INTERVIU EXCLUSIV Cristina Bălan, finalistă Vocea României: „Industria a ajuns să însemne foarte mult marketing şi PR şi mult prea puţin muzică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Bălan, finalistă la Vocea României în echipa lui Tudor Chirilă, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului „Adevărul“ în care a vorbit despre cât de mult au afectat-o controversele iscate de cariera sa în trupa Impact, despre „cruzimea industriei muzicale“, dar şi despre cum s-a redescoperit odată cu participarea în emisiunea de la Pro TV.

Cristina Bălan a fost contestată pentru participarea la Vocea României având în vedere că are în spate o carieră muzicală construită în Impact, una dintre cele mai de succes trupe de după Revoluţie. 

După o pauză de trei ani, Cristina Bălan a luat prin surprindere juriul de la „Vocea României“, dar şi telespectatorii. La audiţiile pe nevăzute, din spatele cortinei, Cristina a interpretat piesa „Down On My Knees“ şi chiar dacă toţi cei patru membri ai juriului şi-au dorit-o în echipă, artista l-a ales drept antrenor pe Tudor Chirilă. Ulterior, acesta a salvat-o de două ori pe Cristina, în a doua gală live, când a mizat pe piesa Laurei Stoica, „Un actor grăbit“, şi în ediţia în care s-au ales semifinaliştii, când a cântat „Squander“. 

În finala Vocea României a ajuns însă datorită voturilor telespectatorilor. Totuşi, nu puţine au fost vocile care au contestat participarea Cristinei în show-ul de la Pro TV, fiind de părere că aceasta este deja consacrată şi „fură“ astfel şansa unor persoane care nu au niciun fel de experienţă în industria muzicală. 

Într-un interviu pentru „Adevărul“, artista recunoaşte că mesajele critice au afectat-o, dar au şi ajutat-o să evolueze. De asemenea, finalista de la Vocea României consideră că industria muzicală românească a ajuns să însemne „foarte mult marketing, management şi PR şi mult prea puţin muzică.“ Însă, participarea la Vocea României a făcut-o pe Cristina să înţeleagă că lucrurile pot fi schimbate şi că oamenii sunt dornici să primească şi altfel de muzică, dovadă fiind că a ajuns în finala Vocea României tocmai datorită voturilor telespectatorilor, în ciuda faptului că „a riscat“ şi a interpretat o piesă mai puţin cunoscută. 

Cristina Bălan, din echipa lui Tudor Chirilă, Tomi Weissbuch, de la Marius Moga, şi Michel Kotcha şi Tobi Ibitoye, ambii antrenaţi de Smiley, vor lupta pentru marele trofeu şi premiul în valoare de 100.000 de euro în finala Vocea României, difuzată în această seară de Pro TV, de la ora 20.30.

„Adevărul“: Fără să-ţi doreşti acest lucru, eşti unul dintre cei mai controversaţi concurenţi ai acestui sezon din cauza carierei tale. În primul rând, aş vrea să-mi spui dacă şi în ce fel te-au afectat comentariile critice.

Cristina Bălan: Aş minţi dacă aş spune că nu. Nu sunt făcută din piatră, sunt „doar un om, cu rele şi bune“, cum spuneam în versurile unui cântec pe care l-am compuns în urmă cu trei ani. Oricum, numărul celor care m-au criticat a fost net inferior celor care mi-au trimis mesaje de susţinere şi felicitare. Este de-a dreptul copleşitor să primesc atâtea aprecieri de la oameni care nu mă cunosc, care îşi declară iubirea faţă de mine doar pentru că momentele mele de la Vocea României au reuşit să le pătrundă în suflet.

Într-un răspuns pentru cei care te-au contestat, spuneai că nu pentru tine te zbaţi. Ai putea să dezvălui care sunt motivele pentru care ai ales să te înscrii la Vocea României?

Chiar dacă am fost acuzată că am venit la Vocea României pentru că nu mai rezistam să nu fiu în atenţia publicului, adevărul este, într-adevăr, cu totul altul. Voi vorbi şi despre asta, dar la momentul oportun. Iar acel moment oportun va fi chiar într-un termen apropiat. Asta e tot ce pot spune acum. 

Cristina Bălan, finalistă Vocea României: „Orice încerci să faci în afara genului muzical „unanim“ acceptat, e ca o sentinţă la moarte“

În acelaşi mesaj, aminteai de „cruzimea industriei muzicale“. Ce ai vrut să spui, mai exact?

Cine a avut legătură cu industria muzicală ştie exact ce am vrut să spun. Ba chiar sunt foarte mulţi oameni care nu au neapărat o legătură cu această industrie şi ştiu ce am vrut să zic. Nu am să mă avânt în alte explicaţii, nu este rolul meu de a repara sau schimba disfuncţionalităţile industriei muzicale. Pot, cel mult, să influenţez puţin prin muzica pe care o voi face de acum înainte. Uite, ca să dau un mic exemplu, totuşi, şi ca să se înţeleagă puţin din ce am vrut să zic, mă refeream şi la faptul că această industrie îţi impune anumite standarde. Sunt nişte şabloane, stereotipuri care s-au format şi, dacă nu te încadrezi în ele, eşti exclus. Orice încerci să faci în afara genului muzical „unanim“ acceptat, e ca o sentinţă la moarte pe care şi-o asumă artistul respectiv. Industria a ajuns să însemne foarte mult marketing, management şi PR şi mult prea puţin muzică. 

Ce înseamnă Vocea României pentru tine?

Provocarea vieţii şi, totodată, cea mai bună decizie pe care o puteam lua pe plan profesional. A însemnat o ieşire totală din zona mea de confort, în primul rând. A fost prima oară când am participat la un concurs, de orice fel ar fi fost el. Vocea României m-a ajutat să-mi redescopăr bucuria de a cânta, să-mi amintesc de ce am ales să merg pe această cale. Scena de la Vocea României este cea mai importantă scenă pe care am păşit. Aşa cum am văzut că a declarat şi Paul Ilea, cel care conduce bandul Vocea României, doar aici poţi avea live un public care să fie echivalentul a 40 de stadioane de 50.000 de locuri pline. Şi mai înseamnă ceva. Vocea este locul unde am înţeles că lucrurile se schimbă, că oamenii sunt pregătiţi şi îşi doresc să mai primească şi altceva. Acel altceva la care fac referire se numeşte muzică. 

Cristina Bălan, finalistă Vocea României: „În semifinală am riscat când am ales să cânt piesa Gethsemane“

În ciuda criticilor, ai fost totuşi trimisă în finală prin votul publicului, ceea ce înseamnă că sunt mai mulţi cei care te susţin. Ai fost surprinsă, nu te aşteptai. Ce ai simţit atunci când ţi-ai auzit numele?

Dacă nu există oameni care să te critice, înseamnă că ceva nu faci bine, că nu ai reuşit să ajungi şi în câmpul lor vizual. Eu am învăţat să privesc obiectiv criticile şi, mai mult, să mă folosesc de ele pentru a evolua. Într-adevăr, numărul celor care mă susţin creşte tot mai mult în fiecare zi. Ce-i drept, când mi-am auzit numele am fost şocată. Notorietatea lui Mihai (Mihai Rait, interpretul lui Dorel din serialul Las Fierbinţi - n.red.) era clar superioară mie, el fiind foarte prezent în atenţia oamenilor în ultimii ani, plus că el fusese votat de public în ediţiile anterioare şi mai avea şi avantajul unei piese comerciale, cunoscută de toată lumea. Împreună cu Tudor am ales să „riscăm“ când ne-am hotărât să cântăm piesa „Gethsemane“, din musicalul „Jesus Christ Superstar“, dar am fost ferm convişi că oamenii ştiu să aprecieze un moment sincer, construit cu multă emoţie şi pasiune. Pentru mine, momentul din semifinale a reprezentat împlinirea unui vis şi atingerea unui apogeu al carierei mele. Iubesc piesa „Gethsemane“ încă din adolescenţă. Este o piesă care solicită foarte mult vocea, de la registrul grav până în registrul acut. A fost o provocare pe care nu aş fi putut să o duc la împlinire dacă nu era lângă mine doamna Gabriela Duţescu, terapeuta de voce a lui Tudor Chirilă, şi Tudor, cel care a crezut foarte mult în mine şi reuşita momentului. 

Vocea Romaniei - Semifinala 2015: Cristina Balan - Jesus Christ Superstar pe vocearomaniei.protv.ro

Şi, întrebarea clasică, în cazul în care vei câştiga, ce vei face cu marele premiu?

O parte din sumă va fi investită în viitorul copiilor noştri, iar o altă parte va fi investită în acel motiv pentru care am ales să particip la Vocea României şi despre care vă spuneam că veţi afla la momentul oportun. 

 

Ce le transmiţi oamenilor înainte de marea finală?

Am să spun ce am spus şi în semifinală, când Pavel m-a întrebat ce înseamnă pentru mine Vocea României. Muzică. Muzică. Muzică.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite