Cele mai urâte clădiri din China, potrivit unui sondaj recent. Aceste construcţii au scos la iveală arhitectura bizară chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea G60 Science and Technology Cloud Gallery China. foto Getty Images
Clădirea G60 Science and Technology Cloud Gallery China. foto Getty Images

Aproape 90 de clădiri au fost identificate de site-ul chinez de arhitectură Archcy.com şi au fost incluse în cea de-a 12-a ediţie a unui sondaj anual privind cele mai „urâte” clădiri chinezeşti, notează CNN. Lista include blocuri de tip „zgârie-nori”, muzee, hoteluri şi clădiri sportive care au formele neobişnuite şi au contribuit la reputaţia ţării privind arhitectura bizară.

Votul rămâne deschis până în luna decembrie, după care un juriu format din arhitecţi, critici de artă şi cadre didactice în domeniul construcţiilor vor analiza lucrările şi vor da un verdict. Toate lucrările înscrise în competiţie vor fi evaluate pe baza a nouă criterii, inclusiv dacă clădirea este în armonie cu împrejurimile sau dacă proiectul de construcţie a fost plagiat. O selecţie finală a celor 10 „cele mai urâte” clădiri chineze din 2021 va fi anunţată la sfârşitul acestui an, sondajul reprezentând 40% din decizia finală, potrivit organizatorilor.

În anii trecuţi, printre „câştigătorii” acestui sondaj s-au numărat un centru cultural în formă de crab şi un pod pietonal înfrumuseţat cu şase „diamante” supradimensionate, transmite CNN. 

 Centrul cultural în formă de crab

image

 

Topul celor mai urâte clădiri din China, în anul 2021

Cu peste 30.000 de voturi din partea utilizatorilor, Poarta cu cinci arcade care face parte din campusul Universităţii Zhejiang din Hangzhou se află pe primul loc în  sondajul Archcy.com. 

image

Pe locul doi se clasează un pod de sticlă din provincia Sichuan.

image

Clădirea G60 Science and Technology Cloud Gallery din oraşul chinez Shanghai.

image

Muzeul Ştiinţei şi Tehnologiei din oraşul chinez Xiangyang, care este situat la nord-vest de provincia Hubei.

image

Un pod pietonal în formă de inel din oraşul Kunming, capitala provinciei chineze Yunnan.

image

Un hotel în forma unei păpuşi ruseşti Matrioska, care este situat în oraşul Manzhouli ce face parte din regiunea chinezească Mongolia Interioară, situată la graniţele chineze cu Mongolia şi Rusia. 

image

Guvernul chinez a adoptat legi dure pentru a opri construirea clădirilor „urâte” 

Preşedintele Xi Jinping  şi-a exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la reputaţia Chinei pentru arhitectura ciudată, ţară care s-a urbanizat rapid şi care construieşte în prezent mai mulţi zgârie-nori decât restul lumii la un loc. În 2014, preşedintele a criticat în mod deschis construcţia de clădiri cu înfăţişări neobişnuite, iar guvernul său a încercat de atunci să reglementeze sectorul construcţiilor. 

Ministerul chinez al locuinţelor şi Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă din Beijing (NDRC) au emis un ordin în iunie 2020 prin care solicita încetarea construcţiei de clădiri replicate din alte părţi ale lumii şi a blocurilor mai înalte de 500 de metri, scrie CNN. 

La începutul acestui an, comisia a  interzis construirea de clădiri „urâte”, în favoarea celor „potrivite, economice, verzi şi frumoase”, care scot în evidenţă cultura chineză.

Guvernul chinez a avertizat şi că se vor aplica sancţiuni împotriva demolării clădirilor istorice din China, încurajând în acelaşi timp proiectele care „evidenţiază caracteristicile chinezeşti”. De exemplu, arhitecţii americani din spatele celui mai înalt zgârie-nori din Beijing, China Zun, au declarat pentru CNN că în 2019 au fost forţaţi să modifice designul clădirii la mijlocul construcţiei, după ce viceprimarul oraşului a sugerat că forma „nu era suficient de chinezească”.

Deşi noile propuneri ale guvernului chinez privind sectorul construcţiilor au fost precise, aplicarea acestora poate fi întârziată, având în vedere birocraţia din China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite