Cine este Cristina Bălan, câştigătoarea Vocea României: fosta solistă Impact care a avut parte de o revenire spectaculoasă

Cine este Cristina Bălan, câştigătoarea Vocea României: fosta solistă Impact care a avut parte de o revenire spectaculoasă

Cristina Bălan a lipsit vreme de trei ani din lumina reflectoarelor, însă a avut parte de o revenire spectaculoasă, câştigând Vocea României FOTO Pro TV

Cristina Bălan a fost desemnată Vocea României, în cadrul finalei show-ului de la Pro TV, câştigând, pe lângă râvnitul trofeu, şi premiul în valoare de 100.000 de euro. Cristina Bălan a fost solista Impact, una dintre cele mai de succes trupe româneşti ale anilor 2000, însă o lungă perioadă de timp a lipsit din lumina reflectoarelor, dedicându-se familiei.

 

Câştigător Vocea României: Cristina Bălan a renunţat la Conservator

În finala Vocea României au luptat pentru marele premiu Cristina Bălan, din echipa lui Tudor Chirilă, Tomi Weissbuch, de la Marius Moga, şi Michel Kotcha şi Tobi Ibitoye, ambii antrenaţi de Smiley.

Contestată şi apreciată deopotrivă, Cristina Bălan a fost desemnată Vocea României prin voturile telespectatorilor, marcând astfel cea de-a doua victorie consecutivă a lui Tudor Chirilă. Locul secund i-a revenit lui Tomi Weissbuch, din echipa lui Marius Moga, în timp ce elevii lui Smiley, Tobi Ibitoye şi Michel Kotcha, s-au clasat pe locurile trei, respectiv patru în preferinţele românilor.

Câştigător Vocea României: Cristina Bălan a fost solista unei trupe de Impact

Cristina Bălan, în vârstă de 34 de ani, a studiat muzica încă din clasele primare, iar mai târziu s-a înscris la Conservator, dar a renunţat după doi ani din cauză că se plictisise de prea multă teorie, conform Pro TV. În 1998, Cristina Bălan a participat la un casting pentru a intra în trupa Impact.

Formată în anul 1999 din Cristina Haios (actuală Bălan – n.red.) şi Rareş Timiş, Impact a fost una dintre cele mai de succes trupe româneşti de după Revoluţie, mai ales datorită faptului că a fost prima formaţie al cărui sound semăna cu cel din străinătate. Impact a lansat numeroase hit-uri, printre care „Te iubesc“, „Lasă-mă să visez“, „Departe de tine“, „Clipe“ şi „Babe“. În 2009, Rareş a părăsit trupa, fiind înlocuit de Gabriel Bălan, însă 2012 a adus sfârşitul proiectului Impact. Cristina şi Gabriel au decis să se concentreze pe proiectele solo, iar la finele lui 2012 s-au căsătorit, urmând ca în 2013 să devină părinţii a doi băieţei gemeni, Toma David şi Matei Nikolas.

Câştigător Vocea României: Cristina Bălan, revenire după trei ani

După o pauză de trei ani, Cristina Bălan a luat prin surprindere juriul de la „Vocea României“, dar şi telespectatorii. La audiţiile pe nevăzute, din spatele cortinei, Cristina a interpretat piesa „Down On My Knees“ şi chiar dacă toţi cei patru membri ai juriului şi-au dorit-o în echipă, artista l-a ales drept antrenor pe Tudor Chirilă. 

În etapa duelurilor, Cristina a interpretat melodia „Sober“ şi l-a convins pe Chirilă că merită să rămână în competiţie, iar de aici parcursul său în concurs a fost spectaculos, momentele create de ea au smuls ropote de aplauze şi i-au adus laude din partea antrenorilor. În primele gale live a demonstrat că vocea ei este perfectă pentru melodiile puternice, interpretate în forţă. Cristina a cântat două piese intense, pline de pasiune, „Un actor grăbit“ şi „Squander“, iar Tudor a ales-o de fiecare dată să rămână în echipa sa.

În finala Vocea României, Cristina a ajuns datorită votului publicului, după ce a interpretat un fragment din musicalul „Jesus Christ Superstar“. În finala Vocea României, Cristina a interpretat trei piese: „Vama Veche“, în duet cu Tudor Chirilă, „Show Must Go On“, acompaniată de Corul Regal, şi „This Is My Life“, de la Shirley Bassey.

cristina balan vocea romanieiCristina Bălan, alături de Tudor Chirilă, după ce a câştigat Vocea României FOTO Pro TV

Câştigător Vocea României. Cristina Bălan, după ce a fost criticată: „Nu am pile“

Fără să-şi dorească acest lucru, Cristina Bălan a fost unul dintre cei mai controversaţi concurenţi de la Vocea României, nu puţine fiind vocile care au contestat participarea în show-ul de la Pro TV, fiind de părere că aceasta este deja consacrată şi „fură“ astfel şansa unor persoane care nu au niciun fel de experienţă în industria muzicală. 

Artista nu a întârziat să răspundă criticilor şi, într-un mesaj publicat pe Facebook, a precizat că „a îndrăznit să accepte provocarea Vocea României din motive personale“, fără însă a le divulga. Totodată, Cristina a făcut foarte clar faptul că a muncit mult pentru cariera sa, nu a primit nimic „de-a gata“ şi nu a făcut compromisuri. Aceasta a mai subliniat că actul său artistic este „spontan şi firesc“, iar unul dintre motivele pentru care participă la Vocea României este acela că îşi doreşte să scape de ştampila house-techno-eurodance, fiind de părere că sunt foarte mulţi cei care nu ştiu că ea poate aborda şi alte genuri muzicale, întrucât este asociată doar cu piesele trupei Impact. 
 

Câştigător Vocea României. Cristina Bălan: „Aş vrea ca acele persoane care mă critică să cunoască cruzimea industriei muzicale“

Pe de altă parte, Cristina s-a arătat afectată de faptul că multe persoane care o apreciau au dispărut odată cu participarea la Vocea României, precizând că traversează o perioadă în care este „şi iubită, şi urâtă.“ De asemenea, concurenta a subliniat că nu are „pile“ şi nu se foloseşte de cariera ei, considerând, dimpotrivă, că aceasta îi aduce un prejudiciu. 
 
„Aş dori ca acele persoane care mă critică pentru participarea la Voce, prin prisma carierei mele trecute, să cunoască cruzimea industriei muzicale. Există vreun artist consacrat care să dorească să devină concurent la o emisiune, dacă acea carieră mult discutată îl ajută în vreun fel? Cu alte cuvinte, voi cei care mă scuipaţi în gând şi nu numai, credeţi că pentru mine acest show este un moft? Aud/văd aceeaşi placă repetată până la obsesie, într-un efect de turmă înfricoşător: concurenţa neloială. Şi tot ce simt este că sunt doar un om, ca toţi oamenii de pe acest pământ. Un om care îşi plăteşte facturile, care munceşte, care are o familie de care-i pasă atât de mult încât e în stare să înfrunte tot veninul din lume“, scria Cristina Bălan pe Facebook înainte de semifinala Vocea României. Mesajul integral poate fi citit aici. 
 
              
Tot atunci, soţul acesteia, compozitorul Gabriel Bălan, care este totodată şi managerul trupei ABCD, din care tânăra face parte în prezent, a dezvăluit că soţia sa a ales să participe la Vocea României pentru a reveni în atenţia publicului şi nu pentru a câştiga competiţia. „Nu am venit la «Vocea României» cu gândul să câştigăm, ci am venit pentru expunere, pentu că soţia mea nu a mai apărut de multă vreme pe sticlă. Am vrut să plecăm de aici şi eram axaţi pe o ţară nordică, unde oricum trebuia să o luăm de la capăt. Nu suntem încă ferm convinşi că am ajuns pe o linie de mijloc şi că nu mai trebuie să plecăm. Vedem cum evoluează lucrurile pentru noi aici. Sunt mulţi care nu ştiau de Cristina şi de Impact. Nu pot să zic că după apariţia de la Pro TV au năvălit fanii pe Cristina. Practic, ea nu exista ca şi vedetă, însă «Vocea» a scos-o la suprafaţă“, declara săptămâna trecută, pentru „Click!“, Gabriel Bălan.
    
 

Câştigător Vocea României. Cristina Bălan: „Industria a ajuns să însemne foarte mult marketing şi PR şi mult prea puţin muzică“

De asemenea, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul“ cu doar câteva ore înainte de marea finală Vocea României, Cristina Bălan a recunoscut că mesajele critice au afectat-o, dar au şi ajutat-o să evolueze. De asemenea, finalista de la Vocea României consideră că industria muzicală românească a ajuns să însemne „foarte mult marketing, management şi PR şi mult prea puţin muzică.“ Însă, participarea la Vocea României a făcut-o pe Cristina să înţeleagă că lucrurile pot fi schimbate şi că oamenii sunt dornici să primească şi altfel de muzică, dovadă fiind că a ajuns în finala Vocea României tocmai datorită voturilor telespectatorilor, în ciuda faptului că „a riscat“ şi a interpretat o piesă mai puţin cunoscută. 
 
„Cine a avut legătură cu industria muzicală ştie exact ce am vrut să spun. Ba chiar sunt foarte mulţi oameni care nu au neapărat o legătură cu această industrie şi ştiu ce am vrut să zic. Nu am să mă avânt în alte explicaţii, nu este rolul meu de a repara sau schimba disfuncţionalităţile industriei muzicale. Pot, cel mult, să influenţez puţin prin muzica pe care o voi face de acum înainte. Uite, ca să dau un mic exemplu, totuşi, şi ca să se înţeleagă puţin din ce am vrut să zic, mă refeream şi la faptul că această industrie îţi impune anumite standarde. Sunt nişte şabloane, stereotipuri care s-au format şi, dacă nu te încadrezi în ele, eşti exclus. Orice încerci să faci în afara genului muzical „unanim“ acceptat, e ca o sentinţă la moarte pe care şi-o asumă artistul respectiv. Industria a ajuns să însemne foarte mult marketing, management şi PR şi mult prea puţin muzică“, a explicat Cristina în interviul acordat ziarului „Adevărul“.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: