare a postului BFM din 7 ianuarie, a recunoscut că negocierile de la Viena „au făcut posibilă realizarea de progrese şi mai este puţin timp pentru a ajunge la un acord”. Totodată, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că „urmare a acordului, ar trebui asigurat principiul neproliferării armelor nucleare şi ar trebui împiedicat accesul Iranului la acestea”.

Pe 3 ianuarie, Viena a reluat, după pauza de Anul Nou, a opta rundă de negocieri, al cărei scop este restabilirea JCPOA în forma sa iniţială şi readucerea Statelor Unite în acest acord multilateral. În urma reuniunii Comisiei mixte a Iranului şi a celor „cinci” mediatori internaţionali (Rusia, Marea Britanie, Germania, China şi Franţa), părţile au convenit să accelereze procesul de lucru la proiectul de acord şi să-l finalizeze până la începutul lunii februarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările