Franco Zeffirelli a murit. Regizorul avea 96 de ani

Franco Zeffirelli a murit. Regizorul avea 96 de
ani

Franco Zeffirelli FOTO Arhivă

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit sâmbătă, în vila sa de la Roma, la vârsta de 96 de ani, scrie presa italiană, citată de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Franco Zeffirelli „s-a stins în linişte după o boală lungă care s-a agravat în ultimele luni“, spun surse din cadrul familiei sale.

Marele cineast italian este cunoscut mai ales pentru adaptarea cinematografică a tragediei Romeo şi Julieta (1968), care a obţinut două premii şi două nominalizări la Oscar, şi „Iisus din Nazaret“.

Gianfranco Corsi Zeffirelli s-a născut pe 12 februarie 1923 la Florenţa. A urmat cursurile Facultăţii de Arte Frumoase din cadrul Universităţii din Florenţa. Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema" (1947), „Bellissima" (1951) şi „Senso" (1952). S-a făcut cunoscut ca actor, scenarist, regizor şi producător. 

Alte filme care l-au ridicat printre titanii cinematografiei sunt: „Frate Soare, soră Lună“, „Campionul“, „Traviata“, „Otello“, „Hamlet“, „Jane Eyre“, „Un ceai cu Mussolini“ sau „Trei fraţi“. 

Creaţiile sale cinematografice au devenit pelicule clasice ale celei de-a şaptea arte. În 1999, la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, a primit Premiul special pentru contribuţia sa în lumea filmului.

Zeffirelli a fost activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă. El şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la periferia Romei, notează AFP.

A cochetat şi cu politica, fiind membru al Partidul Forza Italia şi senator în perioada 1994-2001.

Este considerat, potrivit unor înregistrări genealogice, un urmaş al geniului renascentist Leonardo da Vinci.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările