Mihaela Miroiu, îndemnuri la început de an universitar: „Să fim profesorii pe care am vrut să îi avem“

Mihaela Miroiu, îndemnuri la început de an universitar: „Să fim profesorii pe care am vrut să îi avem“

FOTO: Arhiva personală

Mihaela Miroiu oferă câteva îndemnuri profesorilor, în prag de an universitar nou. Profesoara universitară face apel la răbdare, să fie pregătiţi, să îi respecte pe studenţi şi să pună suflet în meserie.

„Cea mai eficientă pedagogie este cea negativă: nu le face studenţilor (elevilor) ceea ce nu ai vrut să îţi facă profesorii ţie. Corolarul în formă pozitivă:
Cele zece sfaturi pe care Mihaela Miroiu le oferă profesorilor, după 41 de ani profesorat:
 
„1. Să nu ne închipuim că ştim. Ne pregătim şi revizuim tot ce am făcut cu un an înainte.
2. Trebuie să aflăm de la prima oră ce vor studenţii de la noi.
3. Orele de cursuri trebuie să fie câştigate. Niciodată pierdute.
4. Dacă nu credem în ceea ce facem, nu întruchipăm materia pe care o predăm, cu toată mintea şi cu toată sensibilitatea noastră, o să îi pierdem.
5. Sala de curs e o scenă. Poate că uneori suferim, poate că suntem dezamăgiţi sau suntem devastator de trişti. Ei nu trebuie să simtă decât că suntem acolo, doar cu ei. Şi poate că aşa ne trec şi nouă tristeţile, măcar până la pauză.
6. Dacă suntem interesanţi, e bine. Dacă îi ajutăm pe ei să fie cât se poate de interesanţi, e cel mai bine.
7. Suntem mereu în competiţie cu smartphonul. Nu o câştigăm decât atunci când ştiinţa noastră e una vie, croită pentru ei.
8. Nu putem să îi iubim pe toţi. Nici măcar nu trebuie. Dar trebuie să îi respectăm, să preţuim ceea ce fac bine, să le înţelegem tristeţile, căderile, limitele şi să ne facem rocă pentru speranţa lor.
9. La capătul unei relaţii cu studenţii (sau elevii) trebuie să ne aşteptăm să spună că tot ce au făcut greşit ni se datorează şi tot ce au făcut bine li se datorează.
10. Să fim profesorii pe care am vrut să îi avem, chiar şi atunci când ne vine să fugim din clasă!”, a postat profesoara pe pagina sa de Facebook. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: