Răzvan Krivach, un artist eclectic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul Cerbului de Aur 2008 a urcat a doua oară pe scena festivalului de la Braşov, după patru ani şi o schimbare de nume. La 31 de ani, artistul - compozitor, textier, vocalist

Câştigătorul Cerbului de Aur 2008 a urcat a doua oară pe scena festivalului de la Braşov, după patru ani şi o schimbare de nume.

La 31 de ani, artistul - compozitor, textier, vocalist şi instrumentist - a studiat canto la Cluj şi are în spate o carieră de invidiat. S-a apucat de muzică în clasa a III-a, când tatăl său, fizician şi inventator, i-a promis că îi construieşte un sintetizator dacă învaţă să cânte la pian.

Mai târziu a fost atras de chitară, iar din clasa a V-a a fost chitarist în trupa de copii Inedit. În liceu a format The Jesters, formaţie din care mai făceau parte Gugu Mirea (Emanuel), Cornel Sorian (ex-Stigma), Sergiu Berindei şi Lucian Pop (Desperado), iar în clasa a XII-a a început să cânte şi din voce şi a pus bazele unei noi formaţii, Rapt Jeans.

La facultate, a intrat în trupa rock Ipse, iar în 1999 s-a alăturat celor de la C.A.S.H. În 2001 a început să cânte solo şi a fost finalist la Festivalul Mamaia. Doi ani mai târziu a participat la selecţia naţională pentru Eurovision, iar la Mamaia 2003 a câştigat patru premii.

În 2004, sub numele de Răzvan Crivaci, a uimit publicul de la Cerbul de Aur cu show-ul complex pe care l-a realizat. "Ca şi anul acesta, am oferit un spectacol de lumini, coregrafie şi muzică, un spectacol sincretic", povesteşte artistul. "Acum patru ani, am avut nenorocul să fie un juriu care nu a apreciat lucrul acesta.

Mi s-a spus că am făcut un spectacol extraordinar, dar trebuia să fie mai simplu. "La această ediţie, însă, juriul a fost impresionat de prestaţia şi show-ul construit de cântăreţ. "Am fost apreciat în întregime."

Un nume mai uşor de citit în UE

Deşi apare rar la televizor şi nu are videoclipuri, artistul are publicul său. La Braşov a fost întâmpinat de atâţia fani încât de abia şi-a croit drum de la hotel la scena Cerbului de Aur. În ceea ce priveşte prezenţa pe sticlă, Krivach spune că ar putea filma în viitorul apropiat şi un videoclip, odată cu lansarea a două albume de studio, unul acustic şi unul de muzică electronică, aflate "pe rol".

Împreună cu trupa sa, Răzvan abordează stiluri muzicale foarte diferite, în "evenimente" live numite "Noise aroma" (rock), "Acoustic aroma", cu instrumente acustice şi de percuţie şi multe voci, "Psihi aroma" (muzică grecească), "Seraphic nights" (muzică electronică ambientală, chill out şi lounge) şi "Electropheric cantata", evenimente electro-house şi minimal create pentru cluburi mari.

Deşi evenimentele sunt foarte variate, "peste tot se simte amprenta personală, prin voce şi stil". Krivach nu îşi poate defini, însă, propriul gen muzical, deoarece face "tot ceea ce simte" şi foloseşte genurile muzicale în funcţie de starea pe care vrea să o creeze.

Transformarea din Crivaci în Krivach l-a adus pe Răzvan mai aproape de propriile rădăcini. După ce a aflat că numele bunicului său, de origine slavă, se scria cu "K", a descoperit şi că, în nordul Cehiei, există un munte ce poartă numele popular Krivach. Versanţi neobişnuiţi ai acestui munte au făcut ca, în limba cehă "krivah" să însemne "neobişnuit". În plus, Krivach e mai uşor de pronunţat pentru străini decât Crivaci. "Am intrat în UE, avem acces mai mult şi afară şi contează să poţi fi citit corect", conchide cântăreţul.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite