Profesorii nevaccinaţi, ţinuţi la secret faţă de elevi şi părinţii acestora

Profesorii nevaccinaţi, ţinuţi la secret faţă de elevi şi părinţii acestora

Atât profesorii vaccinaţi anti-COVID, cât şi cei nevaccinaţi vor putea preda fizic elevilor la clasă din 13 septembrie Foto: Arhivă

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că elevii şi părinţii nu au nicio şansă să afle dacă profesorii de la clasă sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-Covid, decât dacă aceştia din urmă nu-şi dezvăluie din proprie iniţiativă situaţia vaccinală.

Ştiri pe aceeaşi temă

În mai puţin de o săptămână începe un nou an şcolar, iar pentru că orele se vor ţine în format fizic, discuţiile despre măsurile de prevenţie a infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt la ordinea zilei, mai ales că proporţia vaccinării anti-COVID-19 – o măsură importantă de limitare a infecţiilor – situează România pe ultimul loc în UE. 

Şi, deşi nu vaccinăm, nici nu testăm. Asta în timp ce, în Austria, de exemplu, autorităţile au anunţat că elevii şi profesorii vor fi testaţi pentru infecţia cu coronavirus de trei ori pe săptămână, indiferent dacă au fost vaccinaţi sau nu, unul dintre teste fiind PCR. Mai mult, în Grecia, profesorii care refuză să se vaccineze împotriva COVID sau să se testeze în mod regulat înainte de a intra la ore riscă sancţiuni drastice, cum ar fi tăierile de salarii sau suspendarea fără salarii până la imunizare.
 
În România, în virtutea legii protecţiei datelor cu caracter personal, părinţii nu vor putea nici măcar să afle dacă profesorii de la clasele unde învaţă copiii lor sunt sau nu vaccinaţi. „Protecţia datelor cu caracter personal este dincolo de dorinţa părintelui, de dorinţa dv. sau de dorinţa mea. Doar în măsura în care profesorul însuşi alege să spună, să facă public acest lucru: sunt vaccinat sau nu sunt vaccinat. Poziţiile părinţilor - pe care le înţeleg, şi eu, ca părinte, aş avea această curiozitate - sunt una, legea, uneori, este altfel”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Acesta a adăugat că tot ce pot afla părinţii este situaţia statistică a profesorilor vaccinaţi din şcoală. 
 
În aceste condiţii, un profesor nevaccinat sau netrecut prin boală poate preda fizic la clasă. „Nu avem niciun fel de diferenţiere între profesorii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, dar aş vrea să spun încă o dată: profesorii sunt categoria socio-profesională care a înţeles cel mai bine importanţa vaccinării. Proporţia la ultima interogare a fost de peste 60%”, a subliniat Câmpeanu. În cifră absolută, aceasta înseamnă 185.000 de profesori din cei peste 300.000. „Nu există niciun alt domeniu în care să mai avem 185.000 de persoane vaccinate. Deci, profesorii se vaccinează”, a punctat Cîmpeanu. Dar, ca în orice alt domeniu, a adăugat acesta, vor fi şi profesori care nu vor vrea să se imunizeze, dincolo de cei care au contraindicaţii medicale. 
 

Ce spun părinţii 

Recent, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, i-a încurajat pe părinţi să ceară situaţia vaccinării în fiecare şcoală după începerea anului şcolar. Mihăilă a mai spus că i se pare „cel puţin trist şi cu siguranţă îngrijorător” faptul că există o proporţie destul de mare de cadre didactice nevaccinate. 

Reprezentanţii părinţilor spun însă că nu le pot pretinde profesorilor ceea ce ei înşişi nu fac. „Noi şi copiii noştri suntem vaccinaţi în proporţie de 20% şi profesorii, în proporţie de 60%. Deci, cu ce te-ar încurca un profesor care nu este vaccinat în raport cu ei, 5% dintre copii care sunt vaccinaţi? Mă refer la cei care au vârsta de vaccinare. Sau în raport cu cei care au vârsta de vaccinare şi provin din familii nevaccinate? Din punctul meu de vedere, acesta este un criteriu de discriminare. Nu încurajez părinţii să facă acest lucru. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile cu toţii pentru că riscăm să dăm naştere unor dispute la nivelul unităţilor de învăţământ între părinţi şi profesori. Mergând pe aceeaşi logică, dacă un profesor este vaccinat şi întreabă un elev de peste 12 ani dacă este vaccinat, şi dacă nu este, ce face? Îl goneşte din şcoală? Problema nu trebuie gândită doar la nivelul profesorilor”, este de părere Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, FAP.  
 
Responsabilitatea trebuie să fie comună, mai spune Cristache. 

„Adică să facem toţi ce ţine de noi pentru a împiedica transmiterea virusului. Dacă există familii care nu vor să se vaccineze, şi le respect acest drept, haideţi să vedem dacă copiii poartă măşti, dacă respectă distanţarea fizică, dacă se dezinfectează după ce ating fiecare suprafaţă de contact, lucru care nu prea este posibil. Dar trebuie să ajutăm fiecare la împiedicarea infecţiilor. Nu mai vorbesc de vaccinare. Deci, dacă arătăm către profesori, haideţi să ne uităm la noi, părinţii. Dacă profesorul e vaccinat, iar copiii peste 12 ani sunt nevaccinaţi? Sau îi spun copilului meu, care e vaccinat, să stea în bancă doar cu copilul care e vaccinat? Ajungem la nişte lucruri care depăşesc cadrul normalului”, punctează Cristache. Şi nu acesta este rostul. „Trebuie să ne responsabilizăm cu toţii. La nivelul societăţii, să ne vaccinăm toţi, iar dacă nu dorim să ne vaccinăm copiii, măcar noi, adulţii, să o facem, ca să ajutăm cumva la revenirea şcolii aşa cum o ştim cu toţii, faţă în faţă”, conchide şeful FAP. 

Pe 8 septembrie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că vor actualiza proporţia profesorilor imunizaţi.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările