Finalişti Eurovision 2016: cine sunt cei 12 artişti care luptă să reprezinte România

Finalişti Eurovision 2016: cine sunt cei 12 artişti care luptă să reprezinte România

Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2016 se va desfăşura la Baia Mare, pe 6 martie

Televiziunea Română a dezvăluit numele celor 12 finalişti ai Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, care intră oficial în lupta pentru a reprezenta România la Stockholm.

Ştiri pe aceeaşi temă

Eurovision 2016. cine sunt cei 12 artişti aleşi pentru Selecţia Naţională 

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei 12 artişti care au pimit votul juriului de specialitate pentru a intra în Selecţia Naţională Eurovision 2016. Cântăreţii vor evolua pe scena Sălii Polivalente „Lascăr Pană“ din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala Selecţiei Naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Eurovision 2016. TVR dezvăluie toate piesele înscrise 

Anul acesta, în premieră, organizatorii vor publica pe siteul eurovision.tvr.ro lista cu toate piesele înscrise la preselecţie şi punctajul celor care nu au intrat în semifinală. „Diferenţele de punctaj au fost mici, dar, în ciuda dezbaterilor aprinse, atmosfera din biroul juriului a fost una constructivă, iar cei cinci membri ai juriului au ajuns la un consens în ceeea ce priveşte lista celor 12 semifinalişti ai Selecţiei Naţionale. Le mulţumesc încă o dată pentru efortul depus pe parcursul celor trei zile, la finalul cărora au ales artiştii care vor urca pe scena de la Baia Mare“, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului, la încheierea preselecţiei.

Eurovision 2016: Pe ce piese mizează cei 12 artişti

Soprana Irina Baianţ şi Doru Todoruţ, solist al trupei Deepcentral, s-au calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „The Voice”. 

„Ne dorim ca mesajul piesei şi bucuria noastră să ajungă în inimile tuturor celor care ne ascultă. A fost o întâmplare fericită“, a declarat Irina Baianţ.

Trupa Jukebox, care în ultimii zece ani a făcut parte din echipa emisiunii „Cronicii Cârcotaşilor“ şi este una dintre cele mai populare, versatile şi longevive trupe româneşti, cu o activitate de peste 15 ani, mizează pe piesa „Come on everybody“.

„Noi am mai participat în anul 2005, ne bucurăm foarte mult să ne întâlnim cu prieteni mai vechi, dar şi cu viitori prieteni. Piesa ne e foarte dragă, toţi am compus-o în sala de repetiţii, într-o singură zi am făcut-o. Avem şi o idee de show deja“, au spus componenţii Jukebox. 

 
Mihai Trăistariu, primul care a anunţat public că se înscrie la Selecţia Naţională Eurovision 2016, mizează pe piesa „Paradisio“, al cărei videoclip futurist i-a atras critici vehemente, motiv pentru care s-a văzut nevoit să retragă materialul şi să-l refacă. „E o piesă superbă, e cea mai bună piesă a mea de până acum“, a spus el. 
 


După ce anul trecut a ajuns pe podium, Ovidiu Anton s-a înscris din nou la Selecţia Naţională Eurovision cu o piesă rock, ce are un mesaj puternic, intitulată „Moment of Silence“, un omagiu adus victimelor din clubul Colectiv. 

„Mă bucur să fiu pentru a cincea oară într-o Selecţie Naţională. Pentru mine e foarte important. Piesa e inspirată de realitatea noastră, e despre România, despre tot ce se întâmplă şi despre ce ar trebui să se întâmple. Trebuie să ne ridicăm şi să luptăm pentru adevăr“, a spus Ovidiu Anton. 

Florena, în vârstă de 16 ani, este cel mai tânăr artist care s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016, cu piesa „Behind the shadows“. „Ea este ambasadorul piesei. Melodia nu a fost făcută special pentru Eurovision, am înscris-o în ultimul moment şi am avut noroc. Sper să fie cu noroc până la capăt“, a declarat compozitorul piesei. 


Trupa Dream Walkers s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „Let it shine”

Hayley Evetts, originară din Marea Britanie, s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „Brand new day“.


Andra Olteanu s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „Nai Nai“.


Irina Popa s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „Lasă-mă, eu te las“. „Pentru mine e a doua oară când particip la Eurovision şi mă bucur să fiu aici. Piesa e în limba română, dar dacă vom câştiga o vom transforma în engleză. Sper să fac o impresie bună“, a declarat Irina. 

Vanotek feat The Code & Georgian s-au calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „I’m coming home“. „Piesa noastră este un featuring. Am ajuns la Eurovision în urma insistenţelor fanilor, ne-am înscris pe ultima sută de metri“, au specificat membrii Vanotek. 


Xandra, a cărei piesă a fost compusă de un britanic, s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu „Superhuman“. „Piesa mea are un mesaj foarte puternic, este vorba despre viaţa care în sine este o luptă. Trebuie să te ridici după ce cazi, să fii puternic şi să o iei de la capăt“, spune Xandra. 

Mihai Băjinaru s-a calificat în semifinala Eurovision România 2016 cu piesa „Never too late“.

Eurovision 2016. Primarul din Baia Mare, „o gazdă bună“ 

Cei 12 semifinalişti au fost prezentaţi de TVR joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. Alături de echipa Eurovision a TVR condusă de Iuliana Marciuc, la conferinţa de presă a participat şi Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, oraşul-gazdă al Selecţiei Naţionale Eurovision 2016. 

„Sunt foarte bucuros că mă aflu aici. Baia Mare e întotdeauna o gazdă bună, concurenţii se vor simţi ca acasă şi fiecare român care va privi acest eveniment de excepţie va simţi emoţia. Suntem mândri să-i avem pe artişti şi să creştem prestigiul României“, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

„Am dorit foarte mult să venim în sprijinul concurenţilor. Am considerat foarte util să acoperim toate costurile de transport şi de cazare. Sunt o gazdă bună şi ne dorim ca fiecare concurent să aibă tot confortul pentru a oferi tot ce are mai bun“, a continuat acelaşi Cherecheş. 

Eurovision 2016. Parteneriat de cinci ani refuzat de Iuliana Marciuc 

Primarul din Baia Mare a propus un parteneriat Televiziunii Publice pentru următorii cinci ani, dar Iuliana Marciuc a refuzat oferta. „Baia Mare propune pentru următorii cinci ani un parteneriat, ca în fiecare an să organizăm Eurovisionul“, a spus primarul, dar după ce a fost refuzat a completat: „Şi în showbiz e ca în viaţă, mulţi doresc, puţini pot. Noi putem“. 

Eurovision 2016. Sloganul şi costul parteneriatului 

Sloganul ediţiei din acest a Selecţiei Naţionale este „Generaţia Facebook“ şi va fi regăsit în multe dintre ideile spectacolului. „Vom avea câteva surprize mari“, a precizat Iuliana Marciuc. Parteneriatul dintre Televiziunea Publică şi Primăria Municipiului Baia Mare are o valoare de 150.000 de euro. 

În următoarele zile, concurenţii încep pregătirea pentru show-urile de la Baia Mare, iar prima lor apariţie televizată este programată pentru vineri, 19 februarie, la Berăria H, într-un eveniment transmis în direct de TVR 1. Cei 12 semifinalişti vor interpreta piesele din concurs.

Eurovision 2016: Pentru prima dată, românii decid 

În acest an, la Eurovision 2016 au fost înscrise 94 de melodii, dintre care 92 au intrat în preselecţie, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR. La verificarea dosarelor de înscriere, doi candidaţi au fost respinşi, întrucât nu au respectat cerinţele prevăzute în Regulament. La ediţia din acest an, sistemul de votare este unul nou. Din cele 12 piese din semifinală, şase vor accede în finală: patru alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finală, publicul este singurul care va vota şi va alege reprezentantul României pentru scena de la Stockhom. 

De la cântăreţi cu acte în regulă, solişti aflaţi la început de drum sau foşti participanţi la talent-show-uri - toţi au sperat să li se dea şansa de a reprezenta România la Stockholm, în luna mai. De asemenea, printre aspiranţi s-au numărat şi mulţi compozitori străini – suedezi, germani, britanici, americani, spanioli, italieni şi polonezi. Dintre cele peste 94 de piese înscrise, doar 12 vor fi auzite pe 4 martie în Sala Polivalentă „Lascăr Pană“ din Baia Mare, urmând ca pe 6 martie să fie marea finală, în cadrul căreia va fi ales reprezentantul României. 

„Sunt extrem de încântată să constat că din ce în ce mai mulţi tineri talentaţi sunt interesaţi de Eurovision. Tineri, dar nu începători, cunoscuţi şi iubiţi de publicul larg, ei au trimis la TVR piesele lor cele mai bune, începând din septembrie 2015. Sunt primii care demonstrează că Eurovisionul este nu doar cel mai mare festival muzical european, dar şi unul la care fiecare artist aspiră să participe şi că TVR este instituţia care le poate oferi această oportunitate. Le mulţumim pentru încredere celor care s-au înscris în cursa pentru Stockholm“, a declarat Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României şi producătorul Selecţiei Naţionale. 
    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările