INTERVIU Tobias Menzies, actorul care îl joacă pe prinţul Philip în „The Crown“: „Philip era foarte înţelegător şi răbdător cu Lady Di“

INTERVIU Tobias Menzies, actorul care îl joacă pe prinţul Philip în „The Crown“: „Philip era foarte înţelegător şi răbdător cu Lady Di“

Tobias Menzies s-a alăturat distribuţiei „The Crown“ în sezonul trei FOTO Netflix

Sezonul patru al serialului „The Crown“ este disponibil pe Netflix, iar „Adevărul“ a obţinut un interviu exclusiv cu actorul englez Tobias Menzies, care a fost nominalizat la Globul de Aur pentru portretizarea ducelui de Edinburgh, prinţul Philip.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anii 1970 se apropie de final şi regina Elisabeta (Olivia Colman), alături de restul familiei, caută să păstreze linia succesiunii prin găsirea unei mirese adecvate pentru prinţul Charles (Josh O’Connor). Pe măsură ce naţiunea începe să simtă impactul politicilor controversate propuse de prima femeie prim-ministru al Marii Britanii Margaret Thatcher (Gillian Anderson), apar tensiuni între ea şi regină, care se agravează pe măsură ce Thatcher conduce ţara către războiul Falklands, generând un conflict în cadrul Commonwealth-ului.

În timp ce relaţia lui Charles cu tânăra Lady Diana Spencer (Emma Corrin) oferă o poveste romantică necesară pentru a uni poporul britanic, familia regală devine din ce în ce mai divizată în spatele uşilor închise. Iar când tragedia personală loveşte în inima familie regală, ducele de Ediburgh este cel care îşi concentrează eforturile asupra garantării securităţii pe termen lung a coroanei, susţinând fervent căsătoria prinţului Charles cu Lady Di. Tot el este cel care o ajută pe regina Elisabeta să navigheze prin apele învolburate ale ţării. Detalii din culisele sezonului patru „The Crown“ au fost dezvăluite de actorul Tobias Menzies într-un interviu obţinut de „Adevărul“ cu ajutorul Netflix România.

„Adevărul“: Care a fost impresia ta când ai citit pentru prima dată scenariul sezonului patru, semnat de Peter Morgan?
Tobias Menzies:
Peter este atât de productiv! Nu ştiu cum reuşeşte, având în vedere că scrie în acelaşi timp câte un scenariu pentru fiecare dintre cele zece episoade – chiar dacă sunt separate, luate împreună creează o poveste convingătoare, care durează zece ore. Evenimentele sunt surprinse dintr-un unghi special, fără a fi un documentar. Apreciez modul în care Peter ia poziţii foarte puternice în privinţa unor aspecte. Noi trebuie să spunem o poveste, iar asta înseamnă să luăm anumite poziţii din postura de personaje, să ne imaginăm cum ar putea să gândească ele şi ce ar simţi, să ne imaginăm emoţiile trăite de acei oameni, pentru că acestea sunt lucruri pe care istoria nu ni le dezvăluie.

Cum îl regăsim pe Philip în noul capitol? Prin ce schimbări trece Familia Regală şi cum îl afectează acestea?
În acest sezon, copiii pun stăpânire pe azilul de bătrâni! Charles şi Diana vor fi în prim-plan, în timp ce Philip şi regina se luptă să se adapteze la o ţară care se schimbă cu repeziciune. Cred că Philip pe care îl vom vedea în noul capitol continuă să reflecte ceea ce încearcă să facă acest serial, şi anume să ia instituţia monarhiei în serios. Cred că ar fi interesant ca Philip să fie luat puţin mai în serios, să ne uităm şi la ce a adus Familiei Regale şi la cât de în serios şi-a luat rolul. Toate aceste lucruri sunt reale, dar povestite mai rar. De asemenea, o vom vedea intrând în poveste pe Margaret Thatcher, e o provocare minunată pentru poveste, pentru că este, fără îndoială, cea mai divizivă figură politică a ultimilor 50 de ani. Niciunul dintre ceilalţi prim-miniştri nu a fost la fel de controversat ca ea. A fost extraordinar să o văd pe Gillian Anderson făcându-şi numărul. Totodată, îl vom vedea asasinat pe Mountbatten, o figură importantă pentru Familia Regală şi pentru Philip. Moartea lui va provoca un conflict interesant între Philip şi Charles.

Vedem o apropiere între Philip şi Anne. Aşa cum chiar el a spus, Anne este favorita lui. De ce este relaţia lor mai specială şi iese mai mult în evidenţă decât cele cu ceilalţi copii ai cuplului regal?
Anne şi Charles sunt foarte diferiţi. Anne este mai dură, sau cel puţin aşa o prezentăm noi. Din punctul de vedere al caracterului, Anne seamănă mult cu Philip şi probabil că acesta este şi motivul pentru care Philip relaţionează mai uşor cu ea, drept urmare, este mai capabil să-şi exprime sprijinul şi dragostea faţă de ea. În acest sezon, Anne se confruntă cu unele probleme conjugale şi vom vedea că Philip poate empatiza cu ea, mai mult decât o poate face atunci când vine vorba de Charles.

Ce rol joacă Mountbatten în familie?
Se pare că Philip şi Charles petrec o seară împreună la Windsor, chiar înainte de înmormântarea lui Mountbatten, aşa că Peter a gândit o scenă în care cei doi vorbesc mai sincer decât am putut vedea până în acest moment. Relaţia dintre Philip şi Charles este articulată prin absenţă – au foarte puţine scene împreună. Dar în acest sezon avem o scenă în care veţi vedea ceva ce poate fi descris drept gelozia lui Philip faţă de Charles. Charles este ales să ţină un discurs la înmormântarea lui Mountbatten, iar Philip, într-un moment mai iraţional decât în mod normal, simte că a fost înlocuit. Va continua această relaţie cu suişuri şi coborâşuri a celor doi.

Pe de altă parte, Philip este în favoarea relaţiei dintre Charles şi Diana încă de la început. Crezi că se gândeşte la binele lui Charles şi al familiei când îl încurajează să se căsătorească?
Din acest serial percepem că Philip are o responsabilitate mai mare faţă de instituţie decât faţă de propriul fiu. Philip este parţial influenţat şi de sentimentele sale pentru Diana – este absolut fermecat de ea. Încă nu-l poate înţelege pe deplin pe Charles, nu poate înţelege de ce are nesiguranţe. Pentru familie, este un balans continuu între viaţa publică şi cea personală, însă noi spunem o poveste, o versiune a acestor evenimente şi nu avem nicio idee ce părere au personajele reale despre asta. Pentru a face o dramă bună, trebuie să-ţi asumi nişte lucruri şi asta e în regulă, dar nu este istorie.

Cum a evoluat relaţia dintre Philip şi regina Elisabeta?
Cred că a devenit mai profundă. Va exista un episod foarte frumos care se va concentra doar pe copii şi regină. Episodul începe cu Thatcher, care spune că are un copil preferat, ceea ce o şochează pe regină. De asemenea, Philip spune, la rândul lui, că fiecare părinte are un favorit. Această discuţie o convinge pe regină să pornească într-o călătorie de a se reapropia de copiii ei. O vom surprinde pe regină redescoperindu-şi copiii cu bune şi cu rele. Este mult despre copii, despre familie, despre dinastie, iar toate acestea se văd în relaţia dintre regină şi Philip. Au evoluat mult de la tânărul cuplu îndrăgostit din primul sezon.

Este al doilea sezon „The Crown“ pentru tine. Cum a fost revederea cu ceilalţi colegi de platou?
Suntem o echipă fericită, ne înţelegem foarte bine. E minunat că le avem pe Gillian şi pe Emma, e minunat să lucrez din nou cu Olivia. Sunt în continuare uimit de această echipă extrem de eficientă, de profesionistă şi de talentată. Sunt absolut convins că le voi simţi lipsa tuturor.

Ai descoperit ceva surprinzător în timpul documentării?
Echipa serialului a reuşit să obţină accesul la scrisorile pe care Philip şi Diana şi le-au trimit în acea perioadă. Au fost de mare ajutor, ne-au ajutat să înţelegem complexitatea situaţiei în care se găseau. E o juxtapunere extraordinară de lucruri foarte personale – un tânăr care încearcă să-şi dea seama ce înseamnă să fii îndrăgostit, un lucru universal pe care oamenii îl fac de mii de ani, dar care pentru el se întâmplă în văzul tuturor şi împotriva nevoilor unei instituţii de modă veche. Natura foarte personală a acelor conversaţii îţi dă fiori. Am găsit scrisorile lui Philip foarte atente, simpatice, inteligente din punct de vedere emoţional. Era foarte înţelegător şi răbdător cu Diana.

Cum crezi că reuşeşte „The Crown“ să echilibreze aceste poveşti personale cu evenimente celebre din istorie?
Cred că asta se rezumă la alegerile pe care le fac Peter şi echipa sa pe măsură ce descoperă poveştile. Acest serial îndeamnă la o meditaţie lungă cu privire la ce reprezintă această instituţie, cum funcţionează, care sunt ritualurile sale, ce semnifică ele şi cât de puternice sunt. Din nou, serialul se desfăşoară în jurul acestor lucruri şi cred că ăsta e geniul lui Peter. El alege unde să ne ducă şi încotro să ni se îndrepte atenţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările