Capitala chineză se confruntă cu un nivel al poluării fără precedent: numărul afecţiunilor respiratorii şi cardiace a crescut îngrijorător

Capitala chineză se confruntă cu un nivel al poluării fără precedent: numărul afecţiunilor respiratorii şi cardiace a crescut îngrijorător

Sănătatea a aproximativ 20 de milioane de oameni, locuitori ai Beijingului, este pusă în pericol de aerul foarte poluat al capitalei chineze FOTO AFP

După ce poluarea a ajuns la cote alarmante în nordul Chinei, autorităţile de la Beijing au dispus mai multe măsuri de urgenţă prin care încearcă să limiteze emisiile poluante şi să protejeze sănătatea locuitorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis avertizări, după ce nivelul de poluare înregistrat de staţiile de monitorizare ale autorităţilor de la Beijing depăşise 400 de micrograme de particule nocive sănătăţii umane pe metru cub de aer. Potrivit standardelor privind calitatea aerului impuse de OMS, particulele poluante, denumite PM 2.5, nu ar trebui să depăşească 25 de micrograme pe metru cub.

Autorităţile chineze au cerut şcolilor din câteva districte ale Beijingului să contramandeze activităţile în aer liber, precum orele de gimnastică. De asemenea, cetăţenii capitalei chineze au fost sfătuiţi „să ia măsuri ca să-şi protejeze sănătatea”.

Planul de urgenţă, pus în aplicare duminică de autorităţile chineze, presupune şi retragerea din circulaţie a vehiculelor deţinute de Guvern. Agenţia de presă chineză Xinhua informează că autorităţile au cerut fabricilor să-şi diminueze activitatea pentru a scădea emisiile poluante şi constructorilor să împrăştie apă pe şantierele de construcţii pentru a reduce cantitatea de praf.

Locuitorii din Beijing au fost sfătuiţi să nu iasă din casă, iar dacă sunt nevoiţi să facă acest lucru, să folosească mijloacele de transport în comun.

Producătorul auto Hyundai şi-a oprit producţia timp de o zi, iar mai multe companii şi-au sistat activitatea.

Poluarea le-a dat mari bătăi de cap şi medicilor din Beijing. Potrivit purtătorului de cuvânt al unui spital din capitala chineză, numărul persoanelor care s-au prezentat la Urgenţe cu probleme respiratorii a crescut în ultimele zile cu 20%. Majoritatea pacienţilor au fost diagnosticaţi cu bronşită şi astm. „Numărul persoanelor care au ajuns la Urgenţe cu infarct miocardic aproape s-a dublcat de vinerea trecută”, a declarat Ding Rongjing, directoarea adjunctă a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Universitar din Beijing.

Populaţia a început să-şi manifeste pe reţelele de socializare iritarea faţă de această situaţie, aceeaşi atitudine având şi o parte din mass-media. Chiar un ziar apropiat Partidului Comunist Chinez a criticat luni autorităţile de la Beijing pentru ritmul excesiv de dezvoltare din prezent.

Poluarea atmosferică îi preocupă din ce în ce mai mult pe chinezi, în timp ce dezbaterea asupra acestei probleme a fost calificată drept "salvatoare" de către publicaţia China Daily.

„În plin proces de urbanizare rapidă, este urgent pentru China să reflecteze asupra desfăşurării acestui proces fără să compromită calitatea vieţii urbane de către un mediu din ce în ce mai rău", a apreciat cotidianul într-un editorial.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările