Profesori şi elevi de la liceul Kiriţescu, audiaţi joi de Comisia de anchetă. Audieri şi la secţia 6 în cazul învăţătoarei Blându

Profesori şi elevi de la liceul Kiriţescu, audiaţi joi de Comisia de anchetă. Audieri şi la secţia 6 în cazul învăţătoarei Blându

Cadrele didactice de la liceul Kiriţescu strângeau bani de la părinţi, a declarat un profesor într-o înregistrare  FOTO: Adevărul

La Liceul „Costin Kiriţescu” din Capitală, profesorii sunt audiaţi joi de Comisia de anchetă, în urma înregistrărilor care au apărut în presă, în care este reclamat sistemul clientelar şi „militar” din instituţie. Eleva care a dat prima filmare a fost chemată în Consiliul Elevilor şi riscă să fie sancţionată pe motiv că a intrat cu telefonul la oră. În paralel, poliţiştii continuă audierile în cazul învăţătoarei Blându, de la Şcoala 10.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Poliţiştii Secţiei 6 din Bucureşti continuă audierile în cazul sesizării depuse de inspectoratul şcolar pe numele învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala 10, filmată de părinţi în timp ce le cerea bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale angajaţilor şcolii şi demisă vinerea trecută.

Dosarul penal în cazul învăţătoarei Dana Blându a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimis pe 8 ianuarie de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinţi ai copiilor din clasa învăţătoarei Dana Blându. Audierile la Secţia 6 Poliţie au început pe 9 ianuarie, când au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Şcoala nr. 10 şi cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi învăţătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.


La verificările de joi al Comisiei de anchetă de la Liceul Kiriţescu au fost chemate cele două diriginte, de la clasa a VI-a, respectiv a XI-a, vizate de înregistrările făcute publice după scandalul izbucnit la Şcoala 10.

Şi eleva de la care a plecat întreaga anchetă de la Kiriţescu a fost chemată în faţa Consiliului Elevilor, pentru a da explicaţii în legătură cu filmuleţul făcut public, însă riscă să fie sancţionată, invocându-se faptul că a filmat cu telefonul mobil, interzis la clasă.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) ar putea să dea vineri rezultatele anchetelor care au loc la trei unităţi de învăţământ din Capitală: Liceul „Nicolae Iorga”, Şcoala 172 „Sf. ndrei” şi liceul „Costin Kiriţescu”, a spus purtătorul de cuvânt al ISMB, inspectorul Marian Banu.

„Momentan, cercetările sunt încă în desfăşurare în unităţile de învăţământ”, a spus el.

Eleva care a dat startul anchetei de la liceul Kiriţescu, dezvăluind că o profesoară cere bani pentru motivarea absenţelor, riscă să se aleagă cu nota 3 la purtare, potrivit unei înregistrări difuzate de B1 TV.

Cum discută profesorii despre sancţionarea elevei:

„Profesor: Dar pe ăla care a înregistrat la clasă îl pedepseşte cineva? Întreb şi eu, aşa..

Director: Ştiam că domnişoara a fost anul trecut în Consiliul Profesoral, unde a venit cu o aroganţă...

Profesor: Cineva a intervenit să nu i se scadă nota la purtare la 3. A jignit întregul corp profesoral în consiliul acela. Nu ştiu de ce nu i s-a scăzut nota la 3, 4 pentru toată lipsa de respect, nu doar faţă de dirigintă, ci de întregul corp profesoral, ceea ce mi se pare inadmisibil. A primit nota 6 sau 7 la purtare.”

Profesoara: Haideţi să facem o comisie, o altă comisie , evident diferită de..

Profesor: Faceţi comisie şi scrieţi ce trebuie!”.

Profesoară: atmosfera din liceu era una militară

Într-o altă înregistrare, o profesoară vorbeşte despre atmosfera din liceu şi cum era „minunat” să te pui bine cu directoarea. „Directoare a încercat să muşamalizeze tot ce se întâmplă?”, întreabă reporterul. „Da, se vede clar”, a răspuns profesoara, spunând că nu avea ce să facă din moment ce toată lumea „se angaja la această treabă (...) Este minunat să te pui bine cu directoarea”. Femeia mai spune că atmosfera în şcoală era una „militară” şi că „toată lumea trebuie să intre în voie, altfel se pot întâmplau diverse minuni”.

 

 Cazul de la Şcoala 10, vârful aisbergului

Scandalul care a izbucnit la Şcoala numărul 10 din Capitală, în urma căruia învăţătoarea Dana Blându, care s-a ales şi cu dosar penal, a fost demisă pentru că cerea bani de cadouri părinţilor, s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului, după ce zeci de părinţii au decis să denunţe astfel de practici din sistemul de învăţământ românesc.

Astfel, în ultimele zile, autorităţile, dar şi mass-media au primit sesizări de la părinţi care povestesc cum sunt obligaţi să dea sume importante de bani pentru fondul clasei, cadouri pentru profesori, televizoare, calculatoare, table magnetice sau pur şi simplu pentru înlocuirea băncilor din clasele unde copiii lor învaţă.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Noi dezvăluiri despre sistemul clientelar şi „militar” de la liceul Kiriţescu. Eleva care şi-a reclamat profesoara riscă să fie sancţionată

 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: