Coreea de Nord se laudă că e singura ţară care „zguduie lumea”, testând rachete nucleare ce pot lovi Statele Unite

Coreea de Nord se laudă că e singura ţară care „zguduie lumea”, testând rachete nucleare ce pot lovi Statele Unite

Foto ilustrativă: Arhivă

Coreea de Nord s-a lăudat marţi că este una dintre puţinele ţări ale lumii care lansează arme nucleare şi rachete avansate şi singura care se opune Statelor Unite, „agitând lumea” cu testele sale balistice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tensiunile internaţionale au crescut din cauza unei serii recente de teste de rachete balistice nord-coreene, acţiuni interzise de mult de Consiliul de Securitate al ONU. Ianuarie a fost o lună record de astfel de teste, fiind înregistrate cel puţin şapte dar şi nouă lansări de rachete, inclusiv un nou tip de ''rachetă hipersonică'' ce poate efectua manevre la viteze mari conform Reuters.
 
În cadrul acestor teste recente a fost lansată prima dată după anul 2017 o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiunea Hwasong-12, capabilă să lovească teritorii americane în Oceanul Pacific.
 
''În lumea de astăzi în care multe ţări îşi pierd timpul tratând SUA cu supunere şi obedienţă oarbă, ţara noastră este singura de pe această planetă care poate cutremura lumea, lansând o rachetă ce are în raza sa de acţiune continentu american'', a declarat Ministerul de Externe nord-coreean într-un comunicat de presă.
 
Seria de teste efectuate de la începutul acestui an reprezintă ''realizări remarcabile'' care au întărit „descurajarea războiului””, se arată în declaraţia de pe site-ul ministerului.
 
„Există peste 200 de ţări în lume, dar doar câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale şi rachete hipersonice”, mai notează sursa citată.
 
Aceasta menţionează racheta balistică intercontinentală (ICBM) Hwasong-15 care are cea mai lungă rază de acţiune dintre rachetele dezvoltate până în prezent de Coreea de Nord, care a fost testată o dată în 2017, şi se crede că ar ptea trimite o încărcătură nucleară oriunde deasupra teritoriului SUA, precum şi racheta Hwasong-12, despre au susţinut mai demult că îl va folosi pentru insula americană Guam.
 
Discuţiile menite să convingă Phenianul să renunţe la arsenalul său nuclear sau să-l limiteze în schimbul relaxării sancţiunilor sunt în impas din 2019.
 
Statele Unite au cerut luni Coreei de Nord să renunţe la finanţarea programului nuclear şi a celui de rachete balistice şi să dea în schimb prioritate nevoilor propriului popor.
 
Oficiali americani şi sud-coreeni se tem că lansarea unei rachete Hwasong-12 pe 30 ianuarie ar putea fi un pas către reluarea de către Phenian a testelor nucleare sau a celor cu rachete balistice intercontinentale.
 
Coreea de Nord nu a mai lansat din anul 2017 o rachetă balistică intercontinentală (ICMB).
 
Un think-tank din Washington a anunţat luni că a identificat o bază militară nord-coreeană din apropierea graniţei cu China, care este probabil să fie destinată plasării ICBM-urilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările