„După 40 de zile”, regizat de Andrei Gruzsniczki, în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova

„După 40 de zile”, regizat de Andrei Gruzsniczki, în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova

Film „După 40 de zile“ Foto: Adi Marineci

„După 40 de zile/ No Rest For The Old Lady”, al patrulea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, va fi prezentat în selecţia oficială a celei de-a 43-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, care va avea loc între 22 şi 29 aprilie 2021.

Filmul va rula în afara competiţiei, în programul „Third Age”. Selecţia pentru această secţiune a fost realizată de Kirill Razlogov, director de program.
 
Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil, un bătrân care nu crede în spirite, şi Titi. În egală măsură, este o poveste de iubire şi drama unei prietenii. Acţiunea se petrece într-o comună din zona Olteniei. Povestea începe la parastasul de 40 de zile al soţiei lui Emil, Smaranda. Titi, prietenul de o viaţă al lui Emil, pare profund mişcat de moartea ei. Timpul trece, iar Emil realizează că zilele lui Titi par a fi numărate. Se simte responsabil pentru viaţa lui Titi şi vrea să-l resusciteze, parcă împotriva voinţei acestuia. Niciun efort nu ajută. La 40 de zile după moartea ei, Smaranda pare să-l bântuie pe Titi. Este o poveste care vorbeşte, cu nuanţe de umor negru şi mister, despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înţelege şi accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.
 
„Cei doi protagonişti reflectă cele două tipuri de cunoaştere - cunoaşterea pozitivă, analitică, şi cunoaşterea intuitivă, cea care sporeşte misterul. În acest film am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă şi înregistrează fapte, acţiuni, experienţe de viaţă cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supravieţuire de care suntem mai mult sau mai puţin conştienţi. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câştigată. Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă ştim finalul. Şi mesajul acestei poveşti este că, indiferent de greutăţi, lupta merită dusă”, a explicat într-un comunicat Andrei Gruzsniczki, care semnează şi scenariul.
 
Distribuţia este alcătuită din Mircea Andreescu, Valer Dellakeza, Gabriel Spahiu, Marian Negrescu, Simona Urs, Ştefan Mirea, Valeriu Bâzu şi Eugen Titu. Producători sunt Andreea Dumitrescu, Oana Bujgoi Giurgiu (co-producător) şi Anamaria Antoci (co-producător).
 
Montajul este realizat de Ioachim Stroe, muzica - de Cristian Lolea, imaginea - de Laurenţiu Răducanu, designul de sunet - de Ioan Filip, sunet priză directă - de Vlad Voinescu, scenografia - de Andreea Popa, Anastasia Ionescu şi Bogdan Bostănaru, machiajul şi coafura - de Sandra Pătrăuceanu, iar costumele - de Mia Conea.
 
„După 40 de zile” este o producţie AVVA MMIX Studio, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment şi Tangaj Production. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Baltic Event Co-Production Market (Tallinn, 2016), MIA/ Cinema Co-production Market (Rome, 2018) şi Glocal in Progress (San Sebastian, 2019).
 
Absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Andrei Gruzsniczki a fost regizor secund al lui Lucian Pintilie şi a fost implicat în proiectele „Terminus Paradis” şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.
 
Filmul lui de debut, „Cealaltă Irina”, a câştigat Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI  la CinePécs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film românesc la Festivalul de Film Transilvania 2009 şi a primit Trofeul ANONIMUL în acelaşi an.
 
Al doilea lungmetraj al lui, „Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.)”, a primit Premiul Special al Juriului (Festivalul de la Roma 2013), The Golden Taiga Award (IDFF Spirit of Fire 2014) şi Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014).
 
„Zavera” este al treilea lungmetraj al cineastului şi a avut premiera mondială în noiembrie 2019, în competiţia Festivalului Internaţional de la Cairo. „După 40 de zile” a fost filmat în primăvara anului 2019 şi finalizat la sfârşitul anului 2020.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările