Teodorovici recidivează: anunţă că ar vrea să-i oblige pe studenţi să rămână în ţară după finalizarea studiilor

Teodorovici recidivează: anunţă că ar vrea să-i oblige pe studenţi să rămână în ţară după finalizarea studiilor

FOTO: Arhivă

Studii superioare precondiţionate de rămânerea în ţară. Este o idee mai veche a politicienilor români pe care o afişează public regulat. Nu mai departe de zilele trecute, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că statul investeşte mult în educaţia studenţilor, aşa că aceştia ar trebui ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze mai mulţi ani în România.

 „Nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc... (să muncească în alte state – n.r.)”, a declarat Eugen Teodorovici, duminică seara, la Antena 3. 

Experţii în Educaţie şi studenţii spun că demnitarul nu recunoaşte problema de fond şi anume lipsa acută a oportunităţilor pentru absolvenţii de studii superioare. „Acest lucru nu se poate realiza deoarece nu ne lasă tratatele Uniunii Europene, care asigură mobilitatea forţei de muncă. Până acum a mai fost pusă această problemă pentru medici şi ingineri, însă nu s-a reuşit nimic concret până acum. Menţinerea studenţilor în ţară este un vis de-a lui Teodorovici. În plus, cu limitarea facilităţilor de transport şi-a pus studenţii în cap cu nişte avantaje pentru buget aproape insignifiante. Ar putea să încerce să le dea locuri de muncă bine plătite. Dar nici aşa, sumele nu vor echivala cu cele pe care absolvenţii le pot câştiga în străinătate”, a punctat expertul în Educaţie, Ştefan Vlaston. 

Un alt motiv pentru care tinerii părăsesc ţara este lipsa oportunităţilor reale din România. „Medicii sunt primii care pleacă în afară, după care urmează inginerii. Din păcate, pleacă oamenii buni şi elitele din diverse domenii şi în acelaşi timp ţara duce lipsă teribilă de ingineri, medici, specialişti şi meseriaşi”, a mai spus Vlaston.

Şi studenţii reacţionează ferm la declaraţia lui Eugen Teodorovici. „Nu mi se pare corect ca studenţii să fie condiţionaţi să rămână în ţară dacă aleg să facă o facultate. Dacă se întâmplă asta, atunci, şi mai mulţi tineri vor alege să meargă la universităţi private. Ministrul Finanţelor ar trebui, de fapt, să se gândească la motivele pentru care tinerii pleacă din ţară după terminarea studiilor şi la metodele prin care să ne sprijine să rămânem”, spune o studentă în anul IV la Facultatea Medicină Veterinară din Bucureşti. 

 Studenţii spun că nu ar accepta niciodată o astfel de condiţionare, în condiţiile în care tinerii îşi găsesc greu un loc de muncă bun în ţară. „Mi se pare absurd ce vrea ministrul, pentru că după ce termini facultatea, e foarte posibil să nu îţi găseşti nimic de muncă în ţară. Dacă aş fi viitor student şi aş fi condiţionat, aşa cum visează domnul Teodorovici, aş alege ca după Bacalaureat să fac facultatea în altă ţară sau să nu o mai fac deloc”, arată un alt tânăr, student la Facultatea de Ecologie din Constanţa.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: